Θέλει να κάνει την Κύπρο τεχνικό κέντρο για συντήρηση πλοίων η Κυβέρνηση

Πάνε Ντουμπάι για να πάρουν ιδέες Βαφεάδης & Χατζημανώλη - Θα δουν εγκαταστάσεις συντήρησης πλοίων στα ΗΑΕ

Η Κύπρος στοχεύει να καταστεί ναυτιλιακό κέντρο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης μαζί με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη θα ταξιδέψουν την Κυριακή στο Ντουμπάι όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν εγκαταστάσεις συντήρησης πλοίων. Τα δυο μέλη της Κυβέρνησης θα συνοδεύονται από υπηρεσιακούς παράγοντες.  Σε μακροπρόθεσμο στάδιο οι  δυο Υπουργοί θέλουν να μετατρέψουν το νησί μας σε τεχνικό κέντρο για πλοία από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Χωρίς συμφωνία στην ατζέντα

Ο Υπουργός Μεταφορών και η Υφυπουργός Ναυτιλίας δεν έχουν στην ατζέντα τους καμιά συμφωνία συνεργασίας απλά θα πάνε σε εγκαταστάσεις συντήρησης πλοίων. Εκεί θα ξεναγηθούν και θα αλιεύσουν πληροφορίες. Όπως ανέφερε στην ΟffsiteNews o Yπουργός Μεταφορών το ενδιαφέρον μας στρέφεται σε διάφορους τομείς που αφορούν τη μηχανική συντήρηση των πλοίων, το βάψιμο και την τεχνική σκοπιά. Στην ουσία θα δούμε πώς δουλεύουν και θα αποφασίσουμε αναλόγως». 

Στο περιθώριο της επίσκεψης «θα γίνουν αναφορές και στα οικονομικά δεδομένα και το κόστος για να δούμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποδομές για ένα τέτοιο εγχείρημα».

Καμιά απόφαση για λιμάνι

Ερωτηθείς ο κ. Βαφεάδης εάν υπάρχει απόφαση για το λιμάνι ή τα λιμάνια που θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση πλοίων εφόσον η Κύπρος αποφασίσει να προχωρήσει, ανέφερε ότι ακόμα δεν αποφασίσαμε οτιδήποτε. Σημειώνεται ότι ως επιλογές υπάρχει το λιμάνι Λεμεσού και Λάρνακας.

Το νέο λιμάνι της Λάρνακας κατασκευαστικά τελείωσε το Ιούνη του 1973 και αρχικά προοριζόταν να μοιραστεί την ενδοχώρα του λιμανιού της Αμμοχώστου και να συμπληρώσει το λιμάνι της. Άρχισε να λειτουργεί το τέλος του 1973.

Σήμερα είναι ένα πολλαπλής χρήσης λιμάνι που καταλαμβάνει έκταση 445,000 τετραγωνικών μέτρων και εξυπηρετεί όλων των ειδών τα φορτία από χύμα, (ζωοτροφές, σιτηρά, γύψος) συμβατικά (ξυλεία, σίδηρο, λιπάσματα, αυτοκίνητα, σωλήνες, καθώς και πετρελαιοειδή.

Το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας απασχόλησε σοβαρά την Αρχή τα τελευταία χρόνια. Μέσα από μελέτες που έγιναν αποφασίστηκε η μετατροπή του ως το κύριο λιμάνι κρουαζιέρων και επιβατικής κίνησης με κάποιες εμπορικές δραστηριότητες για κάλυψη τοπικών φορτίων και αναγκών

To λιμάνι Λεμεσού, λιμάνι πολλαπλής χρήσης, είναι το κύριο λιμάνι της Κύπρου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1974, αμέσως μετά το πραξικόπημα και την Τούρκικη εισβολή. Στην ουσία ξεκίνησε να εργάζεται ως το βασικό λιμάνι της χώρας, μόνο μετά που καταλήφθηκε από τους Τούρκους το λιμάνι της Αμμοχώστου που χειριζόταν τότε το 83% του συνόλου των φορτίων της χώρας μας.

Η Αρχή Λιμένων προσέφερε υπηρεσίες για εξυπηρέτηση πλοίων, φορτοεκφόρτωση φορτίων και διακίνηση επιβατών από την έναρξη λειτουργίας του λιμανιού(1974) μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2017, ημέρα εμπορικοποίησης των λιμενικών υπηρεσιών του Λιμανιού Λεμεσού. Όλες οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να προσφέρονται από τους νέους διαχειριστές που ανέλαβαν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Οι νέοι Διαχειριστές είναι οι ακόλουθοι:

  • Eurogate Conatiner Terminal Limassol Limited, οπου ανέλαβε τον Τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων
  • DP World Limassol Limited η οποία ανέλαβε τον Τερματικό Σταθμό Γενικού Εμπορίου κάθως και το κομμάτι των Θαλάσσιων Υπηρεσιών στο οποίο συμμετέχει και η P&O Maritime Cyprus Limited, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της DP World Limited.

Τον εποπτικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού έχει ο Υπεύθυνος Ρυθμιστής Λιμενικών θεμάτων.

Ο λιμενικός θαλάσσιος χώρος του καλύπτει έκταση ενός τετρ. χιλ. ο δε χερσαίος χώρος καλύπτει έκταση 1,3 τετρ. χιλιόμετρα.

Το 2009 έγινε εκβάθυνση του κύκλου στροφής κατά 2μ και έγινε  βύθισμα 17μ και της δυτικής λεκάνης και του δυτικού κρηπιδώματος από 14μ σε 16μ βύθισμα. Το 2017 έγινε επέκταση του Νότιου κρηπιδώματος στην δυτική λεκάνη κατά 500m.

Στο λιμάνι Λεμεσού τα κρηπιδώματα είναι συνολικού μήκους 2,070 μέτρα:

Επαφές με αξιωματούχους

Κατά την παραμονή τους στο Ντουμπάι τόσο ο κ. Βαφεάδης όσο και η κα Χατζημανώλη θα έχουν επαφές με αρμόδιους φορείς και αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για ναυτιλιακά θέματα.

Γιώργος Μιχαηλίδης