ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ χρωστούν €3,1 εκ. στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας – Αρνούνται να τα πληρώσουν

Οι δύο Οργανισμοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη – Δεν συμφωνούν με τα τέλη που τους επιβάλλει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Κρατικοί Οργανισμοί, ανάμεσά τους ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αρνούνται να καταβάλουν στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας τα τέλη για τη διαχείριση των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, ως οφείλουν με βάση την κείμενη Νομοθεσία.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες (20/3) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2024 ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «το θέμα των τελών είναι κάτι που μας απασχολεί». «Είναι λυπηρό το γεγονός πως Κυβερνητικοί Οργανισμοί δεν μας πληρώνουν», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «έχουμε μεγάλο θέμα με τους Οργανισμούς Υγείας – ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ-». 

«Για φέτος μας χρωστούν 4 εκατομμύρια υρώ, εκ των οποίων 3,1 εκ. ευρώ αφορούν τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ», συνέχισε, ενώ σε διευκρινιστικό ερώτημα της Brief, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ οφείλει στην Αρχή 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΚΥπΥ 800.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε περαιτέρω ο Επίτροπος Επικοινωνιών, το θέμα με τις οφειλές του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ στην Αρχή βρίσκεται πλέον ενώπιον του Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι δύο Οργανισμοί αμφισβητώντας τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται τα τέλη από την Αρχή, αξιώνοντας παράλληλα και μείωσή τους.

Δεν αποκλείεται η αναθεώρηση τελών

Πάντως, ο κ. Μιχαηλίδης στις τοποθετήσεις του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των τελών που επιβάλλει η Αρχή σε Οργανισμούς για τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών πληροφοριών.

«Προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, έχουμε ξεκινήσει ένα έργο με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, για να δούμε ξανά τη διαδικασία των τελών, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικά για τον κάθε Οργανισμό, αλλά παραμένει πρόβλημα ότι δεν πληρώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε Οργανισμούς που δεν καταβάλλουν τα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία τέλη, ο Επίτροπος Επικοινωνιών απάντησε καταφατικά. «Μπορούμε να τους τιμωρήσουμε, απλώς μας σταματούν τα Δικαστήρια για να τους επιβάλουμε πρόστιμα», υπέδειξε τονίζοντας την ίδια ώρα ότι Δημόσιοι Οργανισμοί φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση.

Υποστελεχωμένη η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι παρότι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας συστάθηκε το 2018, εντούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει υποστελεχωμένη και αναγκάζεται να προσφεύγει στην αγορά υπηρεσιών προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Επικοινωνιών, το όλο θέμα βαίνει προς επίλυση, αφού το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει δέσμευση έναντι της Αρχής να συμπεριλάβει στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους που θα κατατεθεί τον Ιούνιο 24 θέσεις, με τις οποίες θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες για αντιμετώπιση περιστατικών. Στόχος, είπε, είναι τα νέα άτομα να είναι εκπαιδευμένα και να ξεκινήσουν να εργάζονται στην Αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το 2024, ο οποίος κατατέθηκε καθυστερημένα στη Βουλή, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, αυτός είναι ελλειμματικός.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικές δαπάνες ύψους 14,2 εκ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 41.381 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό 2023, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 12,6 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 754.566 ευρώ σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Επικοινωνιών, το έλλειμμα της τάξεως του 1,6 εκ. ευρώ θα καλυφθεί από το αποθεματικό της Αρχής και είναι δικαιολογημένο, υποστήριξε καθώς υπάρχουν προπληρωμένα έργα για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη και εκτείνονται στο 2024, ενώ έχουν γίνει και προεισπράξεις τελών αναφορικά με ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα που θα εκτελεστούν το 2024.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου