Οικοδομική βιομηχανία: Αισιόδοξοι οι εργολάβοι ότι θα βρεθεί λύση στα εργασιακά

Οι συντεχνίες των οικοδόμων δίνουν προθεσμία μίας εβδομάδας για κατάληξη, αλλιώς πάνε σε μέτρα

Έτοιμες να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, εάν μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κατασκευαστικό τομέα, εμφανίζονται οι Συντεχνίες των Οικοδόμων, την ώρα που οι εργολάβοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα υπάρξει κατάληξη και πως οι συζητήσεις για θέμα δεν έφθασαν ακόμη σε αδιέξοδο.

Πάντως, κι ενώ μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει διάσταση απόψεων για το εάν τα πράγατα έφθασαν ή όχι σε αδιέξοδο, όπως πληροφορείται η Brief ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καλέσει τις δύο πλευρές σε νέα συνάντηση, προκειμένου να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών με στόχο το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει κατάληξη.

Μάλιστα, πηγή του Υπουργείου Εργασίας τόνισε στην ιστοσελίδα μας ότι ο Υπουργός εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στα άκρα και θα διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στον τομέα των κατασκευών.

ΟΣΕΟΚ: «Δεν φτάσαμε σε αδιέξοδο – Δεν συζητάμε νομοθέτηση μισθών»

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε ότι «περιμένουμε να μας καλέσει το Υπουργείο Εργασίας ή ο Υπουργός Εργασίας σε συνάντηση για να συνεχίσουμε τη συζήτηση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης», υπογραμμίζοντας πως «θέση μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τη συνομολόγηση και υπογραφή της και οποιοδήποτε αίτημα υπάρχει από πλευράς συντεχνιών που δεν αφορά τη συλλογική σύμβαση, να το δούμε στη συνέχεια».

Ερωτηθείς εάν εννοεί το αίτημα των συντεχνιών για συμπερίληψη των κατώτατων μισθών στον Νόμο για την οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Γαβριήλ ξεκαθάρισε ότι «η νομοθέτηση της συλλογικής σύμβασης είναι κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Συμφωνήσαμε το 2020 σε τέσσερα βασικά δικαιώματα όσων εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, τα οποία και συμπεριλήφθηκαν στη νομοθεσία. Η συμπερίληψη, όμως, και των μισθών στην εν λόγω νομοθεσία δεν μας βρίσκει σύμφωνους», εξήγησε.

«Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο, όπως η αδήλωτη εργασία, και θέλουμε να τα λύσουμε», συνέχισε προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας και προσπαθούμε να εξεύρουμε τρόπους επίλυσής του». «Θεωρούμε ότι δεν είναι η νομοθέτηση των μισθών που περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση που θα λύσει τα κακώς έχοντα στον κλάδο και πρέπει να βρούμε κάποιες άλλες ασφαλιστικές δικλίδες για επίλυσή τους», επεσήμανε περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της νόμιμης πρόσληψης προσωπικού από τρίτες χώρες. Όπως είπε, «με κάθε νόμιμη εργοδότηση, θα φεύγει από τον κατασκευαστικό τομέα ένας παράνομος. Αν φέρουμε για παράδειγμα δύο χιλιάδες εργαζόμενους από τρίτες χώρες νόμιμα, τότε αυτόματα δύο χιλιάδες παράνομοι ή αδήλωτοι εργαζόμενοι θα φύγουν από τον κατασκευαστικό τομέα». 

Ουσιαστικά, εξήγησε, «εμείς προτάσσουμε και θέλουμε να βρεθούν τρόποι για να ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη και παράνομη εργασία, αντί να νομοθετήσουμε τους μισθούς».

Κληθείς να πει εάν ανησυχεί τους εργολάβους το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από πλευράς συντεχνιών, οι οποίες θεωρούν ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο, ο κ. Γαβριήλ απάντησε καταφατικά τονίζοντας, ωστόσο, ότι «εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο, αλλά αυτό θα το κρίνει το Υπουργείο, όχι εμείς». 

Προειδοποιούν με μέτρα οι συντεχνίες

Από πλευράς συντεχνιών, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΟΟΙΜ-ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, αφού ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι οι συντεχνίες δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο Υπουργός Εργασίας προτίθεται να καλέσει τις δύο πλευρές σε συνάντηση, τόνισε πως «πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συνέχιση του αδιεξόδου».

«Εάν δεν έχουμε οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι την άλλη εβδομάδα, εμείς θα προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων για να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις. Δεν έχουμε επαναλαμβάνω άλλο χρόνο», πρόσθεσε υποδεικνύοντας ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδιέξοδο και δεν διαφαίνεται προοπτική για κατάληξη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για λήψη μέτρων, ο κ. Τσιαπουτής είπε πως «παρότι ως Συντεχνίες δεν θέλαμε να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, δηλαδή να πάμε σε Συνελεύσεις και σε μέτρα, δυστυχώς, εάν δεν υπάρξει οτιδήποτε μέχρι την άλλη εβδομάδα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή πλέον».

Κληθείς, δε, να πει εάν στην ουσία δίνουν μία εβδομάδα περιθώριο για να υπάρξει κατάληξη, ο ΓΓ της ΟΟΙΜ-ΣΕΚ απάντησε καταφατικά. «Είναι το τελευταίο περιθώριο που δίνουμε για να δούμε τι θα γίνει επιτέλους. Έχουν στενεύσει πολύ τα χρονικά περιθώρια και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εξαντλείται ο χρόνος», επεσήμανε.

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσιαπουτής εξήγησε ότι «θα συγκαλέσουμε συνελεύσεις των εργαζομένων που τους αφορά η συλλογική σύμβαση, θα τους ενημερώσουμε για το παρατεταμένο αδιέξοδο και θα προχωρήσουμε με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε προκειμένου να πιέσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να προχωρήσουν τα πράγματα και να υπάρξει κατάληξη, εάν μπορεί βέβαια να υπάρξει», συμπλήρωσε εκτιμώντας πως «ίσως θα πρέπει να πάμε και σε μέτρα για να υπάρξει πλέον κάποια κίνηση».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα θα είναι κλιμακωτά, ο κ. Τσιαπουτής δεν το απέκλεισε. «Πιθανότατα θα αρχίσουμε με μία προειδοποιητική στάση εργασίας και αναλόγως των εξελίξεων τα μέτρα θα κλιμακώνονται».

Ως προς τον χρόνο πραγματοποίησης των Συνελεύσεων των εργαζομένων, ο ΓΓ της ΟΟΙΜ-ΣΕΚ ανέφερε πως «θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα μαζί με τις υπόλοιπες συντεχνίες την άλλη εβδομάδα και θα αποφασίσουμε πότε θα συγκληθούν οι Συνελεύσεις των εργαζομένων».

«Ο χρόνος πιέζει συνεχώς και επαναλαμβάνω πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το αδιέξοδο», κατέληξε.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου