Υπ. Εργασίας: Ανεργιακό εντός 1,5 μήνα από την πρώτη ανανέωση εγγραφής στο Μητρώο Ανέργων

Ο Υπουργός Εργασίας προέβη σε απολογισμό για τον πρώτο χρόνο της θητείας του – Τα επιτεύγματα και οι στόχοι για το 2024

Την σημαντική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, με παράλληλη επιτάχυνση της καταβολής του ανεργιακού επιδόματος, ανακοίνωσε την Τρίτη (19/3) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι πλέον η πρώτη πληρωμή γίνεται μέσα σε ενάμιση μήνα μετά από την πρώτη ανανέωση της εγγραφής των ανέργων στο σχετικό Μητρώο.

Ειδικότερα παρουσιάζοντας το έργο του Υπουργείου Εργασίας τον πρώτο χρόνο της θητείας του, καθώς και τις δράσεις που προγραμματίζει για το 2024, ο κ. Παναγιώτου είπε πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πλέον πέραν του 80% των ανέργων λαμβάνουν την πρώτη πληρωμή για το ανεργιακό επίδομα μέσα σε ενάμιση μήνα μετά από την πρώτη ανανέωση της εγγραφής τους στο μητρώο ανέργων.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, πρόσθεσε, οι αιτήσεις για καταβολή ανεργιακού επιδόματος που υποβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχονται σε 19.116 και από αυτές έχει εξεταστεί το 93,7% που αντιστοιχεί σε 17.916, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 16.124, δηλαδή το 90%, και απορρίφθηκαν οι 1.792, δηλαδή το 10%.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εργασίας, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν εξετάστηκαν ακόμα οι αιτήσεις που εκκρεμούν, είναι σχετικοί με την ανάγκη υποβολής από τους αιτητές στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφάλισεων, όπως το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο εργοδότη και το πιστοποιητικό με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Σύμφωνα, ακόμη, με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, το ποσοστό των αιτήσεων για τις οποίες η εξέταση έχει ολοκληρωθεί κατανέμεται ως εξής: 95,1% για τον Οκτώβριο, 98% για τον Νοέμβριο, 94,4% για τον Δεκέμβριο και 83,9% για τον Ιανουάριο.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 10.644 αθτλησεις για καταβολή ανεργιακού επιδόματος από αιτητές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, και από αυτές έχει ήδη εξεταστεί το 96%, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε στο παρελθόν όπου ένα μεγάλο ποσοστό των ανέργων της βιομηχανίας άρχιζε να λαμβάνει ανεργιακό επίδομα κοντά στις εορτές του Πάσχα.

Παράλληλα, είπε ο Υπουργός Εργασίας, διαπιστώνεται επιτάχυνση στην καταβολή άλλων επιδομάτων και παροχών, όπως το επίδομα ασθενείας και το επίδομα μητρότητας. «Διαπιστώνουμε ακόμη ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση για παροχές όπως η σύνταξη χηρείας και αυτά περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό μας για τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης», επεσήμανε.

Τα επιτεύγματα του πρώτου χρόνου

Σε ό,τι αφορά τα επιτεύγμα του πρώτου χρόνου, ο κ. Παναγιώτου είπε πως «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πετύχαμε σημαντικά ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα που επηρέασαν έμπρακτα χιλιάδες πολίτες της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, υλοποιώντας μεθοδικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «διαφυλάξαμε την εργατική ειρήνη και αναβαθμίσαμε τον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προτείνοντας λύσεις και καταλήγοντας σε συμφωνίες που διασφαλίζουν την ομαλότητα και τη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις».

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, «ενισχύσαμε τις απολαβές για χιλιάδες εργαζόμενους, μικρομεσαίους και χαμηλόμισθους με τη συμφωνία για το αυξημένο ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ, από την οποία επωφελήθηκαν 180.000 εργαζόμενοι και 60.000 δικαιούχοι κοινωνικών παροχών. Επίσης, με το Διάταγμα για την αύξηση των κατώτατων μισθών για 19 επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επωφελήθηκαν 5.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ με το Διάταγμα για την αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1.000 ευρώ επωφελήθηκαν 25.000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «βελτιώσαμε τις συνθήκες για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, με περισσότερη ευελιξία και με την χρήση της τεχνολογίας», ενώ «αναβαθμίσαμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, γρήγορα και αποτελεσματικά με την καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός για 6.000 νέους συνταξιούχους καταργώντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος, με την ανταπόκριση στο 95% των εισερχόμενων κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο και με την επιτάχυνση κατά 60% στην εξέταση των αιτημάτων των εργοδοτών για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών που διαχρονικά είχαν καθυστερήσεις πολλών μηνών». «Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η διάρκεια της εξέτασης θα περιοριστεί κάτω από τους δύο μήνες, ενώ πέρσι τέτοια περίοδο η εξέταση των αιτήσεων διαρκούσε 6 με 7 μήνες», υπογράμμισε περαιτέρω.

