Παρέμβαση Προύντζου για Κρατική Έκθεση στην Έγκωμη

«Ορισμένοι βιάζονται πριν τις εκλογές, η Κρατική Έκθεση να γίνει πάρκο»

Παρέμβαση υπήρξε σήμερα από τον υποψήφιο Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο για την Κρατική Έκθεση σημειώνοντας ότι η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης αποτελεί αδήριτη και άμεση ανάγκη.

Όπως έγραψε η Brief σε πρωινό της ρεπορτάζ πάντως δεν υπάρχει τελική απόφαση υπάρχει, αλλά ούτε και θα προχωρήσει οποιοδήποτε έργο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα σε χθεσινή(15/2) συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικων όλες οι Υπηρεσίες του κράτους ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής πως ο σχεδιασμός για την Κρατική Έκθεση ώστε να μετατραπεί σε Ζώνη Καινοτομίας είναι ενδεικτικός και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των εισηγήσεων. 

Αυτούσια η παρέμβαση Προύντζου:

Με σειρά επαφών, ερευνών και συζητήσεων, έχουμε διαπιστώσει ότι η τοπική κοινωνία της Έγκωμης επιθυμεί τη δημιουργία μεγάλου πάρκου στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης και απορρίπτει τις αναπτύξεις που δρομολογούνται.

Η δυτική Λευκωσία δεν διαθέτει ούτε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου. Η Έγκωμη έχει βιώσει μια τεράστια οικοδομική ανάπτυξη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με την πυκνότητα δόμησης να βρίσκεται ήδη σε πολύ ψηλά επίπεδα. Η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, είναι σαφές ότι η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης αποτελεί αδήριτη και άμεση ανάγκη. Η χωροθέτηση αναπτύξεων, όπως οι προτεινόμενες στο συγκεκριμένο χώρο, δεν δικαιολογείται, ειδικά με την ακατανόητη βιασύνη που επιδεικνύεται σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει με σαφήνεια υιοθετήσει τη θέση ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τους δημότες. Και αυτό γιατί είναι οι ζωές των κατοίκων της περιοχής που επηρεάζονται. Για αποφάσεις αυτού του μεγέθους, η διαβούλευση αυτή πρέπει να λαμβάνει τη μορφή τοπικού δημοψηφίσματος, όπως έγινε και στην περίπτωση του παλιού ΓΣΠ, το 2009.

Ο σχεδιασμός του νέου Δήμου Λευκωσίας πρέπει να είναι συνολικός και όχι στην κατακερματισμένη λογική των υφιστάμενων Δήμων. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μιλάμε για αναπτύξεις «Έρευνας και Καινοτομίας» στην Κρατική Έκθεση, τη στιγμή που υπάρχει master plan το οποίο πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και χωροθετεί ακριβώς τέτοιες αναπτύξεις στο ΣΟΠΑΖ, μια περιοχή που διψά για ανάπτυξη.

Είναι σαφής η θέση μας ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά τις επικείμενες εκλογές λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά δεδομένα, με γνώμονα την ποιότητα ζωής και τον σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης για το σύνολο του Δήμου.

Στο επόμενο διάστημα, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρότασή μας για την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου της κρατικής έκθεσης.