50 αεροπορικές θα μοιραστούν 8,8 εκατομμύρια ευρώ

Ποιος ο στόχος του Σχέδιου Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες που αποφάσισε το Υπουργικό

8,8 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε αεροπορικές εταιρείες μετά από την απόφαση του Υπουργικού για επέκταση του Σχεδίου Κινήτρων

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στο Business Hour by Brief, από αυτό στο σχέδιο αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 50 αεροπορικές εταιρείες, σημειώνοντας πως το σχέδιο είναι «ανοιχτό» προς όλες τις αεροπορικές για όλους τους προορισμούς

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, είναι η βοήθεια και η συνεισφορά στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, κάτι που θα έχει οικονομικά οφέλη για την οικονομία γενικότερα. 

Μάλιστα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στην Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα την οποία παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του. 

«Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία και μαζί με άλλες επτά χώρες καταθέσαμε μια Διακήρυξη, την οποία αναλύσαμε στο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που είχε γίνει πριν δύο εβδομάδες στο Λουξεμβούργο», ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως σε αυτή την Διακήρυξη τονιζόταν η σημασία της αεροπορικής συνδεσιμότητας για τις χώρες της ΕΕ, ζητώντας όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και να καταθέσει ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης με στόχο την αποκατάσταση των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως είπε, η Κύπρος και τα άλλα κράτη θα ετοιμάσουν μια σειρά στοχευμένων μέτρων που θα προταθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Μετά αναμένουμε να λάβει μια δράση για να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη των αερομεταφορών το συντομότερο δυνατό», σημείωσε. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief o Υπουργός Μεταφορών: 

Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε το Υπουργικό κίνητρα για αεροπορικές εταιρείες. Τι ακριβώς είναι το σχέδιο;

«Πέρυσι με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την λειτουργία των αεροδρομίων που είχε ως στόχο την αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας, αυτό το σχέδιο συνοδεύτηκε με ένα προσωρινό σχέδιο κινήτρων, το οποίο ακολούθησε το προσωρινό πλαίσιο για τις χαλαρώσεις στις κρατικές ενισχύσεις που είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχαμε ανακοινώσει από πέρυσι έναν προϋπολογισμό γύρω στα 6,6 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε αυτό το άνοιγμα. Αυτές οι χαλαρώσεις έχουν επεκταθεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά τη λήξη τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε μια επέκταση και ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και τώρα έχει γίνει μια αλληλεπέκταση και ισχύει πλέον μέχρι τέλος του Δεκέμβρη. Εμείς τώρα με τη δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε για το άνοιγμα των πτήσεων και των αερομεταφορών στην Κύπρο έχουμε ετοιμάσει επέκταση αυτού του σχεδίου με έναν επικαιροποιημένο προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ και τίθεται σε ισχύ. Είναι ένα σχέδιο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του οποίου η βάση έχει αποτελέσει ως βέλτιστο παράδειγμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι επειδή είναι διαθέσιμο σε όλες τις εταιρείες προς όλους τους προορισμούς θα βοηθήσει και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της χώρας μας με οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη θα έχει αυτό για την οικονομία μας».

Μπορούμε να πούμε πόσες αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται από αυτό το σχέδιο; 

«Είναι γύρω στις 50 αεροπορικές εταιρείες που υπολογίζουμε ότι θα επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο». 

Κ. Καρούσο μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι αναφέρει η Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα που παρουσιάσατε στους ομολόγους σας στην ΕΕ πριν λίγες ημέρες;

