1ο Συνέδριο στην Αθήνα για επιχειρηματικότητα Κύπρου - Ελλάδας

Οι στόχοι του «1st Greece – Cyprus Business Summit» - Τι είπαν Πετρίδης και Σταϊκούρας

Πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 6/5 στο ξενοδοχείο Sofitel του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Greece – Cyprus Business Summit»

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου είναι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας. Κοινή διαπίστωση των δύο Υπουργών, η αναγκαιότητα για διασφάλιση δημοσιονομικών περιθωρίων για αντιμετώπιση τρέχουσων και μελλοντικών προκλήσεων.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο “Greece - Cyprus Business Summit” με τον ΥπΟικ @Petrides_C 🇨🇾 και τον ομόλογο του @cstaikouras 🇬🇷 |
Κοινή διαπίστωση: αναγκαιότητα για διασφάλιση δημοσιονομικών περιθωρίων για αντιμετώπιση τρέχουσων & μελλοντικών προκλήσεων pic.twitter.com/kz8Vi8NjO5

— Ministry of Finance (@MoF_Cyprus) May 6, 2022

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο 1ο Greece – Cyprus Business Summit:

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στο 1ο Greece – Cyprus Business Summit, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας, σε θεσμικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. 

Οι δεσμοί Κύπρου και Ελλάδας είναι δυνατοί, διαχρονικοί και αδιαμφισβήτητοι. Δεσμοί ιστορικοί, εθνικοί, πολιτιστικοί, αλλά και οικονομικοί. Το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας χρονολογείται στην αρχαιότητα, στα 2000 περίπου χρόνια π.Χ. Εξωστρεφείς, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα από την εποχή του χαλκού. Εξωστρεφείς και στη σύγχρονη εποχή, ως δύο Κράτη Μέλη της Ε.Ε, που αντιμετωπίζουν κοινές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες συνεργασίας. 

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ΚΑΙ τα εθνικά θέματα, και κυρίως τα θέματα ασφάλειας, είναι απόλυτα συνυφασμένα με την οικονομία και τα ενεργειακά θέματα. Και είναι για αυτό τον λόγο που η στενή συνεργασία των δύο χωρών στην εποχή της γεωπολιτικής αστάθειας που ζούμε σήμερα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας αλλά επιτακτική. 

Φίλες και φίλοι, 

Ευελπιστούσαμε ότι ο φετινός χρόνος θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια κρίσης λόγω της πανδημίας. Μιας κρίσης πρωτόγνωρης, που δεν οφειλόταν σε δομικές αδυναμίες της οικονομίας αλλά που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία αναγκαστήκαμε να απαγορεύσουμε δια νόμου τη λειτουργία της αγοράς, για παρατεταμένο διάστημα, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μιας κρίσης την οποία για να ανταπεξέλθουμε χρησιμοποιήσαμε πολλά εργαλεία και τεράστια αποθέματα των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Την διαχειριστήκαμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, προστατεύοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων, αποτρέποντας την απώλεια θέσεων εργασίας, δίνοντας την κατάλληλη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, διανοίγοντας έτσι μια πολύ θετική προοπτική για την μετά πανδημία εποχή. 

Δυστυχώς μια νέα κρίση διαδέχτηκε την κρίση της πανδημίας πριν αυτή καλά περάσει. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, και οι ενεργειακές εξελίξεις σηματοδοτούν κατά την άποψη μου μια ανεπίστρεπτη νέα οικονομική εποχή στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια. 

Μια νέα εποχή που θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

  • Πρώτο: Αν όχι το τέλος της παγκοσμιοποίησης, τουλάχιστο, για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία αρχίζει η μερική αντιστροφή της. Οι πολιτικές θα αποσκοπούν περισσότερο στη συγκέντρωση της παραγωγής πιο κοντά στην κατανάλωση προς αποφυγή ασύμμετρων εξωγενών κρίσεων λόγω είτε γεωπολιτικών, είτε άλλων λόγων όπως οι υγειονομικές κρίσεις. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράσσει το δικό της οδικό χάρτη για περισσότερη αυτονομία.
  • Δεύτερο: Τη σημαντικά πιο ψηλή τιμή της ενέργειας, η οποία στο μεσοπρόθεσμο θα πλήξει τη γενικότερη ευμάρεια, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι η ευμάρεια των τελευταίων δεκαετιών στην ΕΕ κτίστηκε πάνω στη σχετικά φθηνή τιμή της ενέργειας. Αυτό αντιστρέφεται τόσο λόγω της πράσινης μετάβασης όσο και γεωπολιτικών καταστάσεων.
  • Τρίτο: Την ενδεχόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τουλάχιστο τα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση δεν θα ακολουθούνται με τόσο ζήλο και με τόσο κόστος με τον ίδιο τρόπο από περιοχές όπως η Ασία, η Ρωσία, ακόμη και ενδεχομένως οι ΗΠΑ.
  • Τέταρτο: Αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια για την επίτευξη των εξαιρετικά υψηλών στόχων που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο και του πακέτου «Fit for 55», αλλά και από τις ανάγκες που θα προκύπτουν ως αντισταθμιστικά μέτρα προς αποφυγή της ενεργειακής φτώχειας και των πληθωριστικών ανισοτήτων. Για παράδειγμα, τα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει μετά την πανδημία για άμβλυνση των συνεπειών του πληθωρισμού, προσεγγίζουν ήδη το 1% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που οι πληθωριστικές τάσεις δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, με κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω εισοδηματικών ανισοτήτων, με προεκτάσεις στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη. Σε μια εποχή, που οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις εντείνουν την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε την ώρα ανάγκης να υπάρχουν αποθέματα για αντιμετώπιση επιπτώσεων, κάτι που έγινε και την ώρα της πανδημίας. 

Κυρίες και κύριοι,

Η οικονομική διαχείριση χρειάζεται τόλμη, ρεαλισμό και ορθή αντίληψη των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τις ενδεικνυόμενες πολιτικές.

Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης. Αδήριτη ανάγκη αποτελεί, ακόμη, η περεταίρω διαφοροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, μέσω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Και είναι εδώ που Κύπρος και Ελλάδα, παρά τις ιδιομορφίες της κάθε οικονομίας, έχουμε την ίδια κατεύθυνση. 

Έχουμε αποδείξει και οι δύο χώρες ότι με τις ορθές πολιτικές μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις. 

Συμφωνούμε στην

-       Όσο το δυνατό περισσότερη Ανάπτυξη.

-       Όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης Κύπρου και Ελλάδας και αξιοποίηση της συγχρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, που αμφότερες έλαβαν τα εύσημα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποιότητα των προγραμμάτων τους.

-       Όσο το δυνατό περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κινήτρων.

-       Ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των δημόσιων πόρων.

-       Μεταρρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ως Κύπρος αναπτύξαμε τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ενός νέου, σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, προσανατολισμένου στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, αλλά και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πέραν των 200 μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων, με σκοπό τη διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων στους οποίους θα επικεντρωθεί η μεταρρυθμιστική και επενδυτική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Οι προκλήσεις είναι ως επί το πλείστον κοινές για τις δύο χώρες.

Η χρηματοδότηση που λάβαμε από την Ευρώπη είναι τεράστιας σημασίας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα, έλαβαν τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποιότητα των Προγραμμάτων που εμπεριέχονται στα ταμεία ανάκαμψης.

Τυχόν χαμηλή απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων είτε για πολιτικούς λόγους είτε για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας θα ήταν εγκληματική έναντι στις χώρες μας και έναντι των επόμενων γενεών. Θα τα καταφέρουμε. 

Είναι επίσης μια ευκαιρία για να προωθήσουμε και έργα περιφερειακής σημασίας στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνίων προς όφελος και των δύο χωρών. 

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η περιφερειακή συνεργασία μέσω του νέου υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος East Med Corridor για τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, το οποίο θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει στην Ιταλία. Ένα έργο αξίας 700 εκ. Ευρώ περίπου που δημιουργεί για πρώτη φορά μια νέα τηλεπικοινωνιακή οδό στην ανατολική περιοχή της Ευρώπης, με τεράστιες επιχειρηματικές προοπτικές και στίγμα σταθερότητας, στο οποίο θα συμμετέχουν εταιρίες τηλεπικοινωνιών από Ελλάδα και Κύπρο με μερίδιο 40% περίπου. 

Είναι επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση που στο εθνικό μας Σχέδιο περιλήφθηκε το έργο “Euro Asia Interconnector”, έργο κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη). Ένα έργο του οποίου η ανάγκη είναι επίσης συνυφασμένη με τις προκλήσεις των καιρών και με την ενεργειακή συνδεσιμότητα. 

Τα σχέδια και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες υπάρχουν και είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε καταλλήλως τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, δημόσιων οργανισμών, αλλά και ιδιαίτερα μεταξύ των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως προανέφερα, η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ χωρών με κοινούς δεσμούς και στόχους, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή της αβεβαιότητας και γεωπολιτικής αστάθειας που ζούμε. Περεταίρω συνεργασία σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι επιτακτική και για τις δύο χώρες.

Στο χέρι μας είναι να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες για τον κοινό μας στόχο, αυτόν της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει όλους, με πολύτιμες πληροφορίες και να οδηγήσει σε γόνιμες συζητήσεις.

Ευχαριστώ».

Ο στόχος του «1st Greece – Cyprus Business Summit».

Κεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει και να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις ούτως ώστε να αξιοποιηθούν συνέργειες σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και να προσδιοριστούν βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση πόρων της Δημόσιας Διοίκησης. Οι Ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο που θα οδηγήσει τις οικονομίες Ελλάδος και Κύπρου σε μια νέα εποχή βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, ενισχύουν το αίσθημα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για γενναίες αλλαγές και πολιτικές διαχείρισης που θα τονώσουν το οικονομικό περιβάλλον.

Κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας και της Κύπρου (Υπουργοί- Υφυπουργοί), επιφανείς μελετητές, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί,  εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και πρόεδροι οργανισμών συμμετάσχουν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. 

Οι ενότητες του συνεδρίου

Στο Συνέδριο «1st Greece – Cyprus Business Summit», δίνεται έμφαση στη διεύρυνση του κύκλου επαφών σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και στη δικτύωση με σημαντικούς stakeholders του δημόσιου βίου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στις τέσσερις ενότητες (Επενδύσεις – Δημοσιονομική Πολιτική, Τεχνολογία & Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός και Ναυτιλία) μέσα από τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και το διάλογο που θα αναπτυχθεί μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου θα αναλυθούν τα εξής θέματα:

  • Ο ρόλος της Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων
  • Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων 
  • Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός –Ανάγκη για επιτάχυνση, ο ρόλος των εταιρειών
  • Συνεργασία για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» των δύο χωρών
  • Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι – Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού – Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην τουριστική βιομηχανία
  • O δρόμος για την Αποανθρακοποίηση και την Ανάπτυξη στη Ναυτιλία
  • Αναβάθμιση Υποδομών και Βέλτιστες πρακτικές παραγωγικότητας για ένα «πράσινο» μέλλον

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσης και έμπνευσης για παραγωγική δράση και εξωστρέφεια, ώστε να προκύψουν νέες συνέργειες, να ανανεωθούν οι υπάρχουσες και  να τεθούν τα θεμέλια για ένα πιο γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα των Ελληνικών Υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος, καθώς και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου (ΟΕΒ). Το συνέδριο διοργανώνεται από την Bousias Cyprus.

Υπέγραψαν Κοινη Δήλωση Πετρίδης - Άδ.Γεωργιάδης 

#HappeningNow o ΥπΟΙΚ @Petrides_C στο #Greece - #Cyprus Business Summit
«Η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και επενδύσεων μεταξύ 🇨🇾& 🇬🇷, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή της αβεβαιότητας & γεωπολιτικής αστάθειας που ζούμε.Κοινός μας στόχος ευημερία & βιώσιμη ανάπτυξη» pic.twitter.com/nZZt90Wa3q

— Ministry of Finance (@MoF_Cyprus) May 6, 2022

Υπό το φως των νέων προκλήσεων, η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα και να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. ο Εκσυγχρονισμός, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του μεγαλύτερου σχεδίου που εκπονήθηκε, στοχεύοντας στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μετατρέποντας το σε ανταγωνιστικό και εξωστρεφές με ψηφιακό και αποτελεσματικό υπόβαθρο. Το ποσό των περίπου 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – επιπροσθέτως των κονδυλίων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα και τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο για την Ελλάδα και την Κύπρο πόλο έλξης σημαντικών και πρόσθετων ξένων επενδύσεων.

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου υπεγράφη  Κοινη Δήλωση για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνη Γεωργιάδη.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στην Αθήνα, σήμερα την 6η Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της 1ης Ελληνικής - Κυπριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής, εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, Δημοσίων Οργανισμών, Θεσμικών Φορέων, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Επιχειρήσεων, στο εφεξής καλούμενοι κεχωρισμένα ως «το Μέρος» και σωρευτικά ως «τα Μέρη»,

Ενεργώντας σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ των Μερών και παράλληλα προς την ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών και συνεργασίας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα Μέρη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στη βιώσιμη διαχείριση, την προστασία και αξιοποίηση των πόρων από τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και άλλων Χρηματοδοτήσεων, οι δύο χώρες, έχοντας στενούς ιστορικούς δεσμούς και εθνικές καταβολές, εν όψει δε των πόρωνπου θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα παρακάτω συμμετέχοντα Μέρη, Επαναδιατυπώνουν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση και συνεργασία σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος, ήτοι σε σχέση με:

(α) Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών,

(β) Προώθηση Έργων κοινού ενδιαφέροντος μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνολογίας σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, της ναυτιλίας, του τουρισμού, με σκοπό την εδραίωση μίας μακροχρόνιας και επωφελούς συνεργασίας, ειδικότερα μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων.

2. ΣΤΟΧΟΣ
Προς την επίτευξη των παραπάνω και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των Κρατών τους, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών τους όπως αυτές απορρέουν από την ιδιότητά τους ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Μέρη δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν τη δημιουργία κοινών Ομάδων Εργασίας με σκοπό:

• Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και αμοιβαία συμμετοχή ειδικών σε εκδηλώσεις και έργα,
• Διεξαγωγή κοινών ερευνητικών έργων και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τέτοιων κοινών
ερευνών,
• Κοινά επιστημονικά και τεχνικά βιωματικά εργαστήρια, συνέδρια, προγράμματα κατάρτισης
και σεμινάρια σε καθορισμένα θέματα,
• Ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων,
• Δημιουργία κοινών προγραμμάτων και δράσεων.

Η παραπάνω δήλωση των Μερών αποτελεί παρότρυνση και ενθάρρυνση και δεν επιφέρεται καμία δέσμευση στο παρόν ή στο μέλλον ως απόρροιααυτής.

 Σε κάθε όμως περίπτωση, τα Μέρη συμφωνούν ότι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας σε θεσμικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, δύναται να αναδείξει και να αξιοποιήσει συνέργειες σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, να προσδιορίσει βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση πόρων της δημόσιας διοίκησης και να διευρύνει τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα επιχειρηματικών δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη ενότητα Επενδύσεις και Δημοσιονομική Πολιτική

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας απαντώντας  σε ερώτηση του δημοσιογράφου- παρουσιαστή Αντώνη Σρόιτερ πως πρωχορούν οι επενδύσεις μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον εν μέσω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και ρωισκής εισβολής απάντησε ότι "η δουλειά που κάνουμε εμείς είναι μετρίσιμη και δεν είναι απλά λόγια. Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα από ότι όταν ξεκίνσηουμε, amazon, cicso, Microsoft ότι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών. Φυσικά και θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν υπήρχε το ασταθες αυτό περιβάλλον καθε λογικός άνθρωπος θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η δουλειά των ποιλιτικών είναι να βρίσκει λύσεις σε τέτοιες συνθηκες. Η βασική αγωνία για εμένα είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο για να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δρατσηριότητας."

Άδωνις Γεωργιάδης: Ρεκόρ Επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη  πρώτη Ελληνική - Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων. Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας  σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ πώς προχωράνε οι επενδυσεις μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η δουλειά των πολιτικών είναι μετρίσιμη δεν είναι απλά λόγια. «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκίνησαμε την θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψηφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας». Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές data center.«Έχουμε μειώσει και θα μειώσουμε και άλλο τη φορολογία και τις εισφορές, έχουμε ελαττώσει και θα ελαττώσουμε και άλλο την γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σρόιτερ για την προσέλκυση επενδυτών. Αναφορικά με τις γεωπολιτκές εξελίξεις ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα φρένο από τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες. «Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα από Ρώσους επενδυτές στην Ελλάδα, ούτε στην επένδυση της Κρήτης, ούτε στον Σκορπιό από τον Ριμπολόβλεφ».

Ο Υπουργός τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν υπήρχε αυτό το ασταθές περιβάλλον. «Καθε λογικός ανθρωπος θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η δουλειά των πολιτικών είναι να βρίσκει λύσεις σε τέτοιες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε «η βασική αγωνία για εμένα είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο ώστε να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ρωσική εισβολή και να την παραλληλίσει με την κυπριακή εισβολή. «Μας υποχρεώνει ο πολιτισμός να είμαστε σε αυτήν την πλευρά της ιστορίας και να σταμητήσουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι δυνατόν η Ελλάδα όταν στην Κύπρο υπάρχει μία παράνομη εισβολή να δεχόμαστε αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία; Όταν ένας κράτος εισβάλει σε ένα άλλο κράτος όπως η Τουρκία στην Κύπρο, θα αγωνίζομαστε μέχρι να αποτραπεί» τόνισε. Σχετικά με τον τουριστικό κλάδο ο υπουργός τόνισε πως δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις. «Θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία μας φέτος» σημείωσε αντίθετα.  

Στην δεύετερη υποενότητα "Ο ρόλος της Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων" την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Αιμιλία Κενεβέζου η Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων – Αναπληρώτρια Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι " εκείνο που μπορούμε να κάνυμε είναι να ανταποκρινόμαστε στα νέα δεδομένα αλλά εξαρτάται φυσικά κατα πόσο ανατγωιστική είναι η οικονομία της Κύπρου. Τρέχουμε με καλούς ρυθμούς και ναμένουμε ένα νέο νομοσχέδιο, τεχνοκρατικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα με ένα διακστικκό διατητικό κέντρο όπου θα προσπαθήσουμε  να αλλάξουμε την εικόνα της Κύπρου και όλα θα γίνονται με διαφάνεια."  Στην ερώτηση αν εξαργυρώνουμε σωστά όσα κάνουμε ως Ελλάδα η κα. Βενετία Κουσία –Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδα τόνισε ότι "η εμπιστοσύνη θέλει την τόλμη να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα και θέλει περισσότερη ένταση σε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί Κύπρος και Ελλάδα.

Στην ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωινστική η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη– Senior Advisor ExportReady του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας τόνισε " ότι πρέπει να κάνουμε κοινά έργα σε κλάδους πέραν από τον τουρισμό και την ναυτιλία. Υπάρχει τεχνογνωσία σε πολλούς κλάδους και μαζί πια πρέπει να πάμε  σε τρίτες χώρες για να στηρίξουμε και άλλους κλάδους."