Πολλαπλές Συντάξεις: Ο Κεραυνός μαζεύει σήμερα του Αρχηγούς Κομμάτων στο Υπουργείο

Πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσουν εισηγήσεις και ολοκληρώνεται έτσι η διαβούλευση με τα κόμματα

Τα 2 νομοσχέδια που αφορούν τις πολλαπλές συντάξεις και το ηλικιακό όριο αξιωματούχων και βουλευτών έχουν προκαλέσει προστριβές ακόμη και μεταξύ των Θεσμών, καθώς τις τελευταίες ημέρες τόσο η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, έχουν αναλωθεί σε διαλόγους επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας των νομοσχεδίων. 

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η σιγή ασυρμάτου από τα κόμματα τα οποία εν αντιθέσει με άλλα νομοσχέδια και άλλες ρυθμίσεις σε διάφορα θέματα εξέφραζαν τις θέσεις τους άμεσα. Αυτή τη φορά ωστόσο εστίασαν στη διαδικασία της διαβούλευσης που ακολούθησε ο Υπουργός Οικονομικών, αφού με ομόφωνη απόφαση στο Σύσκεψη Αρχηγών, αποφασίστηκε από τη Βουλή να επιστραφούν τα νομοσχέδια στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επισήμανση επί των αλλαγών. Γι’ αυτό τον λόγο άξιο απορίας είναι το πώς θα κινηθούν τα κόμματα σε αυτά τα 2 νομοσχέδια αφού από αυτά επηρεάζονται εν ενεργεία βουλευτές και αξιωματούχοι τους. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Με τις Συντάξεις εξαφανίστηκαν όλοι… Δεν συμφέρει μάλλον τους Βουλευτές μας

Πάνε στο ΥΠΟΙΚ οι Αρχηγοί των Κομμάτων 

Συζήτηση ωστόσο επί της ουσίας των δύο νομοσχεδίων θα γίνει σήμερα (5/4) το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τους Αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων. 

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που πρόταξαν τα κόμματα για να αιτιολογήσουν την άρνηση τους να αποδεχθούν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, αφού υποστήριξαν όπως η διαβούλευση γίνει με τα κόμματα εκτός βουλής. Να υπενθυμίσουμε πως τα νομοσχέδια επιστράφηκαν από την Βουλή στον Υπουργό Οικονομικών μετά από 

Πάντως, όπως πληροφορείται η Brief, κατά τη σημερινή ημέρα θα είναι η πρώτη και η τελευταία ευκαιρία των κομμάτων για διαβούλευση επί των νομοσχεδίων. 

Όλες οι εισηγήσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν και εάν κριθεί πως αιτιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή, τότε θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιες θα είναι αυτές οι εισηγήσεις, αφού όπως αναφέραμε και πιο πάνω πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι όπως οι όποιες αλλαγές ισχύσουν και για εν ενεργεία αξιωματούχους και βουλευτές. 

Οι ίδιες πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως στόχος είναι όπως τα νομοσχέδια εγκριθούν και κατατεθούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση εντός Απριλίου

Τι λένε τα 2 νομοσχέδια ως έχουν σήμερα 

Η Brief εξασφάλισε τα 2 νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών όπως κατατέθηκαν στη Βουλή, τα οποία είχαν δημοσιευθεί και σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά το όριο ηλικίας, όπως εξάλλου είχε γράψει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται όπως το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές αυξηθεί από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα, στο 65ο έτος, όπως ισχύει δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Μάλιστα, αυτή η ρύθμιση θα αφορά και εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές οι οποίοι είναι κάτω των 60 ετών και δεν τους έχει καταβληθεί η σύνταξη. 

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι πολλαπλές συντάξεις, καθώς η σύνταξη φαίνεται να καταργείται με αντιστάθμισμα την αύξηση στο ποσό του εφάπαξ που καταβάλλεται κατά την αποχώρηση ή λήξη της θητείας κρατικού αξιωματούχου ή και βουλευτή. Στο νομοσχέδιο συγκεκριμένα υπάρχει αναφορά για τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός κάθε εφάπαξ με βάση το κάθε κρατικό αξίωμα.

Το εφάπαξ ρυθμίζεται αναλόγως θέση αξιωματούχου, όπως θα δείτε και πιο κάτω στα Νομοσχέδια. Για παράδειγμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής και Υπουργούς θα υπολογίζεται στο 1/2 του τελευταίου τους μηνιαίου μισθού, πολλαπλασιαζόμενο με τους μήνες υπηρεσίας στην θέση που υπηρετούν, ενώ για του Βουλευτές θα είναι το 1/4 του τελευταίου τους μισθού. 

Δείτε τα νομοσχέδια: 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος