Επτασφράγιστο μυστικό ο αριθμός τουριστών που πάνε κατεχόμενα

Έχουν στοιχεία, αλλά είναι απόρρητα, λέει ο Υφυπουργός Τουρισμού

Το πρόβλημα με τη μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα δεν μπορεί να λυθεί, αφού οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν από το κράτος είναι περιορισμένες, σημείωσε σε χθεσινές (14/3) του δηλώσεις ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή. 

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Τουρισμού ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό τουριστών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία, όμως αυτά είναι απόρρητα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «το ποσοστό δεν είναι μεγάλο». 

Ταυτόχρονα, αν και ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρει πως αυτό το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, εντούτοις, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας φαίνεται να διαφωνούν αφού έχουν εδώ και καιρό εκφράσει τις ανησυχίες τους για το φαινόμενο. Να σημειώσουμε εδώ πως το 2019, υπολογίζεται πως 4% των τουριστών που αφίχθηκαν στα αεροδρόμια που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία είχαν μεταβεί τελικά στα κατεχόμενα. Αριθμός που σύμφωνα με άτομα του χώρου είναι μικρότερος από το τι πραγματικά ισχύει. 

«Βλέπουμε μεγάλους αριθμούς αφίξεων, που όμως δεν μεταφράζονται στις ανάλογες διανυκτερεύσεις», ήταν το σχόλιο επιχειρηματία στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.  

Μάλιστα, τα προβλήματα που προκύπτουν από το εν λόγω ζήτημα είχαν τεθεί και σε συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδη, είχε δηλώσει πως η ροή τουριστών προς τα κατεχόμενα τους λυπεί και πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μείωση της πρόσβασης των τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές. 

Εξάλλου, πολλά είναι τα παραδείγματα όπου οχήματα με τουρκοκυπριακές πινακίδες παραλαμβάνουν τουρίστες που φτάνουν στα αεροδρόμια των ελεύθερων περιοχών και τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα. 

Την ίδια ώρα γεννώνται και ερωτήματα για τους λόγους που αυτοί οι αριθμοί είναι απόρρητοι, αφού από τη μια όπως δηλώνει ο Υφυπουργός τα ποσοστά είναι χαμηλά, αλλά μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο (ήταν 4% το 2019), και από την άλλη στοιχεία που αφορούν διακινήσεις ή ακόμα και αγορές Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα δημοσιοποιούνται κανονικά. 

Δεν μπορούν να γίνουν πολλά, λέει ο Υφυπουργός 

Ο κ. Κουμή στις ίδιες του δηλώσεις και ερωτηθείς σχετικά είπε πως αν και έχουν γίνει και γίνονται ενέργειες, εντούτοις, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά για να ανακοπεί το κύμα τουριστών προς τα κατεχόμενα. 

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και αποτελεί απότοκο της μη λύσης του Κυπριακού και «διαφαίνεται ότι χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει, κάτι που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες».

«Επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά», συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι το Υφυπουργείο εργάστηκε επί του θέματος ενημερώνοντας οργανωτές ταξιδίων που προωθούν τουρίστες στα κατεχόμενα, αλλά και θέτοντας το ζήτημα σε συναντήσεις με Πρέσβεις συγκεκριμένων χωρών.

«Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να προκύπτουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όμως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά αλλά είναι ένα θέμα, το οποίο παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

X.Z.