Χάρισαν στην Εκκλησία σχεδόν €160 εκατ. ένα χρόνο πριν το «κούρεμα»

  • Μηδέν φόροι για Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις και Μονές
  • Πληρώνουν μόνο όταν διαθέτουν ακίνητα προς πώληση
  • Πότε μια πράξη της Εκκλησίας μεταφράζεται σε επιχειρηματική δραστηριότητα

Στα 92 εκ. κυπριακές λίρες (περίπου €160 εκατ.) χάρισε το κράτος στην Εκκλησία, κατόπιν συμφωνίας επί Υπουργίας Κίκη Καζαμία, ένα χρόνο πριν από το «κούρεμα» του 2013. Με συμφωνία που έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου του κ.Χριστόφια, το κράτος διέγραψε  τις προηγούμενες οφειλές της Εκκλησίας έναντι της δέσμευσης της τελευταίας ότι θα πληρώνει φόρο επί πωλήσεων ακινήτων. 

Αυτό σημαίνει ότι διαγράφηκαν από τα αρχεία/βιβλία του κράτους οποιαδήποτε ποσά τα οποία το κράτος θεωρεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου ή/και ξεχωριστά οποιαδήποτε Μητρόπολη, Σταυροπηγιακή Μονή, Ενοριακή Μονή και ναοί όφειλαν στο κράτος.

Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία προηγήθηκε με την Εκκλησία ή άλλη μητρόπολη, σταυροπηγιακή μονή, ενοριακή μονή και ναό καταργήθηκε.

Σε σχέση με την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, η συμφωνία αυτή αφορά μόνο την καταβολή φόρου  κερδών για όλες τις διαθέσεις ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιεί από την ημερομηνία της συμφωνίας και μετά.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στη Brief ότι, βάσει της πρόνοιας αυτής, και δεδομένου ότι η Μονή Οσίου Αβακούμ δεν έχει στη διάθεσή της ακίνητη περιουσία προς πώληση, άρα δεν διάθεσε περιουσία, θεωρείται δύσκολο να φορολογηθούν τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από εισφορές/δωρεές και τα οποία κατασχέθηκαν. «Μάλλον είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν ως επιχειρηματικές πράξεις, όπως προνοεί η συμφωνία, για πώληση περιουσίας από τη Μονή».

Η συμφωνία του 2012

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2012, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο παραμονές του «κουρέματος», καταβάλλονται τόκοι και επιβαρύνσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας που προκύπτει από τις πράξεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Κύπρου για μέγιστη χρονική περίοδο 20 ετών. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι πληρωτέες μόνο κατά την πώληση του τεμαχίου. 

Για όσα τεμάχια αγοράζονται από την Εκκλησία μετά την ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας από την ημερομηνία αγοράς του τεμαχίου. 

Επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία για όσα τεμάχια αποκτώνται από την Εκκλησία μέσω ανταλλαγής, καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας από την ημερομηνία απόκτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμου, όπως πληρώνει ο καθένας.

Μάλιστα, το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου ανάλαβε να καταθέσει στον Έφορο Φορολογίας, σύμφωνα με τη συμφωνία, όλα τα συμβόλαια πώλησης για διαθέσεις που έγιναν πριν από την ημερομηνία της συμφωνίας.

Η καλή θέληση της Κυβέρνησης Χριστόφια

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καζαμίας είχε δηλώσει πως «η συμφωνία αυτή δείχνει την καλή θέληση και προς την Εκκλησία, έχοντας υπόψη ότι ουσιαστικά διαγράφεται η οποιαδήποτε απαίτηση ή αίτημα υπήρχε που αφορούσε οποιεσδήποτε πράξεις έγιναν από σήμερα και πηγαίνοντας πίσω μέχρι το 1960».

Παρόλο που η Εκκλησία της Κύπρου καταβάλλει έκτακτη αμυντική εισφορά, σύμφωνα με τους περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας νόμους, απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου. 

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου