Λιανεμπόροι: Ικετεύουμε για υπαλλήλους και βρίσκουμε εμπόδια

Αυστηρός ο ΓΓ της ΠΑΣΥΛΕ με την προσέγγιση του Υπουργείου Εργασίας στο θέμα του εργατικού δυναμικού

Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, αναφορικά με τις ανάγκες σε προσωπικό ανά τομέα, καθώς και για τις άδειες που παραχωρήθηκαν για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες, θα αποστείλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Μάριο Αντωνίου, να επαναλαμβάνει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η έλλειψη προσωπικού, είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας ότι κάθε μέρα που περνά το πρόβλημα διογκώνεται.

Όπως είπε, «παρόλες τις υποσχέσεις του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης για απλοποίηση των διαδικασιών κι επιτάχυνση στην εξέταση των αιτήσεων, δυστυχώς, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έγινε. Για μας δεν είναι αρκετό ότι μειώθηκε ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες από τον ένα χρόνο ή τους έξι μήνες στους τρεις μήνες, γιατί η διαδικασία πρόσληψης τέτοιου προσωπικού δεν σταματά με την εξασφάλιση της άδειας από το Υπουργείο. Μετά την έγκριση του αιτήματος από το Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να τρέξεις να υπογράψεις συμβόλαια, να υποβάλεις αίτηση και να εκδώσεις την βίζα για να μπορείς να προσλάβεις το προσωπικό», εξήγησε.

Αφού επανέλαβε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι τεράστιο και πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε ότι «ακούσαμε για ηλεκτρονική υποβολή, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έγινε τίποτα και λίαν συντόμως εισερχόμαστε στην τουριστική σεζόν, χωρίς να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι το πρόβλημα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί σήμερα υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας που είναι κλειστές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «οι επιχειρήσεις χρειάζονται προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που τιμωρούνται, αλλά και ολόκληρη η οικονομία. Ειλικρινά δεν θεωρούμε ότι ζητάμε κάτι παράλογο. Εάν υπάρχουν Κύπριοι ή Κοινοτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην ανεργία, γιατί δεν τους στέλνει το Υπουργείο στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκες;», διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας πως «συνεχώς ακούμε ότι δεν πληρώνονται όσο πρέπει και για αυτό δεν πάνε κάποιοι να δουλέψουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά οι καταγγελίες είναι σχεδόν μηδαμινές».

«Δεν είναι κυπριακό το πρόβλημα»

«Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού δεν είναι κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και ήδη πολλές χώρες έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις για προσέλκυση προσωπικού από τρίτες χώρες, απλοποιώντας τις διαδικασίες, ενώ εμείς παραμένουμε στάσιμοι, κολλημένοι, αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται. Ειλικρινά αυτό δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε να το καταλάβουμε», επεσήμανε και τόνισε: «Εάν υπάρχουν εργοδότες που καταδικάστηκαν ή εργοδότες που θα αδειοδοτηθούν και θα φέρουν προσωπικό και δεν τηρούν τις νομοθεσίες ή εκεί που υπάρχουν τις συλλογικές συμβάσεις, ας τους καταγγείλουν κι ας τους ακυρώσουν τις άδειες. Δεν γίνεται να θυματοποιούνται όλες οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, επειδή δεν κάποιοι δεν είναι σωστοί». 

«Δεν ζητάμε ούτε επιχορηγήσεις ούτε επιδοτήσεις. Το μόνο που ζητάμε είναι προσωπικό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Φτάσαμε στο σημείο να παρακαλούμε για να βρούμε προσωπικό για να κάνουμε τη δουλειά μας», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες του λιανικού εμπορίου σε προσωπικό, ο κ. Αντωνίου είπε πως «βάσει των επίσημων τελευταίων καταγεγραμμέμων στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία, οι ανάγκες σε προσωπικό στο λιανικό εμπόριο υπολογίζονται γύρω στις 2.500 με 3.000 προσωπικό». 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, βρίσκονται σε διαδικασίες εξασφάλισης των σχετικών αδειών δύο νεά εμπορικά κέντρα, υπογραμμίζοντας πως «αν αδειοδοτηθούν τα δύο νέα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται στα σκαριά, αυτομάτως θα μιλάμε για ανάγκες σε προσωπικό που θα φθάνουν τα 1.000 άτομα ανά εμπορικό κέντρο, δηλαδή θέλουμε 2.000 επιπρόσθετο προσωπικό, μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν σωστά τα δύο νέα εμπορικά κέντρα».

Αναφορικά, δε, με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους για τις ανάγκες σε προσωπικό το 2024, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «θα αποστείλουμε επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και θα ζητήσουμε στοιχεία για τις ανάγκες σε προσωπικό ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, γιατί μας δόθηκαν καποια στοιχεία πρόσφατα αλλά ήταν γενικοί. Θέλουμε να ξέρουμε ανά τομέα πόσες υπολογίζονται οι ανάγκες και πόσο προσωπικό από τρίτες χώρες εργοδοτείται σε κάθε τομέα αυτή τη στιγμή».

Καταληκτικά ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι, «εμείς ζητάμε βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο που εφαρμόστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο». «Εμείς θέλουμε να μας απαντούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που καθορίζεται μέσα από την Στρατηγική, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά. Χρειαζόμαστε προσωπικό για να δουλέψουμε», κατέληξε.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου