10ετές Ομόλογο: Οι Σκανδιναβοί «μας έβαλαν στο μάτι» και αγόρασαν

Παρά την συντηρητική τους στάση στις επενδύσεις, εμπιστεύθηκαν την Κύπρο - Μέχρι 7 δις ευρώ η υπερκάλυψη


ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Νέους επενδυτές προσέλκυσε το νέο 10ετες Κυπριακό Ομόλογο, από τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κύπρου, αλλά και επενδυτικά ταμεία τα οποία είναι κατά βάση συντηρητικά, όπως οι Ασφαλιστικές και τα Ταμεία Συντάξεως και Προνοίας, όπως ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief, o Στέλιος Λεωνίδου, Οικονομικός Λειτουργός Ά στο Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, το 19,6% των επενδύσεων αφορούσε χώρες της Σκανδιναβίας, ενώ η Βόρεια Αμερική στο 4,2%.

>>>>Δείτε ακόμη: Ομόλογα βιωσιμότητας, η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο
 

Είδος επενδύσεων που επέλεξαν την Κύπρο

Αναφερόμενος στο είδος των επενδύσεων ο κ. Λεωνίδου, σημείωσε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων, ακολούθησαν ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία συντάξεως από το εξωτερικό και ταμεία διαχείρισης κινδύνων (hedge funds κ.α.).

«Ήταν ένα αρκετά διαφοροποιημένο βιβλίο προσφορών το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί δείχνει κυρίως ότι οι επενδυτές οι οποίοι είναι κατά βάσει συντηρητικές όπως οι ασφαλιστικές και τα ταμεία συντάξεως και προνοίας, θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μια αξιόπιστη επένδυση», ανέφερε.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από Σκανδιναβία και ΗΠΑ

Σχεδόν όλο το ενδιαφέρον ήταν από την Ευρώπη και πάλι αρκετά διαφοροποιημένο ανέφερε ο κ. Λεωνίδου. Ειδικότερα, σημείωσε «περίπου το 20% των επενδυτών ήταν από τις Σκανδιναβικές χώρες και είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι πολύ συντηρητικοί στις επενδύσεις τους και το γεγονός ότι τους προσελκύουμε είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο» . Μικρό αλλά επίσης σημαντικό, πρόσθεσε, ήταν το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ που έχει την δική του σημασία καθώς είναι μια μεγάλη αγορά για την Κύπρο και την οποία προσπαθούμε εδώ και αρκετό καιρό να αναπτύξουμε ώστε όποιες και να είναι οι συνθήκες στην Ευρώπη η ΚΔ να έχει κι άλλες αγορές κι άλλους πιθανούς επενδυτές ώστε να αποφύγει άλλα προβλήματα.

Δείτε τον πίνακα με την κατανομή του 10-ετούς ομολόγου κατά γεωγραφική προέλευση και κατηγορία επενδυτών:

σωψαδς

Έσοδα αξίας 1 δις. ευρώ έφερε το 10ετές ομόλογο της ΚΔ

Το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία έφερε έσοδα αξίας 1 δις. ευρώ, ανέφερε ο κ. Λεωνίδου. «Είναι το τέλος μια προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτή, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι διεθνείς επενδυτές με τις προσφορές τους να φτάνουν πέραν των 7 δις ευρώ», σημείωσε.

ρφεδαςδςδςαδ

«Δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος να δανειστούμε περισσότερα από όσα χρειαζόμασταν γι' αυτό και έγινε η έκδοση στο 1 δις ευρώ σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό επιτόκιο, κοντά στο 1%», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, λήφθηκε υπόψιν το περιβάλλον των χαμηλών έως αρνητικών επιτοκίων των τελευταίων χρόνων, το οποίο πλησιάζει προς το τέλος του.

«ληθείς να σχολιάσει αν θα χαρακτηριζόταν ως προληπτική η έκδοση των ομολόγων, σημείωσε ότι από την άποψη ότι η περίοδος του χαμηλού επιτοκίου πλησιάζει στο τέλος της τότε ισχύει. Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι έχουμε τον προϋπολογισμό του 2022 που πρέπει να χρηματοδοτήσουμε.

Η επόμενη έξοδος στις αγορές 

Σε σχέση με το αν η Κύπρος θα ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο 2022, ανέφερε ότι είναι πιθανόν και εξαρτάται από το πως θα πάνε τα οικονομικά και δημοσιονομικά του κράτους.

«Αυτή την στιγμή με αυτή την έκδοση είμαστε σε μια πολύ καλή θέση, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε κατά την διάρκεια του χρόνου πως εξελίσσεται η οικονομία και για τον οποιοδήποτε λόγω χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, τότε θα ξαναβγούμε στις αγορές. Αυτό μας δίνει, τόνισε, την δυνατότητα να μην προχωρήσουμε σε υπερβολικές εκδόσεις και να αυξήσουμε το χρέος περισσότερο από όσο χρειάζεται».

Τέλος σημείωσε ότι η λήξη χρέους για το 2022 είναι περίπου 1,9 δις ευρώ
 

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Λεωνίδου:

 
20001
Thumbnail