Ένας στους 10 Δημοσίους έκαναν ένσταση για την αξιολόγηση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Δεν λέει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός των αντιδράσεων από πλευράς Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά φέτος και βάσει του οποίου θα γίνουν οι Προαγωγές στο Δημόσιο το 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Brief από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, περίπου 1 στους 10 αξιολογούμενους Δημοσίους Υπαλλήλους υπέβαλαν ένσταση για την βαθμολογία που έλαβαν, θεωρώντας ότι αυτή είτε τους αδικεί είτε ότι είναι χαμηλότερη από αυτή που ενδεχομένως να πιστεύουν πως έπρεπε να λάβουν.

Τα πιο πάνω δεδομένα, επιβεβαιώνουν και σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή (3/3) η στήλη ΕΦΕΤΗΣ, βάσει των οποίων μαζεύτηκαν 6.000 ενστάσεις, εκ των οποίων περίπου οι 2.000 υποβλήθηκαν μέσω δικηγόρων.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, μέχρι και χθες (8/3) συνεχιζόταν εντατικά η καταγραφή των στοιχείων σε σχέση με τις ενστάσεις για τις αξιολογήσεις από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα (11/3) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το όλο θέμα.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, σε κάποιες Υπηρεσίες και Τμήματα του Δημοσίου, ο αριθμός των ενστάσεων είναι πολύ μικρός, ενώ σε άλλες Υπηρεσίες, κυρίως μεγάλες, ο αριθμός των ενστάσεων φθάνει ή/και ξεπερνά τις 200, ενώ από ένα πρώτο υπολογισμό που έγινε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού προκύπτει ότι από το σύνολο των αξιολογούμενων, ενστάσεις φαίνεται να υπέβαλε το 10% του συνόλου των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι η διαδικασία υποβολής ενστάσεων συνεχίζεται, στις τάξεις του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικοί επικρατεί έντονη ανησυχία για το κατά πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά καθορίστηκαν με εγκύκλιο της Διευθύντριας του Τμήματος, Έλενας Οικονομίδου – Αζίνα.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, η διαδικασία της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης των ενστάσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και εν συνεχεία όλες οι αξιολογήσεις να αποσταλούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία με τη σειρά της, αφού αναλύσει όλα τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον της, θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση σχετικών αποτελεσμάτων.

Τονίζεται, δε, ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας δεν μπορεί να ανατρέψει τις βαθμολογίες που θα λάβουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και ως εκ τούτου οι όποιες Προαγωγές γίνουν φέτος, θα πρέπει να γίνουν με βάση τις βαθμολογίες αυτές. 

Ενώπιον της Βουλής το μπάχαλο με τις αξιολογήσεις

Πάντως, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων για το νέο σύστημα αξιολόγησης, το όλο θέμα θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπως γράψαμε και πιο πάνω, την ερχόμενη Δευτέρα (11/3).

Για τη συζήτηση του θέματος, κλήθηκαν και θα παραστούν στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και εκπρόσωποι της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα της ΠΑΣΥΔΥ, της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ).

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που Υπουργείο Οικονομικών και Συντεχνίες θα βρεθούν μαζί στο ίδιο τραπέζι, αφού μέχρι και χθες (7/3) κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει και οι όποιες επαφές έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα, ήταν είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω επιστολών.

Υπενθυμίζεται ότι, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου