Γλιτώνουν στο παρά ένα την στάση πληρωμών ΡΙΚ, ΔΕΦΑ, Ταμείο ΑΠΕ & Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Άγνωστο που βρίσκεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ – Θα πληρωθούν όμως οι μισθοί για τον Μάρτιο, λέει το Πανεπιστήμιο

Στο παρά... ένα της κήρυξης στάσης πληρωμών, οδηγούνται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οι προϋπολογισμοί του ΡΙΚ, της ΔΕΦΑ, του Ταμείου ΑΠΕ και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, οι οποίοι είχαν κατατεθεί καθυστερημένα στο Κοινοβούλιο και εξετάστηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Πάντως, αρμόδια πηγή του Πανεπιστημίου που μίλησε στην Brief διαβεβαίωσε ότι οι μισθοί Μαρτίου θα καταβληθούν κανονικά στο προσωπικό του ΤΕΠΑΚ, παρά το γεγονός πως δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο προϋπολογισμός του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «έχουν παρθεί αποφάσεις από το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, με τις οποίες διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών για τον μήνα Μάρτιο», διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την μισθοδοσία αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και πότε αυτός θα κατατεθεί, η ίδια πηγή τόνισε πως «ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου ετοιμάστηκε και κατατέθηκε τον Ιούλιο στο Υπουργείο Παιδείας και λάβαμε κάποιες παρατηρήσεις από το Υπουργείο τον Νοέμβριο», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν γνωρίζουμε πότε θα κατατεθεί στη Βουλή και λανθασμένα λέχθηκε ότι εμείς καθυστερούμε την κατάθεσή του».

Προειδοποιούν με μέτρα οι εργαζόμενοι

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους προϋπολογισμούς που θα τεθούν προς ψήφιση αύριο (28/3) δεν ψηφιστεί, τότε η Διοίκηση του επηρεαζόμενου Οργανισμού δεν θα μπορέσει να καταβάλει έγκαιρα την αντιμισθία Μαρτίου στους υπαλλήλους του.

Με έναν τέτοιο κίνδυνο να είναι ορατός, οι συντεχνίες του ΡΙΚ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν δεν τους καταβληθούν οι μισθοί Μαρτίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και παρατεταμένη «η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων μέχρι την απόδοση της αντιμισθίας των υπαλλήλων».

Προς αποφυγή, δε, ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι συντεχνίες του Ιδρύματος ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-ΡΙΚ, σε κοινή ανακοίνωσή τους καλούσαν «το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προσφάτως ανέλαβε, να επιληφθεί του θέματος της ορθής λειτουργίας του οργανισμού, και να ενεργήσει τάχιστα, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή εμπρόθεσμα του μισθού του Μαρτίου, όπως προβλέπεται βάσει των σχετικών κανονισμών», σημειώνοντας πως η ανακοίνωση τους κοινοποιήθηκε και προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και στη Βουλή «για να συνδράμουν εγκαίρως και αυτοί με την σειρά τους για την έγκαιρη καταβολή των μισθών Μαρτίου στο ΡΙΚ».

Όπως πληροφορείται περαιτέρω η Brief, αντίστοιχες ανησυχίες για μη έγκαιρη, δηλαδή, καταβολή των μισθών Μαρτίου, έχουν εκφραστεί σε Βουλευτές από τις Διοικήσεις και τους εργαζομένους και των άλλων τριών Ημικρατικών Οργανισμών, καθώς και από το ΤΕΠΑΚ, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση.

Ενδεικτικό, μάλιστα, της μεγάλης πίεσης που δέχεται το Κοινοβούλιο για ψήφιση των προϋπολογισμών το συντομότερο, είναι και το γεγονός ότι η εξέταση του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ολοκληρώθηκε μόλις χθες (26/3) από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Χθες, επίσης, ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για τυχόν τροπολογίες που θα κατατεθούν για τον προϋπογισμό της ΔΕΦΑ, ενώ οι προϋπολογισμοί του ΡΙΚ και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας εξετάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε μία μόλις συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών, αντίστοιχα.

Οι προϋπολογισμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2024 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους 39,3 εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (37,5 εκ. ευρώ) και από άλλες δραστηριότητες (1,8 εκ. ευρώ). Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες του ΡΙΚ για το έτος 2024 αφορούν δαπάνες για αποδοχές προσωπικού (26,7 εκ. ευρώ), γενικά έξοδα και υπηρεσίες (1,7 εκ. ευρώ), έξοδα προγραμμάτων (7 εκ. ευρώ), συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων (3 εκ. ευρώ), κεφαλαιουχικές δαπάνες (430.000 ευρώ), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (300.000 ευρώ).

Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) προβλέπει καθαρά συνολικά κεφαλαιουχικά και λειτουργικά έξοδα ύψους 38,6 εκ. ευρώ, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να φθάνουν τα 31,3 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ προβλέπει έσοδα 30 εκ. ευρώ (πλέον εκτιμώμενου αποθεματικού 87 εκ. ευρώ) και δαπάνες 112 εκ. ευρώ, με το έλλειμμα να καλύπτεται από το αποθεματικό του Ταμείου, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2024 να μειωθεί στα 5 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 14,2 εκ. ευρώ και έσοδα ύψους 12,6 εκ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα ύψους 1,6 εκ. ευρώ κρίνεται δικαιολογημένο, καθότι οφείλεται σε προπληρωμένα έργα για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη και εκτείνονται στο τρέχον έτος ύψους 291.875 ευρώ, την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων που είχαν προγραμματιστεί για το 2023, αλλά τελικά θα εκτελεστούν κατά το τρέχον έτος, για τα οποία είχαν προεισπραχθεί τέλη ύψους 525.000 ευρώ, καθώς και δαπάνες που θα καλυφθούν από το αποθεματικό της Αρχής στο πλαίσιο της επιστροφής τελών μέσω αναπροσαρμογής ύψους 828.095 ευρώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου