Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις για τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Αυξάνονται απειλητικά οι κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο - Στο σκηνικό της χρονιάς γεωπολιτικές εντάσεις και αποφάσεις για τα επιτόκια

Πέντε μεγάλες προκλήσεις (οι γεωπολιτικές εντάσεις, το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, η κυβερνοασφάλεια και οι δυσκολίες προς την πράσινη μετάβαση) καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ο οποίος διορίστηκε χθες Δευτέρα 8/4 και επίσημα από τον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη, αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο νέος Διοικητής της ΚΤΚ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 11 Απριλίου.  

>>> Επίσημο: Νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης - Επιβεβαίωση Brief <<<

Στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων ήδη ο κόσμος βιώνει δύο μεγάλες συγκρούσεις με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Καθημερινά στο πολεμικό σκηνικό εισέρχονται νέοι πρωταγωνιστές που απειλούν «θανάσιμα» τη νεφελώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κόσμος φοβάται για περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή, με πιθανές μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιπτώσεις όχι μόνο σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών αλλά και στην οικονομία και τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

>>> Who is Who: Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας <<<

Την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, εξελίσσεται σε εμπορικό πόλεμο με επίσης μεγάλες πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που φαίνεται να οδηγούν σε διαφοροποίηση των συνθηκών που επέβαλε η παγκοσμιοποίηση.

Νομισματική πολιτική

Οι χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αναμένουν με αγωνία καλύτερα νέα για τα επιτόκια, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει μετά από τα δείγματα γραφής για πιθανή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συμπαρασύρουν όλες τις τράπεζες με τις επικείμενες αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική μετά από σχεδόν δυο χρόνια αυστηρών πολιτικών και κυρίως με την ακρίβεια του κόστους εξυπηρέτησης δανείων.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) που μπαίνει πλέον δυναμικά στο «παιγνίδι» αναμένεται να φέρουν αλλαγές όχι μόνο στην απασχόληση αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, την ίδια ώρα που αυξάνονται απειλητικά οι κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε περισσότερα «χτυπήματα» κατά των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, σε μια κομβική περίοδο όπου εντείνονται οι τοπικές διενέξεις.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη και στις τράπεζες για την πράσινη μετάβαση την ώρα που οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν και οι θερμοκρασίες σε πολλές χώρες είναι υψηλότερες από ποτέ.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία των κεντρικών τραπεζών είναι η νίκη κατά του πληθωρισμού και η περιοριστική διατήρηση των επιτοκίων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όλο αυτό το σκηνικό θα είναι ενώπιον του νέου Διοικητή της ΚΤΚ, ο οποίος και καλείται εκτός από τα διαχρονικά θέματα των τραπεζών, διαχείριση των ΜΕΔ και σταθερότητα στον κλάδο, να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες:

Πρώτο, θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών ψηφιακού μετασχηματισμού και ενισχυμένης διακυβέρνησης 

Δεύτερο, θα αντιμετωπίσουν τους νεοεμφανιζόμενους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και των κινδύνων που συνδέονται με τα πληροφοριακά συστήματα και τις κυβερνοαπειλές.

Για κάθε προτεραιότητα, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ έχει αναπτύξει σειρά στρατηγικών στόχων και προγραμμάτων εργασίας που καλύπτουν την επόμενη τριετία και αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των πιο ουσιωδών ευπαθειών που ήδη εντοπίστηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας κινδύνων και προτεραιοτήτων.

Χρύσω Αντωνιάδου
 

Χρύσω Αντωνιάδου