Πέραν των €250 εκ. οι οφειλές του ψευδοκράτους στη Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ρεύματος

Στις οφειλές δεν περιλαμβάνονται τόκοι και καθυστερημένες οφειλές από πλευράς κατοχικού καθεστώτος

Στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές του ψευδοκράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία για την παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα, κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Αν και η απάντηση σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, διαβαθμίστηκε ως εμπιστευτική, η Brief επικοινώνησε με τον Βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου κι ενημερώθηκε για τα σχετικά στοιχεία.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προώθησε στη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας, οι οφειλές του ψευδοκράτους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στο εν λόγω ποσό οποιδήποτε τόκοι και καθυστερημένες οφειλές από πλευράς κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα, ακόμη, με τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ, για το 2023 οι οφειλές του ψευδοκράτους προς τη Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από 1 εκ. ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας οι οφειλές πλέον κυμαίνονται στο 1 εκ. ευρώ, περίπου, τον χρόνο.

«Η δική μας απορία είναι που πάει εκείνο το 1 εκ. ευρώ, δηλαδή τι επιδοτούμε στα κατεχόμενα για να δικαιολογείται αυτό το ποσό;», διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε εάν χρηματοδοτούνται στο τέλος της ημέρας και η ηλεκτροδότηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

«Εμείς πλέον θέλουμε να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και θα υποβάλουν νέο ερώτημα προς την Κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθούμε τι εγκαταστάσεις ηλεκτροδοτούμε στα κατεχόμενα μέσω της ηλεκτροδότησης που τους παρέχουμε και ειδικά εάν σε αυτές περιλαμβάνονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή άλλες εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας του κατοχικού καθεστώτος και για ποιο λόγο συνεχίζουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε. 

«Είναι θέμα πολιτικής; Κι αν ναι, υπάρχει κάποια υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ηλεκτροδότηση των κατεχομένων;», διερωτήθηκε περαιτέρω ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας ότι θα υποβάλουν νέο ερώτημα προς την Κυβέρνηση προκειμένου να λάβουν απαντήσεις και για αυτές τις ανησυχίες τους.

Δύσκολα θα εισπραχθούν οι οφειλές

Πάντως, όπως πληροφορείται η Brief, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του ψευδοκράτους προς τη Κυπριακή Δημοκρατία για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, συσσωρεύθηκε πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ως Μέτρου Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τέλη του 2015.

Με γνώμονα τούτο, θεωρείται αρκετά δύσκολη έως και ακατόρθωτη η είσπραξη των οφειλών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συμφωνία του 2015

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το 2015, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Σταύρος Σταυρινός, ανέφερε στην Brief πως με βάση τη συμφωνία αυτή «δόθηκαν εντολές, με συγκεκριμένο τρόπο, να ανταλλάζεται ενέργεια μεταξύ των δικτύων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και στις κατεχόμενες περιοχές».

Η ανταλλαγή ενέργειας, εξήγησε, γίνεται με τη βάση τον συμψηφισμό. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, «εάν η ε/κ πλευρά παραχωρήσει για κάποιες μέρες ηλεκτρικό ρεύμα στις κατεχόμενες περιοχές και συσσωρευθεί μία χρωστούμενη ενέργεια από πλευράς Τ/κ, αυτή επιστρέφεται, ούτως ώστε στο τέλος κάθε μήνα ή διμηνίας να είμαστε κοντά στο μηδέν και να μην προκύπτουν οποιεσδήποτε οφειλές». 

«Υπάρχει ενεργειακό ισοζύγιο. Μας δίνουν και τους δίνουμε ρεύμα, κρατάμε λογαριασμό με το τι συσσωρεύθηκε, ούτως ώστε να μας επιστραφεί ή να επιστρέψουμε ενέργεια. Δηλαδή, φροντίζουμε να μην υπάρχουν υπόλοιπα για να υπάρχουν χρεώσεις σε λεφτά», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Σταυρινός.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ 

Μάριος Αδάμου