Πολλαπλές Συντάξεις: 56 Βουλευτές και 50 Αξιωματούχοι «δουλεύουν» όλη την Κύπρο

Βρίσκουν προβλήματα ακόμη και με τα διαδικαστικά των συναντήσεων με το ΥΠΟΙΚ

Κάθε φορά και κάποιος βρίσκει μια αφορμή και μια αιτία για να μην καταλήξουν σε απόφαση. Τη μια είναι «Αντισυνταγματικό», την άλλη «δεν έχουν όλα τα στοιχεία» την παράλλη «είναι ελλιπές». Ενόσω όμως δεν αποφασίζουν, τα υπερπρονόμια με τις πολλαπλές συντάξεις και τη σύνταξη από τα 60 έτη, θα συνεχίσουν να ισχύουν για τους ίδιους αλλά και για όσους εκλεγούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τελευταίο παράδειγμα του πιο πάνω, η χθεσινή (17/4) νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ κομμάτων και τεχνοκρατών - σχετικά με τη ρύθμιση των ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών – που τελικά όμως δεν κύλησε όπως ανέμενε το Υπ. Οικονομικών, αφού παρών στη συνάντηση ήταν μόνο η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.  

>>> Διαβάστε σχετικά: Με τις Συντάξεις εξαφανίστηκαν όλοι… Δεν συμφέρει μάλλον τους Βουλευτές μας

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ δεν παρευρέθηκαν αφού όπως ανέφεραν δεν τους είχαν σταλεί οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας επί των δύο νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και είχαν ζητήσει κατά την προηγούμενη συνάντηση. 

Μάλιστα, το ΔΗΚΟ σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ανέφερε πως αφού ούτε δόθηκαν οι νομικές γνωματεύσεις, αλλά και επειδή ούτε κλήθηκε εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν υπήρχε αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης και έτσι δεν παρευρέθηκε, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα αναμένει ενέργειες από το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση, πριν συγκληθεί οποιαδήποτε άλλη συνάντηση επί του ζητήματος. 

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η Brief τα κόμματα είχαν λάβει της απαντήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι που ενισχύει τους ψιθύρους για κωλυσιεργία από πλευράς κομμάτων. 

Θέλουν να προλάβουν τις εκλογές;

Πάντως, όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα δεν περνούν απαρατήρητα, αφού οι αρχικές δηλώσεις πολιτικών πριν την υποβολή των νομοσχεδίων αφορούσαν το κατεπείγον του θέματος, ενώ μόλις υποβλήθηκαν τα νομοσχέδια, τα κόμματα σώπασαν. Αργότερα, και μόνο μετά που ξεκίνησε η διαβούλευση αυτές οι δηλώσεις μετατράπηκαν τελικά σε αντιδράσεις, όχι επί της ουσίας των εισηγήσεων των νομοσχεδίων αλλά ως προς τις διαδικασίες διαβούλευσης. Να υπενθυμίσουμε πως το ΥΠΟΙΚ ειχε αποστείλει τα νομοσχέδια στη Βουλή για προδιαβούλευση πριν την έγκριση τους από το Υπουργικό, αφού οι βουλευτές είναι άμεσα εμπλεκόμενοι, ωστόσο απέρριψαν το αίτημα στη σύσκεψη αρχηγών και έστειλαν πίσω στο ΥΠΟΙΚ τα νομοσχέδια. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

Ειδικότερα, το αξιοπερίεργο με την όλη αργοπορία, είναι το γεγονός πως λίγες ημέρες προηγουμένως η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είχε ζητήσει τα νομοσχέδια από το ΥΠΟΙΚ ώστε αυτά να ψηφιστούν πριν τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά - τα χρονοδιαγράμματα και η στάση των βουλευτών - αφού το ΥΠΟΙΚ είχε τελικά καταθέσει τα νομοσχέδια, είχε αλλάξει, καθώς πλέον δεν υπάρχει καμία αναφορά από το κόμματα ως προς το κατεπείγον του θέματος. 

Να υπενθυμίσουμε συγκεκριμένα πως στις (20/3) η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ζητώντας του όπως εμπλακεί προσωπικά ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να καταθέσει το νομοσχέδιο, πριν διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές που θα οδηγήσουν σε νέα κεκτημένα. Η απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, ήταν άμεση, αφού σε γραπτή του δήλωση ενημέρωνε πως τα νομοσχέδια θα βρεθούν την επόμενη ημέρα ενώπιον της Προέδρου της Βουλής για ενημέρωση και λήψη σχολίων και απόψεων πριν την υποβολή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Όπως και τελικά έγινε, ωστόσο, πλέον το θέμα κόλλησε στην προδιαβούλευση.   

Τελικά, λόγω του χαρτοπόλεμου μεταξύ Βουλής, κομμάτων και ΥΠΟΙΚ η διαβούλευση, όχι μόνο ξεκίνησε με καθυστέρηση αλλά συνεχίζεται και με αργά βήματα και ενώ μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχουν τεθεί τα όποια χρονοδιαγράμματα. 

Μια εσκεμμένη καθυστέρηση από τα κόμματα - που αποδίδεται σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους - στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού αυτά κατηγορούνται πως θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη ψήφιση προτάσεων νόμων ή νομοσχεδίων με αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα πριν την ανάδειξη των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, αποφεύγοντας έτσι και τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από υποψήφιους τους οι οποίοι δεν αποκλείεται ακόμη και να παραιτούνταν από τη διεκδίκηση κάποιων θέσεων λόγω ακριβώς αυτών των αλλαγών. 

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αν και προς τα έξω μεταφέρεται πως υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων και ΥΠΟΙΚ, εντούτοις, το όλο ζήτημα φαίνεται να προκαλεί και εσωκομματικούς τριγμούς, αφού όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, κάποια στελέχη κομμάτων έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες τους, αφού σύμφωνα με τα νομοσχέδια επηρεάζονται μαζί με τους νέους δημάρχους και εν ενεργεία αξιωματούχοι και βουλευτές.