4 Χρηματιστήρια θέλουν να αγοράσουν το ΧΑΚ

Πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο πρώτα – Ανησυχία να προλάβουμε πριν χαθεί το ενδιαφέρον

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Τέσσερεις συνολικά είναι οι μνηστήρες μέχρι στιγμής για αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
και ενώ την ίδια ώρα τρέχουν οι διαδικασίες για να καταρτιστεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ. 

Μιλώντας στην Brief, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου Μαρίνος Χριστοδουλίδης και ερωτηθείς σχετικά είπε πως μέχρι στιγμής 4 χρηματιστήρια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά του ΧΑΚ, ωστόσο, όπως συμπληρώνει τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν πρώτα δεν ψηφιστεί η νομοθεσία που θα αφορά τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση του. 

«Έχουν δείξει ενδιαφέρον κάποια χρηματιστήρια. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει καθυστέρηση δεν γνωρίζω αν αυτό το ενδιαφέρον θα παραμείνει. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να μην καθυστερήσουμε στο θέμα της νομοθεσίας και των διαδικασιών και στο τέλος να μην έχουμε αγοραστές», σημείωσε, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως έχει ήδη ζητήσει συνάντηση από τον νέο Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα. 

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της διαβούλευσης ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ακολούθως θα προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και μετά στο Υπουργικό για έγκριση και στη Βουλή προς ψήφιση. Μια διαδικασία που όπως προειδοποιεί ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην χαθεί η συγκυρία και το ενδιαφέρον από τους εν δυνάμει αγοραστές. 

Μια διαδικασία που όπως είπε ο Προέδρος του ΔΣ του ΧΑΚ φέρει μαζί της αρκετές προκλήσεις και τις δικές της ιδιαιτερότητες. «Το Χρηματιστήριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός αδειοδοτημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του Το θέμα της συνέχειας (continuity) του Οργανισμού είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και θα πρέπει να το διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού», είπε. 

Όπως συμπληρώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2024

Ποια τα οφέλη από ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ 

Ερωτηθείς σχετικά με τα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ένα μεγαλύτερο Χρηματιστήριο θα φέρει στο το ΧΑΚ τεχνογνωσία, ρευστότητα και αξιοπιστία, κάτι που λείπει από το Χρηματιστήριο μας. 

Επιπρόσθετα, οι διαδικασίες θα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από ένα ιδιωτικό χρηματιστήριο, παρά από έναν κυβερνητικό οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα, όπως συμπληρώνει ο κ. Χριστοδουλίδης με την ιδιωτικοποίηση θα συνδεθούμε και με το δίκτυο του εξωτερικού, καθώς όπως επεξηγεί η τάση πλέον είναι οι εξαγορές μεταξύ Χρηματιστηρίων δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερους οργανισμούς, συνέργειες και περιφερειακές αγορές οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24986