2024: Χρονιά ορόσημο στον χρηματοοικονομικό τομέα

Οι μεγαλύτερες τάσεις τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών 
  • H CX διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις αγοράς
  • Η κυβερνοασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί βασική τάση

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι μια χρονιά ορόσημο στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές. Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι καίριας σημασίας - από την επανάσταση στην εξυπηρέτηση πελατών ως την αναμόρφωση των εργαλείων οικονομικής διαχείρισης και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών back-office. 

Generative AI In Fintech

Το Fintech γενικά αναφέρεται στην τεχνολογία που δίνει στους καταναλωτές περισσότερη εξουσία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και επενδύσεων των χρημάτων τους. Η πιο ορατή εφαρμογή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τα chatbots, με τους πελάτες να επικοινωνούν όλο και περισσότερο με τραπεζικές εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες χρημάτων σε φυσική γλώσσα. 

Η Bank of America, η Wells Fargo, η BlackRock και η Citigroup είναι από τους σημαντικότερους παίχτες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ανακοινώσει πρωτοβουλίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Αναμένονται καινοτομίες, όπως εξατομικευμένο οικονομικό σχεδιασμό και εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές που βασίζονται σε προφίλ πελατών και δεδομένα συμπεριφοράς, όλα χάρη σε μοντέλα παραγωγής όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT.

Βιώσιμη χρηματοδότηση

Περισσότερο από ποτέ, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους παράγοντες βιωσιμότητας και ESG στη λήψη των αποφάσεών τους. Στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αυτό σημαίνει υποστήριξη επενδύσεων σε πράσινες πρωτοβουλίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση και η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Εμφανίζονται βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, επιτρέποντας στους πελάτες να διασφαλίσουν ότι τα χρήματά τους δεν χρησιμοποιούνται για να βλάψουν το περιβάλλον ή την κοινωνία ενώ συγκεντρώνουν ενδιαφέρον σε ένα τραπεζικό θησαυροφυλάκιο.

Ψηφιακά και κρυπτονομίσματα

Τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα επανέρχονται σταθερά στο ραντάρ των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών το 2024. Περισσότερες από 130 ερευνούν τη χρήση ή την υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC), ενώ η ανάκαμψη του Bitcoin από το κραχ του 2021 προσελκύει νέο ενδιαφέρον από καινοτόμους και επενδυτές. Φυσικά, εκτός των CBDC, ο κρυπτο-χώρος εξακολουθεί να είναι μια άγρια δύση, επομένως αναμένεται περαιτέρω κίνηση προς τη διακυβέρνηση και τη ρύθμιση όσων δραστηριοποιούνται εκεί.

Εμπειρία πελατών

Το 2024, η εμπειρία πελάτη (CX) θα καθοδηγείται από την εμφάνιση της τεχνολογίας που επιτρέπει την ανάλυση κάθε σημείου επαφής του ταξιδιού του πελάτη για τη μείωση της τριβής και τη βελτίωση της ικανοποίησης. Επιπλέον, νέες και καθηλωτικές τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα αρχίζουν να παρέχουν νέους, πιο ελκυστικούς τρόπους αλληλεπίδρασης και αφοσίωσης. Καθώς η CX διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις αγοράς, καταγράφεται μια άμεση σύνδεση μεταξύ της αφοσίωσης των πελατών και της επιχειρηματικής επιτυχίας. Έτσι, περισσότερες επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στη μόχλευση αυτού το 2024.

AI-Powered Insurance

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και την ικανότητά της να εντοπίζει μοτίβα στα δεδομένα αναμένονται ότι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα προσφέρουν εξατομικευμένα προϊόντα με βάση την εκτίμηση του κινδύνου ενός ατόμου. Θεωρητικά, μια πιο ακριβής εκτίμηση κινδύνου θα οδηγήσει σε δικαιότερη ασφάλιση και χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις σχετικά με το απόρρητο και την προστασία των δεδομένων, καθώς και τους κινδύνους της προκατάληψης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ανοιχτή Τραπεζική

Το Open Banking βασίζεται στην αρχή ότι μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας δεδομένων και του τρόπου χρήσης τους. Καθιστά δυνατή την ασφαλή κοινή χρήση πληροφοριών μέσω API με άλλες εφαρμογές, υπηρεσίες ή εργαλεία που μπορούν να μας παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες. Το 2024, θα αντιληφθούμε περισσότερο τη σημασία της κατανόησης τού ποιος έχει τα δεδομένα μας και τι κάνει με αυτά, καθώς ενθαρρύνει επίσης τους παρόχους υπηρεσιών να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική καινοτομία.
 
Κυβερνοασφάλεια και ανίχνευση απάτης

Η κλιμακούμενη συχνότητα και πολυπλοκότητα των απειλών στον κυβερνοχώρο και η συνεχιζόμενη κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ εγκληματιών και οργανώσεων στον κυβερνοχώρο σημαίνει ότι η κυβερνοασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί βασική τάση. Η αντιμετώπιση αυτών των απειλών απαιτεί στρατηγική και συνεχείς επενδύσεις σε εργαλεία, υποδομές και δεξιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Gartner προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων θα φτάσουν τα 215 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, μια αύξηση κατά 14,3% το 2023.

Αυτοματισμός διαδικασιών

Η αυτοματοποίηση των μη αυτόματων και επαναλαμβανόμενων στοιχείων των διαδικασιών back-office θα συνεχίσει να οδηγεί στην αποτελεσματικότητα και τον μετασχηματισμό το 2024.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαχειρίζεται πλέον καθήκοντα όπως η ενσωμάτωση νέων πελατών, η επεξεργασία συναλλαγών ρουτίνας, η επαλήθευση εγγράφων, οι έλεγχοι KYC και η συμμόρφωση.

Blockchain Banking

Τον περασμένο χρόνο δεν έχουν ακουστεί πολλά για τα blockchain, καθώς όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι δαπάνες θα φτάσουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Εκτός από τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα  είναι πιθανό να δούμε περισσότερες περιπτώσεις χρήσης blockchain για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων, τη δημιουργία εμπιστοσύνης, τον εξορθολογισμό των πληρωμών. και τον έλεγχο ταυτότητας συναλλαγών.

Regtech

Η Regtech αναφέρεται στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις τράπεζες και τους ασφαλιστές να αντιμετωπίσουν τη συμμόρφωση και τους κανονισμούς. Περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων όπως το AI, το blockchain ή το cloud computing για την πραγματοποίηση εργασιών συμμόρφωσης. ΤΟ 2024, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας και του όγκου των ρυθμιστικών απαιτήσεων στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα των κανονισμών που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο, θα γίνει πιο εμφανές.

Αυτές οι αναδυόμενες τάσεις στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όχι μόνο υπόσχονται ένα ταξίδι μετασχηματισμού, αλλά αναδεικνύουν και την κρίσιμη ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και υπευθυνότητας, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον στο οποίο η χρηματοδότηση παρουσιάζεται να είναι πιο αποτελεσματική και πελατοκεντρική αλλά και πιο ηθική και χωρίς αποκλεισμούς.

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου