1 στις 2 επιχειρήσεις κάνει take away / Η αύξηση αλλάζει τον νόμο

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός χώρων εστίασης που χρησιμοποιούν υπηρεσίες take away, ενώ η αύξηση φέρνει αλλαγές στη νομοθεσία / Τι δήλωσε στο Business Hour ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος 

Ως μια πάρα πολλή δύσκολη χρονιά, χαρακτήρισε το 2020 ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλώντας στην εκπομπή της DigitalTV, «Business Hour», ενώ παράλληλα επεξήγησε και τις κινήσεις του Υφυπουργείου που αφορούν τους χώρους εστίασης και την αλλαγή στη νομοθεσία που προωθεί το Υφυπουργείο του. 

Ο Υφυπουργός, Σάββας Πέρδιος, αναλύοντας τις νέες τάσεις στον τουρισμό αλλά και τις δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, αναφέρθηκε και στην αύξηση που είδαν οι υπηρεσίες take away που προσφέρουν τα Κέντρα Αναψυχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε από το 10% των επιχειρήσεων που προσέφεραν τέτοιου είδους υπηρεσία, πλέον αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 50%

Όσον αφορά ποιες ήταν αυτές οι δράσεις, ο Υφυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό διάφορων νομοθεσιών που διέπουν τον τουρισμό, όπως ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα Κέντρα Αναψυχής – η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αξιολογείται από την Νομική Υπηρεσία, η νομοθεσία που αφορά τα ταξιδιωτικά γραφεία, η νομοθεσία για τις κατασκηνώσεις, νομοθεσία για τα Κέντρα Καταδύσεων.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός προχωρούν με την αλλαγή της νομοθεσίας για τα Κέντρα Αναψυχής η οποία είναι περίπου 40 ετών. 

«Μια από τις μεγάλες αλλαγές που προτείνουμε και ευελπιστούμε ότι όλοι θα το δουν θετικά όταν θα πάει για δημόσια διαβούλευση. Στο παρελθόν δεν ήταν στη δικαιοδοσία του τότε ΚΟΤ η αδειοδότηση επιχειρήσεων take away. Επιχειρήσεις δηλαδή που ίσως είναι καφένεία, ή γρήγορης εξυπηρέτησης», σημειώνοντας πως «ο λόγος που δεν ήταν στην αρμοδιότητα του τότε ΚΟΤ ήταν επειδή τότε δεν ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός επιχειρήσεων που έκαναν αυτού του είδους την εξυπηρέτηση» και υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν περίπου το 10% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ σήμερα είναι το 50%. Είναι και ένας από τους λόγους που αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσα προβλήματα με την νομοθεσία των Κέντρων Αναψυχής. Δηλαδή το 50% των Κέντρων Αναψυχής δεν διέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ με το νέο νόμο ακόμα και αυτά τα κέντρα (take away / ταχείας εξυπηρέτησης) θα πρέπει να αδειοδοτούνται από το Υφ. Τουρισμού».

«Κάτι που πιστεύω πως θα διευκολύνει και τους δικούς μας επιθεωρητές αλλά επίσης και την Αστυνομία και γενικότερα είναι μια νομοθεσία που δουλέψαμε πάρα πολύ σε συνεννόηση με όλους τους Συνδέσμους των Κέντρων Αναψυχής. Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων», σημείωσε ο κ. Περδίος, ξεκαθαρίζοντας πως η νομοθεσία βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία στο τελικό στάδιο και ευελπιστούν όπως ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου ούτως ώστε να πάει στη Βουλή για τις τελευταίες τροποποιήσεις που χρειάζονται. 

«Θα θέλαμε αν ήταν εφικτό η νέα αυτή νομοθεσία να μπει σε εφαρμογή από το καλοκαίρι που μας έρχεται. Έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ο χώρος της εστίασης και θέλουμε αυτή η νομοθεσία να έρθει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτές τις επιχειρήσεις που τόσο έχουν υποφέρει, ούτως ώστε με τη νέα σεζόν να μπορούν να λειτουργούν ίσο προς ίσο και χωρίς αυτά τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα», σημείωσε καταληκτικά. 

Η πιο μεγάλη καμπάνια που έγινε ποτέ

Όσον αφορά το πλάνο και τις δράσεις του Υφυπουργείου για τον τουρισμό το 2021 ο κ. Περδίος σημείωσε πως «το πλάνο είναι πανομοιότυπο με την προετοιμασία που γίνεται κάθε χρονιά, ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος θα προβούμε στην πιο μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια που έχει κάνει ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό. Εκεί είναι το βασικό επιχείρημα. Να γίνει σωστή διαφήμιση με όλους τους μοντέρνους τρόπους που υπάρχουν, με την μεγάλη στόχευση να είναι η διαφήμιση μέσω διαδικτύου». 

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε επίσης την σημαντικότητα να παραμείνουν σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε τα πρωτόκολλα λειτουργίας του προορισμού να είναι τέτοια τα οποία θα μπορούν να διευκολύνουν όσο γίνεται την κάθοδο ατόμων για τουρισμό στην Κύπρο. 

«Πολύ σημαντική η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δημιουργεί ένα κλίμα που να θέλει κάποιος να πει να πάω στην Κύπρο διακοπές. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε να γίνουν και άλλες βελτιώσεις», σημείωσε. 

Σχετικά με το αν υπάρχουν προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός το 2020 ο κ. Περδίος τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς το ότιδηποτε.

«Εκείνο που για εμάς προείχε ήταν η πολύ σημαντική απόφαση του Υπουργικού με την οποία προχωρήσαμε με ενημέρωση προς όλους τους εταίρους μας στο εξωτερικό, διοργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες, και στο επόμενο ραντεβού στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου εκεί θα είναι σε θέση να μας ενημερώσουν με αριθμούς για το πλάνο τους το 2021. Μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να προγραμματιστούν επειδή δεν ήξεραν πως θα λειτουργήσει ο προορισμός. Άρα η απόφαση του Υπουργικού μας έδωσε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε και βάσει αυτού καταστρώνουν τα δικά τους πλάνα για το 2021, άρα προς το τέλος του Γενάρη θα έχουμε περισσότερα να πούμε», καλώντας ταυτόχρονα όλους να αποφύγουν αυτή τη στιγμή τις προβλέψεις, αφού όπως αναφέρει δεν υπάρχει καμία ένδειξη από κανένα προς κανένα. 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε στο Business Hour o Υφυπουργός:

 
17605