8.000 νέοι έως 29 ετών δεν ενδιαφέρονται καν για να εργαστούν

23.000 δεν εργάζονται - Μόλις 1.800 είναι στον κατάλογο για εξεύρεση εργασίας - Το 30% δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται καν

Ανησυχητικά στοιχεία για τον αριθμό των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά δεν επιθυμούν να εργαστούν, τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πρόβλημα που δημιουργείται με την εγγραφή άνεργων ατόμων σε κλάδους σπουδών που δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα και μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η Ανώτερη Λειτουργός Εργασίας του Τμήματος Εργασίας, Έλενα Σιβιτανίδου, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται έγγραφα προσφοράς για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για να κάνουμε διαφήμιση των κινητών μονάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ)», σημειώνοντας πως «έχουμε αγοράσει υπηρεσίες 12 συμβούλων απασχόλησης ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, έμπειρων με ένα συντονιστή, οι οποίοι θα κάνουν περιοδεία ανά το παγκύπριο για τα 23.000 περίπου άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα στη ΔΥΑ». 

Σύμφωνα με την κ. Σιβιτανίδου, από τις 23.000 άτομα ηλικίας 15-29 ετών που με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, «εμείς έχουμε γύρω στα 1.800 άτομα εγγεγραμμένα στην ΔΥΑ».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βουλευτών-μελών της Επιτροπής, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκαν που οφείλεται αυτό. Απαντώντας η Ανώτερη Λειτουργός Εργασίας τόνισε πως «δεν έρχονται όλοι να γραφτούν στη ΔΥΑ για πολλούς λόγους, είτε επειδή έχουν τον δικό τους κυκλό και πιστεύουν πως θα εξασφαλίσουν εργασία μέσω αυτού, είτε επιθυμούν να αυτοεργοδοτηθούν είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βοηθηθούν από τη ΔΥΑ. Πολλοί έχουν λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έχουμε πολύ καλές θέσεις εργασίας, όμως, ειλικρινά, έχουμε πάρα πολλές καλές θέσεις εργασίας», επεσήμανε η κ. Σιβιτανίδου.

Σε σχόλιο του Βουλευτή των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, η κ. Σιβιτανίδου υπέδειξε πως «το ότι δεν έρχονται να γραφτούν άνεργοι, δεν φταίμε εμείς. Είναι δική τους επιλογή», υπογραμμίζοντας πως πλέον η εγγραφή στη Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης γίνεται διαδικτυακά και πως αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι γύρω στις 14.400 άνεργοι.

Επανερχόμενη, πάντως, στα στοιχεία σε σχέση με τους μη εγγεγραμμένους ανέργους, τόνισε ότι «από αυτές τις 23.000 άτομα, δεν σημαίνει ότι όλοι θέλουν να εργαστούν». «Υπάρχουν άτομα που λένε ότι δεν θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ένας αριθμός πέραν του 30% μας δήλωσαν ότι δεν θέλουν να βρουν εργασία. Δεν είναι και οι 23.000 που θέλουν πραγματικά να βρουν εργασία», εξήγησε υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι «εμείς όταν εντοπίσουμε κάποιο αδήλωτο, ενημερώνουμε άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

Αναφερόμενη, δε, σε εκστρατεία που πραγματοποίησε πέρσι η Υπηρεσία είπε ότι, «από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Μάιο του 2023 είχαμε κάνει κινητές μονάδες και κάναμε 864 τηλέφωνα σε άτομα που ήταν παλαιότερα εγγεγραμμένα κοντά μας και σήμερα δεν είναι, δεν έχουν μερίδα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και δεν φαίνονταν πουθενά στην απασχόληση. Το 47% είτε έκλεισε ραντεβού με τον σύμβουλο μας και δεν παρουσιάστηκε είτε δεν απάντησε το τηλέφωνο είτε απάντησε το τηλέφωνο και μας είπε δεν θέλω δουλειά».

Στο άκουσμα των πιο πάνω, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, τόνισε πως «θα ήταν καλό να εξεταστούν κάποτε οι λόγοι που συμβαίνει αυτό», υποδεικνύοντας ότι «για να σταματήσεις τέτοιου είδους φαινόμενα, πρέπει να τα αναλύσεις. Δεν είναι αρκετή απλά η καταγραφή, αλλά θα ήταν καλό να γίνει και μία ανάλυση για να δούμε που μας οδηγεί το όλο θέμα», κατέληξε.

Στις 14.304 οι άνεργοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, τα οποία ανακοίνωσε χθες (5/3) η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Φεβρουαρίου 2024, έφτασε τα 14.304 πρόσωπα, ενώ με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φεβρουάριο 2024 μειώθηκε στα 11.687 πρόσωπα σε σύγκριση με 11.823 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 σημειώθηκε μείωση 2.293 προσώπων ή 13,8% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, του εμπορίου, των κατασκευών, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς και σε μείωση που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων είναι στον τομέα των δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (4.754 πρόσωπα), ενώ ακολουθούν οι τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 2.003 άνεργους και των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων με 891 άνεργους.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου