20 πρώην αξιωματούχοι ανά έτος θέλουν δουλειά στον Ιδιωτικό Τομέα

Τα πρώτα 2 χρόνια που αποχωρούν από το Δημόσιο χρειάζονται ειδική άδεια για να δουλέψουν αλλού - Αλλαγή στον κατάλογο

Τη συμπερίληψη των Σωμάτων Ασφαλείας και των δικαστών στη Νομοθεσία που καθορίζει την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου τομέα, οι οποίοι γνωρίζουν «ευαίσθητες» πληροφορίες λόγω της θέσης τους, εξέτασε την Τετάρτη (9/3) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Φιλοξενούμενος στο «Business Hour by Brief» και ερωτηθείς για το ζήτημα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε πως συζητείται όπως προστεθούν και άλλα Σώματα Ασφαλείας στη τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως η Πυροσβεστική η οποία αυτονομήθηκε, αλλά και η Εθνική Φρουρά. 

Μάλιστα, στην τροποποίηση προτάθηκε και η συμπερίληψη και των Δικαστών, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε και το σημείο που αφορά Γενικούς Διευθυντές Οργανισμών δημοσίου δικαίου που είναι με 5ετή συμβόλαια στους Οργανισμούς τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών περίπου 20 άτομα κάθε χρόνο απευθύνονται στην ειδική επιτροπή Ελέγχου ώστε να λάβουν την απαραίτητη άδεια για να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία τα άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο χρειάζεται να απευθυνθούν στην τριμελή επιτροπή για να πάρουν εξαίρεση και να μπορούν τα πρώτα 2 χρόνια που είτε συνταξιοδοτούνται, είτε οικειοθελώς αποχωρούν είτε παύουν να είναι αξιωματούχοι του κράτους να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα. 

Και η αυτοεργοδότηση θεωρείται ως εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου των αιτήσεων που γίνονται για εξαίρεση από την απαγόρευση εργοδότησης μετά τη συνταξιοδότηση, η Πρόεδρος Έλενα Ζαχαριάδου ανέφερε ότι υπάρχουν κριτήρια στη νομοθεσία για να αποφασίσει η Επιτροπή κατά πόσο θα εγκριθεί, θα εγκριθεί με όρους ή θα απορριφθεί, η κατ’ εξαίρεση εργοδότηση κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε το ΚΥΠΕ. 

Σημείωσε ότι η ΕΔΥ παρέχει πληροφόρηση και για άτομα κάτω της κλίμακας Α13 που έχουν προνομιακή πληροφόρηση, ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, παρόλο που ήδη προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας αναφορά για τα άτομα που εργοδοτούνται με σύμβαση σε ψηλές θέσεις, όπως οι Γενικοί Διευθυντές του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ελέγχονται εξίσου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί και την αυτοεργοδότηση ως εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζητά διευκρινίσεις για τις συμβάσεις στις οποίες θα προβεί με άλλες εταιρείες το αυτοεργοδοτούμενο άτομο, για να ελεγχθεί αν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση.

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε ο κ. Δημητρίου στο Business Hour by Brief: