Συντάξεις Αξιωματούχων: Από τα 65 εισηγείται ο Χριστοδουλίδης – Ο λόγος στους Βουλευτές

Ποια εισήγηση γίνεται για να κοπεί και η 2η σύνταξη– Έβαλε & τους βουλευτές στο νομοσχέδιο – Άγνωστο πώς θα αντιδράσουν

Στα χέρια της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου θα βρίσκονται από σήμερα τα νομοσχέδια που αφορούν τη ρύθμιση του των πολλαπλών συντάξεων και άλλων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών. Ζήτημα το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, τόσο τους ίδιους τους δικαιούχους, όσο και ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία, αφού η πλειοψηφία των πολιτών βρίσκει προκλητική την καταβολή πολλαπλών συντάξεων, αλλά ευρύτερα τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στις συντάξεις σε πρώην κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Στα 65 σύνταξη αντί στα 60 για κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, το νομοσχέδιο θα εισηγείται μεταξύ άλλων όπως αυξηθεί από το 60ο στο 65ο έτος το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης Βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων (κάτι που φαίνεται πως θα βρει σύμφωνη και την Ελεγκτική, αφού βρισκόταν στις εισηγήσεις της). 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκέψεις φαίνεται πως έγιναν ώστε να αντικατασταθεί η δεύτερη σύνταξη με αύξηση στο εφάπαξ ποσό. Δηλαδή, να καταργηθεί η καταβολή δεύτερης σύνταξης με αντισταθμιστικό την αύξηση στο φιλοδώρημα που παίρνουν κρατικοί αξιωματούχοι και Βουλευτές με την ολοκλήρωση της θητείας τους. 

Πλέον το τι θα αποφασιστεί και το τι θα αλλάξει, θα βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών, αφού τα εν λόγω νομοσχέδια θα βρεθούν στη Βουλή πρώτα όχι προς ψήφιση, αλλά προς διαβούλευση, καθώς είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε σχέση με τις αλλαγές που επέρχονται μέσω αυτού και ακολούθως, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Υπουργικό προς έγκριση και μετά θα επιστρέψει στη Βουλή προς ψήφιση. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Η φόρμουλα του Ελεγκτή για τις συντάξεις των αξιωματούχων <<< 

Υπ. Οικονομικών: Αν το νομοσχέδιο περάσει ως έχει δεν θα είναι αντισυνταγματικό

Χθες (20/3) η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ζητώντας του όπως εμπλακεί προσωπικά ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να καταθέσει το νομοσχέδιο, πριν διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές που θα οδηγήσουν σε νέα κεκτημένα. Η απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, ήταν άμεση, αφού σε γραπτή του δήλωση ενημέρωνε πως τα νομοσχέδια θα βρεθούν σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Βουλής για ενημέρωση και λήψη σχολίων και απόψεων πριν την υποβολή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. 

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, τα νομοσχέδια βρίσκονταν εδώ και περίπου 2 μήνες ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, καθώς η πολυπλοκότητα του ζητήματος απαιτούσε όπως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου ευθυγραμμίζονται πλήρως με το Σύνταγμα. 

Να υπενθυμίσουμε πως όσο αφορά τον νόμο για τις πολλαπλές συντάξεις αυτός είχε κριθεί ως αντισυνταγματικός και είχε ως αποτέλεσμα την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων μόνο όσων προσέφυγαν στο δικαστήριο, ενώ μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την αντισυνταγματικότητα του νόμου συνέχισε η καταβολή συντάξεων σε όλους, ασχέτως εάν προσέφυγαν τότε ή όχι στο δικαστήριο. Είναι σημαντικό ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αφορούσε προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων των οποίων η θεμελιωμένη σύνταξη αποκόπηκε με εκ των υστέρων νόμο, ενώ η Νομική Υπηρεσία στη γνωμάτευση που έδωσε επέκτεινε τη μη αποκοπή συντάξεων και σε Υπουργούς και βουλευτές που μάλιστα είχαν διοριστεί ή εκλεγεί πολύ μετά τη ψήφιση του νόμου του 1980.

Γι΄ αυτό εξάλλου και ο Υπουργός Οικονομικών, θεωρεί πως εάν το νομοσχέδιο περάσει όπως έχει δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνταγματικότητας. 

Μάλιστα, όπως μεταφέρθηκε στην Brief από το Υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται πως θα δώσει ολιστική επίλυση σε ότι αφορά τις πολλαπλές συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατά τη συζήτηση του θέματος της καταβολής συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές, είχε αναφέρει πως σύμφωνα με την ίδια είχε εντοπίσει 25 περιπτώσεις στις οποίες μισθοί και συντάξεις καταβάλλονταν κατά παράνομο τρόπο. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος