Θέλει να κάνει απογραφή εργαζομένων ο Γιάννης - Θετικοί, αλλά με επιφυλάξεις οι εργοδότες

Στόχος του Υπουργού Εργασίας είναι η απογραφή να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου – Τι δηλώνουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στην Brief

Αποφασισμένος να προχωρήσει με απογραφή όλων των εργαζομένων εντός, μάλιστα, του πρώτου εξαμήνου, εμφανίζεται ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ήδη υπέβαλε σχετική πρόταση στους κοινωνικούς εταίρους.

Στόχος της εν λόγω απογραφής, η οποία αρχικά θα γίνει μέσω του υφιστάμενου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για όλους τους εργαζόμενους, μέσω της οποίας όλοι οι εργοδότες θα έχουν υποχρέωση να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματικός έλεγχος για αδήλωτη ή/και παράνομη εργοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, μέσω της πλατφόρμας οι εργοδότες θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να δηλώσουν εάν κάποιος εργαζόμενος εργάζεται με τηλεργασία, πόσες ώρες εργάζεται, με ποιο καθεστώς, καθώς και πιθανότατα εάν λαμβάνει ΑΤΑ, 13ο μισθό, ή και άλλα συναφή ωφελήματα.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων το συντομότερο, το Υπουργείο Εργασίας ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε ήδη ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

Πηγή του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως «θέλουμε να προχωρήσουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με την ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων», σημειώνοντας ότι αν και αναμένεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργοδότες, εντούτοις, «η απογραφή θα γίνει για καλό. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι εργοδοτούνται και που», υπέδειξε. 

Μετά από την απογραφή, πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε έλεγχο, να γνωρίζει πόσους εργαζόμενους πρέπει να έχει μία επιχείρηση, πόσοι από αυτούς είναι Κύπριοι και πόσοι ξένοι. Σε ό,τι αφορά τους ξένους, θα μπορεί να γνωρίζει το Υπουργείο και τους λόγους για τους οποίους είναι στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει και στατιστικά στοιχεία ανά πάσα στιγμή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η πηγή του Υπουργείου Εργασίας εξέφρασε την άποψη ότι με την απογραφή «θα κλείσουν τρύπες που υπάρχουν σήμερα. Για παράδειγμα, κάποιος δηλώνει ότι εργάζεται στην επιχείρηση του ένα πρόσωπο και δηλώνει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι ο εν λόγω εργαζόμενος λαμβάνει μισθό 100 ευρώ. Είναι δηλωμένη με μερική απασχόληση. Δεν γνωρίζουν οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις αν εργάζεται πράγματι στην συγκεκριμένη επιχείρηση το πρόσωπο που δηλώθηκε ότι λαμβάνει αυτό τον μισθό, ούτε πόσες ώρες εργάζεται ούτε ποιες μέρες εργάζεται. 100 ευρώ παίρνει ή λαμβάνει άλλα 1.000 ευρώ ως μαύρα», εξήγησε.

Για έλεγχο των πιο πάνω, είπε, «θα πρέπει να κατατεθεί το συμβόλαιο του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Στο σύστημα θα έχει πρόσβαση και ο εργαζόμενος και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να γνωρίζει εάν ο εργοδότης του τον δήλωσε ορθά στο Σύστημα. Θα βοηθήσει στον έλεγχο της αγοράς εργασίας, ο κόσμος θα μπορεί να εργάζεται με καλύτερους όρους εργασίας θα λαμβάνει μισθό που αντιστοιχεί με την εργασία του και θα υποχρεώνονται όλοι να πληρώνουν τις εισφορές του για να μπορέσει να έχει και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πιο πολλά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα εάν είναι εφικτό να γίνει η απογραφή των εργαζομένων εντός του πρώτου εξαμήνου, η ίδια πηγή είπε ότι έγινε ο νομοτεχνικός έλεγχος στο νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε το νομοσχέδιο να κατατεθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα».

«Αν καταφέρουμε πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές να ψηφιστεί ως τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να γίνει η απογραφή, γιατί η πλατφόρμα, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υπάρχει», συνέχισε τονίζοντας παράλληλα πως «δεν αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει συναίνεση από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά αποτελεί προϋπόθεση η ψήφισή του από την Βουλή».

Οι θέσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Την ώρα, πάντως, που το Υπουργείο Εργασίας και ο αρμόδιος Υπουργός εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων, οι εργοδοτικές οργανώσεις αν και δηλώνουν θετικές στο να προχωρήσει η όλη προσπάθεια, εντούτοις, εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

Μιλώντας στην Brief η Βοηθός Γενική Διευθύντρια της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, ανέφερε ότι «επί της αρχής να γίνει μία απογραφή, μέσα από την οποία θα διαφανεί τι ισχύει σήμερα με τα δημογραφικά των εργαζομένων, βεβαίως είμαστε θετικοί και θεωρούμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

«Για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η απογραφή, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, με στόχο η απογραφή να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται και χωρίς να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις. Επίσης, ως ΟΕΒ θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η απογραφή θα γίνει μόνο μία φορά, γιατί μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι η απογραφή πρέπει να γίνει με τρόπο λειτουργικό, να μην είναι δύσκολη και γραφειοκρατική και να πετύχει τον στόχο της», πρόσθεσε υποδεικνύοντας ότι η απογραφή πρέπει να είναι μακράς διάρκειας, γύρω στους έξι μήνες, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καταχωρήσουν με άνεση όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «πρέπει να δούμε και ημερολογιακά πότε θα γίνει αυτή η απογραφή και σίγουρα δεν πρέπει να γίνει στο τέλος της χρονιάς, γιατί οι εταιρείες κλείνουν το οικονομικό έτος».

Παράλληλα η κ. Παναγιώτου εκτίμησε ότι «στόχος του Υπουργού Εργασίας δεν είναι να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις», και προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε, «έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας και αναμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει από δω και πέρα ο Υπουργός».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, τόνισε ότι το Επιμελητήριο «εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και στην Κύπρο, ενώ είναι πολύ γνωστά τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του ιδίου συστήματος στην Ελλάδα».

Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, εφαρμόστηκε και έχουν προβλήματα. «Είναι γραφειοκρατικό, δυσλειτουργικό, τα στοιχεία που εισάγονται δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες συνεχώς με πρόστιμα. Αυτό το σύστημα δεν πρόκειται να το δεχθούμε εμείς», επεσήμανε.

«Αν είναι ένα απλό σύστημα, το οποίο θα το συζητήσουμε χωρίς να εφαρμοστεί το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, τότε είμαστε θετικοί», πρόσθεσε υποδεικνύοντας ότι «το να γίνει απογραφή εργαζομένων είναι πανεύκολο. Μπορεί άνετα το Υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσει τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων», εξήγησε. 

Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Μιχαήλ «οι όροι εργοδότησης των εργαζομένων διέπονται από Νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τον εργοδότη να υπογράψει γραπτή σύμβαση, συμβόλαιο, με τον εργαζόμενο. Τώρα το να υποχρεώνεσαι να υποβάλεις στο ΕΡΓΑΝΗ το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες εκ των προτέρων, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου