Εταιρική Διακυβέρνηση: Ψηλά στην ατζέντα του Διοικητή της ΚΤΚ

  • Διαφάνεια, συνέπεια και ίση μεταχείριση 
  • Τα τρία συστατικά: Διοικητική δομή, οργανωτική διάρθρωση και εσωτερικός έλεγχος

Από το «κόσκινο» του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Δρα Χριστόδουλου Πατσαλίδη αναμένεται να περάσει το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας.
Τραπεζικές πηγές εξηγούσαν στη Brief ότι «η διακυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική για μια Κεντρική Τράπεζα καθώς ελέγχεται για λειτουργία αποτελεσματικής διοίκησης, δημιουργώντας αξιόπιστο πλαίσιο για την εκτέλεση των καθηκόντων του Διοικητή και των μελών του Δ.Σ., εξασφαλίζοντας διαφάνεια, συνέπεια και ίση μεταχείριση. 

Η εταιρική διακυβέρνηση των Κεντρικών Τραπεζών - μελών της ευρωζώνης είναι προσαρμοσμένη στον ρόλο και την αποστολή τους, αυτοτελώς και ως μελών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ)». 

Στην περίπτωση της Κύπρου πρέπει να βασίζεται στην κυπριακή νομοθεσία, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και τις συμβατικές υποχρεώσεις της Τράπεζας που απορρέουν από το Καταστατικό της και τον ρόλο της ως μέλους του Ευρωσυστήματος.

Διαφάνεια 

Πρώτο, η διοικητική της δομή θα πρέπει να εξασφαλίζει τη λήψη αποφάσεων με διαφάνεια, ανεξαρτησία και συνέπεια.

Δεύτερο, η οργανωτική της διάρθρωση πρέπει να βασίζεται στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ώστε οι ευθύνες να είναι σαφείς και διακριτές.

Τρίτο, το ισχυρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου τής επιτρέπει να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της και να εκπληρώνει με αξιοπιστία τον σκοπό της λειτουργίας της.

Τα όργανα λήψης αποφάσεων της Τράπεζας είναι ο Διοικητής – με αναπληρωτές τους δυο Υποδιοικητές, το Γενικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των μετόχων. 

Εσωτερικός έλεγχος και Δεοντολογία

Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου με τη δημιουργία Επιτροπών όπως είναι η Επιτροπή Ελέγχου, η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης, η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων και η Μονάδα Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Μια από τις σημαντικότερες είναι η Μονάδα Κανονιστικής Συμμόρφωσης, η οποία ασχολείται με την αναφορά ύποπτων συναλλαγών για διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML Officer). 

Η ΚΤΚ πρέπει να εφαρμόζει Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο προβλέπεται η υποχρέωση ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων. 

Να αναφέρουμε ότι η ΚΤΚ – με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ακόμη 25 ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) και εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕAΑ) - υπόγραψαν τον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος ΚεντρικώνΤραπεζών (ΕΣΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. 

Στην περίπτωση της ΚΤΚ τα πιο κάτω τμήματα/υπηρεσίες υπάγονται κατευθείαν στον Διοικητή:

  • Τμήμα Εξυγίανσης
  • Τμήμα Εσωτερικής Επιθεώρησης
  • Τμήμα Νομικών Υπηρεσιών
  • Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Διεθνών Σχέσεων
  • Υπηρεσία Επικοινωνίας και Εκδόσεων.
  • Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων & Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Να αναφερθεί ότι, το Τμήμα Εσωτερικής Επιθεώρησης αναφέρεται στον Διοικητή σύμφωνα με το άρθρο 119(3) του Συντάγματος, και αναφέρεται στην Επιτροπή Ελέγχου του Δ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 60Α των περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμων.

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου