Τι θα γίνει ο «Προμηθέας» σε περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία με τον εργολάβο

Η πλωτή μονάδα αν και ενεγγράφη ως ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας η εταιρεία δεν την παρέδωσε ακόμη

Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες εκπρόσωπος της κινέζικης κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο για το χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό και της πλωτής μονάδα αποϋγροποίησης φυσικού αερίου «Προμηθέας» ώστε να συνεχιστούν δια ζώσης οι διαβουλεύσεις μεταξύ του εργολάβου και του Υπουργείου Ενέργειας. 

Όπως είχε εξάλλου αναφέρει η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε συζητήσεις με τον εργολάβο του έργου ώστε να γίνει μια τελευταία προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και να συνεχιστούν οι εργασίες. Κάτι που όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα πρέπει να γίνει εντός στενού χρονοδιαγράμματος, αλλιώς το κράτος θα προχωρήσει με τερματισμό της σύμβασης και την ολοκλήρωση του έργου με άλλο τρόπο. 

Τι θα γίνει με τον Προμηθέα 

Την ίδια ώρα αιωρείται το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει με τον «Προμηθέα» σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τον εργολάβο ναυαγήσουν και τερματιστεί η σύμβαση, μιας και η πλωτή μονάδα είναι κατά 95% ολοκληρωμένη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδια πηγή στην Brief, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει τον «Προμηθέα», ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη Κίνα. Εξάλλου, αυτό τον όρο, δηλαδή το να περάσει η κυριότητα του στην Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται να είχε θέσει η ΕΤΥΦΑ σε προηγούμενη συμφωνία/διαπραγμάτευση με τον εργολάβο. 

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν και για τους λόγους που ο «Προμηθέας» βρίσκεται ακόμη στην Κίνα και δεν έχει μεταφερθεί στην Κύπρο. Να υπενθυμίσουμε πως πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας ήταν όπως η πλωτή μονάδα περάσει στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είτε να ενοικιαστεί, είτε να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές πριν την ολοκλήρωση του χερσαίου έργου. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ). 

Θέση του Υπουργείου Ενέργειας είναι ότι δεν παραλαμβάνει τον «Προμηθέα», αφού κατά τις δοκιμές είχαν παρουσιαστεί τεχνικά προβλήματα τα οποία υπεύθυνος για επίλυση τους είναι ο εργολάβος (άρα και η οικονομική επιβάρυνση) αλλά και επειδή η πλωτή μονάδα δεν έχει πάρει ακόμη τη σχετική πιστοποίηση της

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Προμηθέας» χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από τον εργολάβο και γι’ αυτό δεν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ξανά στη Βουλή σήμερα το θέμα

Να σημειώσουμε πως σήμερα θα συνεχιστεί για άλλη μια φορά η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Συνεδρία η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του ότι η διαφωνία εργολάβου και Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε επιδιαιτησία 

Να υπενθυμίσουμε πως και οι προηγούμενες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Η Brief είχε αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες το υπόμνημα που είχε καταθέσει η ΔΕΦΑ στη Βουλή και άφηνε σοβαρές αιχμές κατά του Γενικού Ελεγκτή και της Υπηρεσίας του, αφού όπως υποστηρίζει τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σε σχετική Έκθεση της ΕΥ (Διαβάστε την αυτούσια εδώ), αξιοποιούνται στην Αίτηση Απαιτήσεως (Statement of Claim) της εταιρείας (CMC) που ανέλαβε την ανέγερση του έργου, ενώπιον Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην προηγούμενη συνεδρία παρόντες ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η πρώην Υπουργός Ενέργειας, Νατάσσα Πηλείδου, αλλά και πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς επί Υπουργίας έγινε η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο. 

Όπως πληροφορήθηκε η Brief, αυτή η συμφωνία, έγινε μετά από τη σύμφωνο γνώμη και τη νομική συμβουλή του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώπιον του τότε Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη είχαν υποβληθεί 2 απόψεις. Από τη μια, η ΔΕΦΑ με τους εμπειρογνώμονες και νομικούς της συμβούλους, οι οποίοι υποστήριζαν πως η σύμβαση μπορεί να υπογραφεί και από την άλλη η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξέφραζε επιφυλάξεις. 

Αποτέλεσμα ήταν ο τότε Υπουργός Ενέργειας και η Κυβέρνηση να απευθυνθούν στον Νομικό Σύμβουλο του κράτους, δηλαδή στον Γενικό Εισαγγελέα, τότε Κώστα Κληρίδη, ο οποίος συμβούλεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει με την υπογραφή της σύμβασης

Μάλιστα, την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος