20.000 Δημόσιοι Υπάλληλοί επιστρέφουν 0,85% λόγω Συνταξιοδοτικού

Όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1/10/2011 και καλύπτονται από το νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Την επιστροφή ποσοστού 0,85% θα κληθούν να επιστρέψουν μέσω αποκοπών οι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι οποίοι διορίστηκαν μετά την 1/10/2011 και εντάσσονται στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στην Brief, σημείωσε πως το πιο πάνω αφορά περίπου 20.000 Δημοσίους Υπαλλήλους

Ειδικότερα, όπως επεξήγησε ο κ. Ματθαίου αυτό οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα έτη και μετά την εργοδότηση τους κατέβαλαν εισφορά 4,15%, και όχι 5% όπως ίσχυε για τους ήδη ασφαλισμένους Δημόσιους Υπαλλήλους, και έτσι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά του 0,85%, αφού η εισφορά τους με το νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο ανέρχεται στο 5%, όπως δηλαδή και για όλους τους υπόλοιπους. 

Η επιστροφή του ποσού θα γίνει μέσω κράτησης από τις μηνιαίες συντάξιμες απολαβές όσων επηρεάζονται σε 36 μηνιαίες δόσεις, ή με την εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του ποσού εάν αυτό γίνει εντός των πρώτων 12 μηνών από την ημέρα εφαρμογής του νόμου. 

Τώρα, όσον αφορά δικαιούχους του Σχεδίου που δικαιούνται επιστροφή οποιουδήποτε ποσού αυτό θα κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο και θα του καταβάλλεται κατά την αφυπηρέτηση τους από την κρατική υπηρεσία

Την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, απέστειλε την εγκύκλιο για το νέο συνταξιοδοτικό καλώντας όλα τα Τμήματα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τι ισχύει με το νέο Σχέδιο. 

Το κράτος επιστρέφει €3,5 εκατ. σε 800 Δημοσίους που αφυπηρετήσαν

Η αλλαγή με το νέο Συνταξιοδοτικό δεν είναι μόνο στην εισφορά των Δημοσίων υπαλλήλων καθώς, μετά τη νέα νομοθεσία το κράτος θα επιστρέψει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για το 2022 σε Κρατικούς Υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν μεταξύ του 2021 και 2022, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, καθώς πλέον το εφάπαξ θα είναι αφορολόγητο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα απόφαση επηρεάζει περίπου 800 Κρατικούς Υπαλλήλους και θα επιστραφεί ένα ποσό της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα ξεκινήσει να επιστρέφεται από το Τμήμα Φορολογίας τις επόμενες ημέρες. 

Για ποιους θα ισχύει η επιστροφή Φόρου

Η επιστροφή φορολογίας που επιβλήθηκε επί του εφάπαξ θα ισχύει για όσους Κρατικούς Υπαλλήλους αφυπηρέτησαν στο διάστημα μέχρι την ψήφιση των Νομοσχεδίων για το νέο Συνταξιοδοτικό, δηλαδή τα 2 τελευταία χρόνια, (από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα) αφού συγκαταλέγονταν στο προηγούμενο σχέδιο συντάξεων, καθώς όπως αναφέρεται και στη σχετική Νομοθεσία προνοείται η απόδοση αναδρομικά αφορολόγητου εφάπαξ σε όσους αφυπηρέτησαν μετά την 1/1/2021.  

Όπως σημειώνει η ΠΑΣΥΔΥ σε ενημέρωση που απέστειλε στα μέλη της, ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης μετά από συνάντηση με τον ΓΓ της Συντεχνίας, ανέφερε πως για όσους αφυπηρέτησαν εντός του 2022, θα επιστραφεί το ποσό που έχει αποκοπεί για σκοπούς φορολόγησης του εφάπαξ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μέσω του Τμήματος Φορολογίας, ενώ για όσους αφυπηρέτησαν εντός του 2021, θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2021, που, όπως εκτιμάται από τον Έφορο Φορολογίας, αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, επεξηγώντας πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται να γίνει, καθώς έχει ήδη υποβληθεί η φορολογική δήλωση για το 2021.

Πότε προέκυψε η φορολόγηση του εφάπαξ

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τις 31.12.2012 το εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων δεν φορολογείτο. Η απόφαση για φορολόγηση του ίσχυσε από 1.1.2013 και έκτοτε συνεχίστηκε μέχρι και την ψήφιση του Νέου Νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα κερδίζεται με υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπόκειτο στην επιβολή φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται. Έτσι, με το νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο άλλαξε ξανά η νομοθεσία. 

Τι θα ισχύει με το εφάπαξ με το Νέο Συνταξιοδοτικό

Υπενθυμίζεται πως με το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό ταμείο καταβολής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων το οποίο θα χρηματοδοτείται εκατέρωθεν από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο με ποσό ίσο του 5% των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους, και καταργείται η φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με αναδρομική ισχύ από 1/1/2021.

 

Χαράλαμπος Ζάκος