Πέναλτι 12%: Όφελος €60 τον μήνα για 10.000 συνταξιούχους με την πρόταση Παναγιώτου

Ο Υπ. Εργασίας θεωρεί ότι η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους έχει εξαντληθεί - Ετοιμάζεται να καταθέσει Νομοσχέδιο

Σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την αναλογιστική μείωση (πέναλτι) 12% στις συντάξεις, αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα πριν από το Πάσχα, αφού ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, θεωρεί ότι ο κύκλος συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους επί της πρότασης που κατέθεσε για το θέμα έχει εξαντληθεί και ετοιμάζεται να προωθήσει σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού πρώτα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, μετά και τις εισηγήσεις που υπέβαλαν οι Συντεχνίες, δεν αποκλείεται η κυβερνητική πρόταση να διαφοροποιηθεί μερικώς, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν ήδη τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, η αρχική πρόταση που υπέβαλε στους κοινωνικούς εταίρους ο Υπουργός Εργασίας προνοούσε απαλοιφή του πέναλτι 12% και τη μείωση του σε ποσοστό 6% για όσους συνταξιούχους έχουν εισφορές πέραν των 40 ετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια. 

Με βάση, πάντως, τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας, η κυβερνητική πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση από το 2012 και μετά, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου και υπολογίζονται γύρω στις 10.000.

Βάσει των ίδιων υπολογισμών, το όφελος για τους 10.000 συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 60 ευρώ τον μήνα, εάν και εφόσον η κυβερνητική πρόταση γίνει αποδεκτή και ψηφιστεί από τη Βουλή.

Όπως εξήγησε στην Brief πηγή του Υπουργείου Εργασίας, «κατά μέσο όρο οι συντάξεις όσων είναι επιλέξιμοι με τη φόρμουλα στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση 12%, ανέρχονται στα 1.000 ευρώ τον μήνα», σημειώνοντας ότι με την πρόταση που έχει κατατεθεί, το ποσό της πλήρους βασικής σύνταξης, το οποίο για φέτος αυξήθηκε στα 483,77 ευρώ, θα εξαιρείται από την αναλογιστική μείωση.

Συνεπώς, επεσήμανε, «εάν κάποιος θα λάμβανε 1.000 ευρώ σύνταξη εφόσον συνταξιοδοτείτο στα 65 χρόνια και σήμερα λαμβάνει 880 ευρώ επειδή συνταξιοδοτήθηκε στα 63 χρόνια, θα γλιτώσει περίπου τα μισά χρήματα που χάνει επειδή συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Δηλαδή, το πέναλτι από τα 120 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί στα 60 ευρώ κι ως εκ τούτου η σύνταξη του θα αυξηθεί κατά 60 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση το όφελος θα είναι γύρω στα 720 ευρώ», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, είπε, πέραν των 10.000 υφιστάμενων συνταξιούχων, με την πρόταση εκτιμάται ότι θα επωφελούνται επιπρόσθετα 1.000 νέοι συνταξιούχοι τον χρόνο.

Μπορούσε να είχε ήδη εφαρμοστεί η πρόταση

Παράλληλα με τα πιο πάνω, η πηγή του Υπουργείου Εργασίας τόνισε στην ιστοσελίδα μας ότι «εάν υπήρχε εξαρχής συμφωνία επί της πρότασης που υποβλήθηκε, τότε αυτή πιθανότατα να είχε ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο».

«Επειδή όμως έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από τον Οκτώβριο που υποβλήθηκε η πρόταση, ο Υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι ο διάλογος επ’ αυτής έφθασε στο τέλος του και σύντομα σκοπεύει να την θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και ακολούθως να την καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, ενδεχομένως πριν το Πάσχα».

Ελάχιστοι εργάζονται έως το 68ο έτος

Ερωτηθείσα, ακόμη, πόσοι συνταξιούχοι αντί να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος ηλικίας τους, επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι το 68ο έτος ηλικίας τους, η ίδια πηγή «μέχρι στιγμής 5-6 άτομα επέλεξαν να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τα 68 έτη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση την Νομοθεσία, όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2012, για κάθε μήνα που εργάζεται κάποιος μετά την συμπλήρωση του 65ου έτους, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 0,5%. Δηλαδή, εάν κάποιος εργαστεί μέχρι τα 68, η σύνταξή αυξάνεται κατά 18%.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου