100.000 εταιρείες δεν είναι εγγεγραμμένες στον Φόρο

Το κράτος αιμορραγεί λόγω του Τμήματος Φορολογίας, λέει ο Γενικός Ελεγκτής

Περίπου 100.000 εταιρείες έχουν εγγραφεί στον Έφορο Εταιρειών, όμως δεν έχουν εγγραφεί στον Έφορο Φορολογίας, σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην εκπομπή Παρασκήνιο της DigitalTV, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στο Τμήμα Φορολογίας, όπου και χαρακτήρισε ως μία εκ των χειρότερων περιπτώσεων όπου έλεγξε η Υπηρεσία του. 

«Βάλαμε σε μια μεριά του προγράμματος το αρχείο του Εφόρου Εταιρειών και στην άλλη το αρχείο του Εφόρου Φορολογίας, επειδή όλες οι εταιρείες πρέπει να είναι γραμμένες στον Έφορο Φορολογίας, και βρήκαμε με το πάτημα ενός κουμπιού περίπου 100.000 εταιρείες, και λέει κάποιος, “τι κάνει το Τμήμα Φορολογίας”;», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μιχαηλίδης απεκάλυψε το πιο πάνω αφού προηγουμένως είχε ερωτηθεί σχετικά με την χειρότερη περίπτωση που έχει ελέγξει η Υπηρεσία του. 

>>> Αρχείο εκπομπών «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Όπως αρχικά ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής «η εικόνα στο Τμήμα Φορολογίας είναι καταθλιπτική», προσθέτοντας πως είναι μια τραγική περίπτωση που συνεχίζεται.

«Το κράτος αιμορραγεί», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα πως από το Τμήμα Φορολογίας προέρχεται το 80% των εσόδων του κράτους, ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αφού «αν έγινε ένα βήμα, είναι ένα στα 100», δίνοντας ως παράδειγμα τις 65 και πλέον αναπάντητες επιστολές της ΕΥ προς το Τμήμα Φορολογίας. 

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως μετά από έρευνα της Ελεγκτικής, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου ίδιες εταιρείες δήλωναν διαφορετικό κύκλο εργασιών στο ΦΠΑ και διαφορετικό κύκλο εργασιών στον Φόρο Εισοδήματος (σ.σ. που είναι κλάδος του ίδιου τμήματος) χωρίς να γίνει ποτέ ο κατάλληλος έλεγχος από το Τμήμα Φορολογίας. 

«Το Τμήμα Φορολογίας δεν κάνει τα αυτονόητα. Δηλαδή να έχει δύο αυτοματοποιημένα συστήματα και να ελέγχει τι δηλώνεις στο ένα και στο άλλο», σημείωσε. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Παρασκήνιο ο Γενικός Ελεγκτής: 

>>> Αρχείο εκπομπών «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»