1.744 πλοία αποτελούν τον κυπριακό στόλο - Πόσοι Κύπριοι ναυτικοί

Παγκόσμια “Ημέρα του Ναυτικού” σήμερα - Στοιχεία για τον κυπριακό στόλο και Κύπριους που βρίσκονται σε ποντοπόρα πλοία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα γιορτάζει σήμερα 25 Ιουνίου για 10η χρονιά την “Ημέρα του Ναυτικού”, η οποία καθορίστηκε το 2011 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Όσον αφορά τους Κύπριους ναυτικούς, όπως αναφέρει στη Brief o Ανώτερος Επιθεωρητής Πλοίων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κώστας Κωσταράς “δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των εν ενεργεία ναυτικών ούτε για τις ειδικότητες τους επειδή κατά κανόνα δεν απασχολούνται σε πλοία κυπριακής σημαίας”. Ωστόσο "η εκτίμηση μας είναι ότι οι Κύπριοι που απασχολούνται σε ποντοπόρα πλοία δεν ξεπερνούν τους 200 και είναι στην πλειοψηφία τους αξιωματικοί εμπορικού ναυτικού, ένας μικρός αριθμός απασχολούνται στο ξενοδοχειακό τμήμα κρουαζιερόπλοιων, όπως μάγειροι ή μπάρμαν”, εξηγεί ο κ. Κωσταράς.

Κυπριακός στόλος

Αναφορικά με τον στόλο της χώρας μας, 1.744 πλοία είναι εγγεγραμμένα σήμερα, σύμφωνα με το κυπριακό νηολόγιο. Από αυτά τα 1.525 είναι μόνιμα νηολογημένα, τα 70 προσωρινά νηολογημένα και τα 149 είναι γραμμένα παράλληλα.

Τρεις βασικές ανάγκες

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ναυτικών παρέχοντας τους ουσιαστική στήριξη στα ακόλουθα ζητήματα:

•    Άμεσος εμβολιασμός όλων των ναυτικών. Όντας “βασικοί εργαζόμενοι”, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την διεκπεραίωση.

•    Παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη στην ξηρά. Οι ναυτικοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με την άρνηση των λιμενικών και κρατικών αρχών υγείας ανά το παγκόσμιο, ως προς την υποχρέωση για παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

•    Δίκαιη μεταχείριση και «αποποινικοποίηση» της ναυτικής εργασίας. Οι ναυτικοί βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με δικαστικές περιπέτειες σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων και στερούνται πρόσβαση σε νομική υποστήριξη για ίδια υπεράσπιση έναντι ποινικών κατηγοριών.