17,500 πολίτες «κλώτσησαν» 20% έκπτωση στο ρεύμα που δικαιούνται

Οι μισοί δικαιούχοι της έκπτωσης 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ δεν έκαναν ακόμη αίτηση

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στις 35.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και με την οποία δικαιούνται έκπτωση 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν.

Όπως πληροφορείται, ωστόσο, η Brief από τις 35.000 δικαιούχους, έκαναν αίτηση μόνο οι 17.500! Δηλαδή 17.500 άτομα δικαιούνται έκπτωση και δεν έκαναν μια απλή αίτηση για να πληρώνουν λιγότερα σε κάθε λογαριασμό.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων που δεν έκαναν ακόμη αίτηση, αφορούν λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι οποίοι είναι ενήμεροι ότι μπορούν να επωφεληθούν αυτής της έκπτωσης, αλλά για δικούς τους λόγους δεν έχουν κάνει την σχετική αίτηση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αλαλούμ με τον ΑΦΤ - Δεν απαντούν και στέλνουν από άλλο email <<<

Οι δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται πως, δικαιούχοι της ειδικής αυτής διατίμησης, είναι κάθε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία:

  • Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
  • Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

>>> Διαβάστε ακόμη: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα ειδικά σχέδια του Υπ. Εργασίας <<<

Αναθεωρείται ο κατάλογος κάθε μήνα
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως ο κατάλογος των δικαιούχων αναθεωρείται κάθε μήνα, στην βάση σχετικής λίστας που αποστέλλει στην ΑΗΚ το Υπουργείο Εργασίας, που είναι και ο κύριος παροχέας των επιδομάτων στις πιο πάνω κατηγορίες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τι πρέπει να κάνετε
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι μια απλή αίτηση. Μάλιστα, όποιος δικαιούχος κάνει την σχετική αίτηση στα γραφεία της ΑΗΚ, αυτομάτως λαμβάνει το 20% στον λογαριασμό. 

Τονίζεται, ακόμη, πως το μόνο που κάνει η ΑΗΚ είναι να ελέγξει εάν η ταυτότητα του αιτητή είναι μέσα στην λίστα που στέλνει το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η ΑΗΚ δεν κάνει κανένα άλλο έλεγχο για περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του αιτητή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δικαιούχος και χωρίς το όνομα σου στον λογαριασμό
Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι κάποιος είναι δικαιούχος ακόμα και εάν δεν έχει λογαριασμό της ΑΗΚ στο όνομα του, μένει δηλαδή με την οικογένεια ή συγγενείς του. Σε τέτοια περίπτωση πάλι δικαιούται την έκπτωση για το σπίτι όπου διαμένουν. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δηλαδή που είναι στο όνομα του ο λογαριασμός, μπορεί να κάνει αίτηση για έκπτωση εάν κάποιος που διαμένει στο σπίτι του είναι δικαιούχος. 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι εν δυνάμει δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΑΗΚ είτε τηλεφωνικώς είτε στα κατά τόπους κέντρα εξυπηρέτησης της Αρχής.

Μάριος Αδάμου
 
14228