Συνταξιοδοτικά Προνόμια Αξιωματούχων: Οι 3 προκλήσεις και πώς θα διορθωθούν

Θα υπογράψουν ο ΠτΔ και οι άλλοι εν ενεργεία αξιωματούχοι την πρόταση Νικόλα για αποποίηση της σύνταξης που λαμβάνουν;

Ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, πολλαπλές συντάξεις αλλά και η καταβολή σύνταξης μαζί με μισθό αξιωματούχου είναι τα ζητήματα που προκαλούν εδώ και χρόνια την κοινωνία, ωστόσο κανείς δεν τα επίλυσε, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. 

Η πρόκληση φυσικά δεν είναι τα δικαιώματα των αξιωματούχων, αλλά συνδυαστικά και συγκριτικά με το τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες αυτά μετατρέπονται σε προκλητικά προνόμια σε μια κοινωνία που καθημερινά προσπαθεί να επιζήσει. 

Μάλιστα, σε όλα αυτά γεννάται και το ερώτημα για το κατά πόσον το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν, και μάλιστα από τα 60 έτη, αντιστοιχούν στις εισφορές τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για όσα χρόνια βρίσκονταν στο συγκεκριμένο αξίωμα. 

Τα 3 ζητήματα και οι λύσεις 

Η Brief, αναλύει τα 3 συνταξιοδοτικά προνόμια αλλά και το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής ώστε να διορθωθούν, αφού υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προδιαβούλευση σχετικά με τα 2 νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τα συνταξιοδοτικά οφέλη των κρατικών αξιωματούχων. 

1/ Πολλαπλές συντάξεις 

Αν για παράδειγμα πρόσωπο το οποίο είχε εκλεγεί δήμαρχος, μετά εξελέγη βουλευτής και αργότερα διορίστηκε υπουργός δικαιούται συμψηφισμένη σύνταξη και μάλιστα από τα 60 του έτη. Πρέπει να σημειωθεί πως παλαιότερα το ίδιο πρόσωπο θα έπαιρνε 3 διαφορετικές συντάξεις, όμως έγινε διόρθωση και γι’ αυτό πλέον το άτομο παίρνει συμψηφισμένη σύνταξη. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ωστόσο είναι το κατά πόσο η εισφορά αυτού του ατόμου στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις - ενώ υπηρετούσε στο αξίωμα – δικαιολογείται από τις αποδοχές που λαμβάνει ως σύνταξη για την υπηρεσία του στο αξίωμα.  

Η λύση για τις πολλαπλές  

Αυτή η στρέβλωση – έστω και για τις συμψηφισμένες συντάξεις - αναμένεται να επιλυθεί με την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος μέσω νομοσχεδίου εισηγείται όπως καταργηθεί η σύνταξη και αυτή αντικατασταθεί με εφάπαξ ποσό κατά την αποχώρηση του αξιωματούχου/βουλευτή από το αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η δημιουργία νέων αξιωματούχων που θα λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. 

2/ Συντάξεις και μισθός εν ενεργεία αξιωματούχων 

Τη δεδομένη στιγμή εν ενεργεία αξιωματούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν και τη σύνταξη που δικαιούνται από προηγούμενο αξίωμα τους, αλλά και τον μισθό τους. 

Η λύση για συντάξεις και μισθούς 

Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου (την οποία προσυπογράφει και ο ΔΗΣΥ) μέσω της οποίας εισηγείται όπως όποιος/όποια διορίζεται ή εκλέγεται θα υπογράφει δήλωση ότι αποποιείται τη σύνταξη του ενόσω υπηρετεί στο αξίωμα και η σύνταξη να καταβάλλεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Αν αρνηθεί να υπογράψει ή αν μετανιώσει και ανακαλέσει θα πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή.

Αυτή η πρόταση όπως πληροφορείται η Brief αφορά και εν ενεργεία αξιωματούχους και έτσι – σε περίπτωση που υπερψηφιστεί από τη Βουλή – τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και άλλοι αξιωματούχοι θα πρέπει είτε να υπογράψουν τη δήλωση και να αποποιηθούν τη σύνταξη, είτε θα αρνηθούν, με ό,τι και αν αυτό θα σημαίνει τελικά. 

3/ Σύνταξη από τα 60 

Αν και τα δύο πιο πάνω ενδεχομένως να ρυθμιστούν με τις μέχρι τώρα εισηγήσεις, ωστόσο, απομένει το πιο προκλητικό προνόμιο, αφού οι πολίτες όχι μόνο συνταξιοδοτούνται στα 65 τους έτη, αλλά αν θελήσουν να πάρουν σύνταξη στα 63 τους θα τους επιβληθεί και πέναλτι 12%.

Σήμερα η συνταξιοδότηση των κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών ξεκινά από τα 60 έτη και όχι στα 65 όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών και αξιωματούχων οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής κλείσει τα 60 τους.

Η λύση θα ήταν όπως το όριο αφυπηρέτησης αυξηθεί από τα 60 στα 65, δηλαδή να ισχύει για τους αξιωματούχους ότι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους και ενώ παράλληλα θα πρέπει τεθούν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για το μέλλον, αφού το όριο συνταξιοδότησης των αξιωματούχων πρέπει να συμβαδίζει με την εκάστοτε νομοθεσία που αφορά τις συντάξεις. 

Δηλαδή, αν για παράδειγμα αύριο αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης για τους πολίτες στα 67 έτη, αυτόματα θα πρέπει να αυξάνεται το όριο και για βουλευτές και αξιωματούχους. 

Τι ισχύει για τους Ευρωβουλευτές 

Με αφορμή τα πιο πάνω η Brief εξέτασε και το τι ισχύει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των ευρωβουλευτών. 

Όπως μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας από αξιόπιστη πηγή, οι Ευρωβουλευτές με τη λήξη της θητείας τους δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό, ωστόσο λαμβάνουν σύνταξη στα 63 τους ύψους περίπου €2.000 για μια θητεία και €3.500 για δύο θητείες.