10.000 λίτρα καύσιμα κατασχέθηκαν στα Οδοφράγματα

Ανησυχίες πρατηριούχων ότι η νέα αύξηση θα αναγκάσει περισσότερους πολίτες να αγοράσουν καύσιμα από τα κατεχόμενα

Το διαχρονικό πρόβλημα της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα, που αντιμετωπίζουν κυρίως τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα, αναμένεται πως θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τις νέες αυξήσεις που θα επιβληθούν. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εκτοξεύεται ο «τουρισμός» για βενζίνη και ντίζελ στα Κατεχόμενα

Μιλώντας στην Brief ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε πως η αναπόφευκτη αύξηση των 5 σεντς το λίτρο από την πράσινη φορολογία, αλλά και η κατάργηση του μέτρου του μειωμένου φόρου κατανάλωσης με αποτέλεσμα την επιβολή επιπλέον 8,3 σεντς το λίτρο, θα εκτοξεύσει τις τιμές καυσίμων. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, πέραν από την αύξηση των 13 σεντς το λίτρο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις, αφού αναμένονται πως φορτία ακριβότερου καυσίμου θα φτάσουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες. 

Ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας τα πιο πάνω, εξέφρασε και την ανησυχία του ότι αυτές οι αυξήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των πολιτών που προμηθεύονται φθηνότερα καύσιμα από τα κατεχόμενα. 

10.000 λίτρα καύσιμα κατασχέθηκαν στα οδοφράγματα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Brief ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, κατά το 2023 κατασχέθηκαν σε όλα τα οδοφράγματα περίπου 10.000 λίτρα καυσίμων τα οποία μεταφέρονταν στις ελεύθερες περιοχές για εμπορικούς σκοπούς. 

Να υπενθυμίσουμε πως την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα που προκύπτει στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Ουσιαστικά, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τη θέση τους αναφορικά με την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερμηνεύει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής βάσει του ενωσιακού δικαίου που αφορά τρίτες χώρες, κάτι που δεν έπρεπε να ισχύει στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Brief. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος