Νέος ΔΚΤ: Έχουμε κοινούς στόχους με την Κυβέρνηση

Οι πρώτες δηλώσεις του Χριστόδουλου Πατσαλίδη μετά τον Διορισμό του ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης διαθέτει «όλα τα απαραίτητα στοιχεία» για να επιτύχει στην «εξαιρετικά απαιτητική αποστολή» του, ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της ΚΤΚ, Χριστόδουλου Πατσαλίδη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχετε όραμα, έχετε πλάνο, ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία και το πιο σημαντικό για μένα, έχετε ήθος και ακεραιότητα», υπογράμμισε.

>>Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις για τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ<<

«Αγαπητέ κ.  Πατσαλίδη, φίλε Χριστάκη, καλείστε να επιτύχετε στο εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο έργο της αποτελεσματικής εποπτείας και της διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας με συνθήκες που να διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο τραπεζικής χρηματοδότησης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, στο πλαίσιο πάντα των κατευθυντήριων γραμμών και οδηγιών της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Καλείστε, συνέχισε, να προχωρήσετε με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη βάση και του σχεδίου που ετοιμάστηκε με τη συνεργασία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στα τέλη του 2018.

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Πατσαλίδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εργαστεί για την αναβάθμιση της διακυβέρνησης της ΚΤΚ, κάτι που επιθυμείτε και εσείς, όπως είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «επιδιώκοντας την ενίσχυση του ρόλου του ΔΣ και των μονάδων ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων στη βάση των μελετών που έχετε αναφέρει».

Ανέφερε επίσης ότι ως Διοικητής της ΚΤΚ θα επιδιώξει την διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ΄ επέκταση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με μια ανθρώπινη προσέγγιση.

«Ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ προτίθεμαι να συμβάλω με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΤΚ και των ερευνητικών και ακαδημαϊκών έργων της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Πατσαλίδης.

Επίσης, ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός του αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και δημιουργεί για εκείνον υποχρεώσεις και ευθύνες που υπόσχεται να εκπληρώσει στον ύψιστο δυνατόν βαθμό.

Από την πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Πατσαλίδης θα έχει μια εξαιρετική συνεργασία με το προσωπικό της ΚΤΚ καθώς υπηρέτησε στην Κεντρική Τράπεζα.

«Μέσα σε αυτό πλαίσιο, θα υπηρετήσετε τον οργανισμό με ζήλο, με αφοσίωση, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορούν τις εργασίες της ΚΤ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είναι δεδομένη η στήριξη του στο έργο του κ. Πατσαλίδη όπως δεδομένη είναι η στήριξη του Υπουργού Οικονομικών και του συνόλου της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και γρήγορα οι προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή».

«Καλείστε να προχωρήσετε με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη βάση και του σχεδίου που ετοιμάστηκε με τη συνεργασία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στα τέλη του 2018, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες και εκτίμηση για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε στην ΚΤΚ και στο ΔΣ της ΕΚΤ ο απερχόμενος Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου.

«Κατά τη θητεία του κ. Ηροδότου επιτεύχθηκε ανάμεσα σε άλλα περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ενώ εκπροσώπησε επάξια την Κύπρο σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αναβαθμίζοντας το κύρος της ΚΤΚ και κατ΄ επέκταση το κύρος της χώρας μας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τα προηγούμενα έτη, οι κοινές προσπάθειες Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και την αποκατάσταση της ευρωστίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε κλίμα πάντα στενής συνεργασίας, με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση των υψηλών, αλλά και δικαιολογημένων προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε και το βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, που εκκρεμούσε από το 2017, προκαλώντας πολλά προβλήματα, και την ίδια στιγμή και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και το δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες».

Ανέφερε επίσης ότι «την ίδια στιγμή, η Κύπρος παρουσιάζει, δυστυχώς, μια από τις μεγαλύτερες ψαλίδες ανάμεσα στα δανειστικά και τα καταθετικά επιτόκια, γεγονός το οποίο δημιουργεί δυσκολίες στο επιχειρείν και επιβαρύνει τα νοικοκυριά».

«Οι προσδοκίες, συνεπώς, αφορούν και τη διευκόλυνση της πρόσβασης του Κύπριου πολίτη σε ευλόγως φθηνή και γρήγορη χρηματοδότηση, η οποία θα λειτουργήσει ως απαραίτητο συστατικό για την υλοποίηση επιχειρηματικών πλάνων, αλλά και την ευημερία των νοικοκυριών με θετικές επιδράσεις τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία του τόπου μας», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η χρηματοοικονομική σταθερότητα αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την προαγωγή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, μέσα και από τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών» και πρόσθεσε ότι «η χρηματοοικονομική σταθερότητα αποτελεί εξάλλου ένα εκ των τριών πυλώνων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, μαζί με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται συστηματικά «οι δράσεις και παρεμβάσεις μας στον το πρώτο χρόνο διακυβέρνησής μας και στο ίδιο πλαίσιο κινούμαστε ήδη για την υλοποίηση των δράσεων που έχω ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Προγραμματισμού μας για το 2024».

«Και είναι θετικό το γεγονός ότι, η οικονομική μας πολιτική αποφέρει, ήδη, καρπούς με την αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης και μακροοικονομικές επιδόσεις σημαντικά καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε, «προχωράμε με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των αναγκαίων, τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας, όπως είναι το περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η έναρξη της συζήτησης για τον φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας, η υγεία και η παιδία που αποτελούν προτεραιότητες μας».

«Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και η επιτυχής πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στις πολιτικές μας που θα αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και κατ΄ επέκταση την κοινωνική συνοχή, επικεντρωνόμενοι ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη της χώρας μας που διαχρονικά ήταν η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στην κυπριακή οικονομία που τυγχάνει αναγνώρισης και εκτίμησης από ξένους επενδυτές και Οίκους Αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη, μείωση του πληθωρισμού, μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, «σημαντικά στοιχεία που συνδιαμορφώνουν αξιοζήλευτη πορεία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμη ότι «η προαναφερθείσα έξωθεν καλή μαρτυρία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στους πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η Κυβέρνηση» μέσω, ανάμεσα σε άλλα, των πλεονασματικών προϋπολογισμών, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. 

«Τα υψηλά αποθέματα παρέχουν επίσης τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των αδυνάτων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και κατ΄ συνέπεια για τη δημιουργία μιας υγιούς οικονομίας».

Ο νέος Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι ουσιώδης στόχος της ΚΤΚ είναι επίσης η στήριξη της γενικής οικονομικής πολιτικής του κράτους και πρόσθεσε ότι «η αρμοδιότητα της ΚΤΚ για μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος με απώτερο στόχο τη συμβολή στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοικονομικού συστήματος επιβάλει την ενεργή συμμετοχή της στο μεταρρυθμιστικό έργο», όπως είναι και η πράσινη μετάβαση.

«Ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης ως προς την πράσινη μετάβαση αποτελεί και στόχο της ΚΤΚ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακόμη ένας στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση της διακυβέρνησης των θεσμών του κράτους».  

Κλείνοντας την αντιφώνηση του, ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε σε κάποια λόγια του πατέρα του που υπηρέτησε τον τόπο ως Υπουργός Οικονομικών στα πιο δύσκολα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Πατσαλίδης.