Πέραν των πιο πάνω, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «υποστηρίξαμε περισσότερο τους νέους εργαζόμενους για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και για να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους», κάνοντας αναφορά στην αύξηση κατά 100 ευρώ των απολαβών για 500 νέους ασκούμενους δικηγόρους και μηχανικούς, στην έναρξη των Συμβάσεων για προγράμματα ανάπτυξης πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στην αύξηση της άδειας μητρότητας στους πεντέμιση μήνες.

«Η μεθοδική υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη μετάβαση σε μία νέα πολιτική εποχή», υπέδειξε σημειώνοντας πως «η κριτική είναι χρήσιμη και εποικοδομητική, σε συνδυασμό με τη διαρκή αυτοκριτική για να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι».

Ο προγραμματισμός για τον δεύτερο χρόνο

Αναφορικά με τον προγραμματισμό για τον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «στο πλαίσιο του Προγραμματισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2024:

  • Ρυθμίζουμε καλύτερα τους όρους και τις συνθήκες της εργασίας με την κατάθεση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης, με Σχέδιο Κινήτρων για τους εργοδότες που εφαρμόζουν καλές εργασιακές πρακτικές και με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, για την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.
  • Στελεχώνουμε αποτελεσματικά την αγορά εργασίας, αξιοποιώντας περισσότερο το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση του κυπριακού κορμού της οικονομίας, με στοχευμένα σχέδια που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, με προσέλκυση Ευρωπαίων εργαζομένων, εκσυγχρονίζοντας την πολιτική απασχόλησης των ξένων φοιτητών και με διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες.
  • Στηρίζουμε περισσότερο τους εργαζόμενους γονείς, με νομοσχέδιο για την καταβολή του επιδόματος της γονικής άδειας και στους αυτοεργοδοτούμενους γονείς, για την ηλικιακή επέκταση και την στοχευμένη αύξηση της γονικής άδειας, για την άμεση καταβολή και την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού για το βοήθημα τοκετού, και με τον εκσυγχρονισμό του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής.
  • Ανταποκρινόμαστε ταχύτερα στις ανάγκες των πολιτών, ην επικαιροποιώντας την αμφίδρομη επικοινωνία των πολιτών με τη δημόσια υπηρεσία και επιταχύνοντας περαιτέρω όλες τις διαδικασίες που αφορούν τους πολίτες, ξεκινώντας με το βοήθημα τοκετού και συνεχίζοντας με τα επιδόματα ασθενείας και τη σύνταξη χηρείας.
  • Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την παράνομη εργασια αυστηροποιώντας κλιμακωτά τις ποινές και αυξάνοντας κατά 65% τους ελέγχους, προχωρώντας με την ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων και υλοποιώντας εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για την αξία της κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους Νεολαίας.
  • Επενδύουμε στη μάθηση και στην ανάπτυξη των εργαζομένων υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τις πράσινες και τις ψηφιακές δεξιότητες για 34.000 εκπαιδευόμενους, αναβαθμίζοντας το πλαίσιο πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων για την πρόωθηση της εξειδίκευσης, και διασυνδέοντας τη γνώση και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με την έκδοση και ανανέωση αδειών εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών.
  • Αναβαθμίζουμε στρατηγικά την ασφάλεια στην εργασία αυστηροποιώντας τα επίπεδα ασφάλειας σε εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες για την αποφυγή ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας και με την προώθηση της συμφωνίας για την προεκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας, ως προϋποθέσεις για την εργασία σε εργοτάξια.
  • Εργαζόμαστε μεθοδικά για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ξεκινώντας τις διαδικασίες της μεταρρύθμισης με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, διορθώνοντας στρεβλώσεις και επιλύοντας προβλήματα με παρεμβάσεις όπως η στοχευμένη ελάφρυνση για την αναλογιστική μείωση των πρόωρων συντάξεων, και αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες που θα εποπτεύουν τον ενισχυμένο δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα».

«Είμαι αισιόδοξος ότι μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη, να ενδυναμώσουμε περισσότερο την τριμερή κοινωνική συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο, να ανανεώσουμε τις συμφωνίες που εκκρεμούν και να διαμορφώσουμε μαζί νέες κοινωνικές συμφωνίες», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου