2 εταιρείες από τα κατεχόμενα θέλουν να εξάγουν χαλούμι στην ΕΕ

Δύο εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για εξαγωγή χαλλουμιού ως ΠΟΠ - Προσπάθεια εξαγωγής προϊόντων στην ΕΕ

Καταβάλλουν προσπάθειες για να δοθεί άδεια εξαγωγής όλων των μεταποιημένων μη ζωικών τροφίμων μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και για να γίνονται οι έλεγχοι στα κατεχόμενα, δήλωσε ο υπεύθυνος του «κέντρου συντονισμού ΕΕ» στην λεγόμενη πρωθυπουργία του καθεστώτος, Χουσεΐν Αμτζιάογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα της Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι ως «κράτος» καταβάλλουν σοβαρή προσπάθεια για εξαγωγή πάρα πολλών μεταποιημένων προϊόντων και απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ πάνω στο θέμα αυτό και ζήτησαν πληροφόρηση για το περιτύλιγμα που απαιτείται για τα προϊόντα, το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, ποια είναι τα κριτήρια και ποιες αναλύσεις χρειάζονται. Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, δεν έλαβαν επίσημη απάντηση.

Σημειώνοντας ότι για διευκόλυνση των παραγωγών, προσπαθούν να γίνονται στα κατεχόμενα οι έλεγχοι εκ μέρους ενός ανεξάρτητου «οργανισμού» ή ενός ειδικού που θα διοριστεί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μελιού και των πατατών, ο Αμτζιάογλου είπε ότι μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δίνεται έγκριση για εξαγωγή έξι μεταποιημένων προϊόντων, όμως η απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να μην υπάρχει περιορισμός στη βάση προϊόντων. Πρόσθεσε και το εξής:

«Ενώ περνάει η μαρμελάδα, δεν θα περνάει το τουρσί; Θέλουμε να δίνεται άδεια στις διελεύσεις βάσει κατηγορίας και όχι βάσει προϊόντος. Θέλουμε τον έλεγχο μεταποιημένων τροφίμων που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα».  

Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγωγής χαλλουμιού ως προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στις χώρες της ΕΕ, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν τις εξαγωγές και ότι ανατέθηκε στον οργανισμό Bureau Veritas η διενέργεια των ελέγχων στα κατεχόμενα, όμως ακόμα δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διορισμός.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να περάσει από δύο ελέγχους το χαλλούμι σε σχέση με εναρμόνισή του με την κατοχύρωση όσον αφορά στην παραγωγή και στην υγεία και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προκαλεί προβλήματα στους Τουρκοκύπριους ακόμα και για την γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στο πακετάρισμα και ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Πρόσθεσε ότι δύο εταιρείες από τα κατεχόμενα έχουν υποβάλει αίτηση για εξαγωγή χαλλουμιού ως ΠΟΠ και ότι αν λάβουν έγκριση θα πρέπει να περιμένουν και τον υγειονομικό έλεγχο. Ανέφερε ότι ακόμα δεν διορίστηκε οποιοδήποτε θεσμός για αυτό τον έλεγχο και ότι το Bureau Veritas που διορίστηκε για τον έλεγχο ΠΟΠ έχει έδρα την Ελλάδα, κάτι το οποίο ανησυχεί πάντα την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σημειώνοντας ότι έγιναν πολλές επενδύσεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο εμπόδιο θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση οι αιγοπροβατοτρόφοι και γι’ αυτό πρέπει να έχουν πάντοτε ένα σχέδιο Β.

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εκατό τοις εκατό αξιόπιστη η πόρτα του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, ανέφερε επίσης ότι μπορεί να προκύψουν εμπόδια ανά πάσα στιγμή και γι’ αυτό πρέπει να κοιτάξουν και προς την αγορά της Αγγλίας.

ΚΥΠΕ