«Εμείς αναλάβαμε μια πρωτοβουλία και δεδομένου και αυτού του σχεδίου κινήτρων το οποίο ξεκίνησε από πέρυσι και είχε εξαιρετική επιτυχία σαν μια χώρα, ένα νησιώτικο κράτος μέλος που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε μια πρωτοβουλία και μαζί με άλλες επτά χώρες καταθέσαμε μια Διακήρυξη, την οποία αναλύσαμε στο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που είχε γίνει πριν δύο εβδομάδες στο Λουξεμβούργο. Ουσιαστικά τονίζαμε τη σημασία της αποκατάστασης της συνδεσιμότητας, τονίζαμε τη σημασία της αεροπορικής αποκατάστασης της συνδεσιμότητας για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά καταλήγαμε ότι για λόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους περιβαλλοντικούς, για λόγους αεροπορικής συνδεσιμότητας, για λόγους οικονομικούς και για κάποιους άλλους λόγους ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και να καταθέσει ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης με στόχο την αποκατάσταση των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέτρα τα οποία θα ισχύουν για ένα πλάνο τριετίας γιατί με εξαμηνιαίες χαλαρώσεις βλέπουμε ότι δεν θα πετύχουμε μια άμεση και σύντομη ανάκαμψη των αερομεταφορών. Αγκαλιάστηκε από αρκετούς η Διακήρυξη η οποία είχαμε καταθέσει. Ήταν και άλλες χώρες να την στηρίξουν και πλέον τώρα μαζί με τους ομολόγους μου Υπουργούς Μεταφορών, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει αυτή τη Διακήρυξη θα ετοιμάσουμε και μια σειρά στοχευμένων μέτρων που θα προτείνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία μετά αναμένουμε να λάβει μια δράση για να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη των αερομεταφορών το συντομότερο δυνατό». 


Κύριε Υπουργέ, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στην Λάρνακα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια; 

«Το Kέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είναι μια υπηρεσία την οποία αρμοδιότητα έχουν δύο Υπουργεία, καταρχάς είναι το Υπουργείο Άμυνας στο επιχειρησιακό κομμάτι και όσον αφορά το τεχνικό και οικονομικό κομμάτι του ΚΣΕΔ είναι κάτω από το Υπουργείο Μεταφορών. Το 2019 είχε παρθεί μια απόφαση όπως γίνει μετεγκατάσταση του κέντρου αυτού στον χώρο όπου συστεγάζεται το συντονιστικό κέντρο και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πλέον του  Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, το οποία εκτός από οικονομικά οφέλη όπως για παράδειγμα πλέον δεν υπάρχουν ενοίκια και άλλα οφέλη όπως οικονομίες κλίμακας, υπάρχουν μεγάλα και σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη. Είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε αυτή την υπηρεσία, η οποία λαμβάνει τα εύσημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στον ίδιο θαλάσσιο χώρο όπου είναι και το FIR της Κύπρου, όπου είμαστε υπεύθυνοι για αυτά τα περιστατικά. Επίσης συνεισφέρει σημαντικά στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, όπως και άλλα οφέλη που έχει η επιτήρηση της θαλάσσιας αυτής περιοχής ακριβώς για την έρευνα και διάσωση». 

Τίθεται σε λειτουργία το σύστημα για τα φώτα τροχαίας που τα καθιστά «έξυπνα». Συγκεκριμένα πρόκειται για τα φώτα στον κόμβο Αγίας Φύλας. Μπορείτε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται και τι αλλάζει πλέον στην κυκλοφορία με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος;

«Κατά το μεσημέρι περίπου (σ.σ. χθες 14/6) στις 12:30 θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό το έξυπνο σύστημα, το καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Κύπρου στον κυκλικό κόμβο Αγ.Φυλας, όπου η προσομοίωση έδειξε ότι με την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα συντομεύσει ο χρόνος αναμονής στον συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο κατά 57%. Σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή, είναι το πρώτο από μια σειρά διαφόρων εγκαταστάσεων που θα κάνουμε σε σχέση με τα έξυπνα φώτα. Είμαστε πάρα πολύ αισιοδοξοι οτι θα είναι αποτελεσματικό και προχωράμε και στις μελέτες για τους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους της Λεμεσού, όπως και στις επόμενες εβδομάδες στην προκήρυξη προσφορών για την εγκατάσταση στα φώτα τροχαίας στους Δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού, συστήματος μέσω του οποίου θα ελέγχεται η τροχαία κίνηση σε περίπου 140 σημεία. Επομένως είναι το πρώτο από μια σειρά διαφόρων εγκαταστάσεων που θα γίνουν, ώστε να διαχειριζόμαστε την τροχαία κίνηση πλέον με έξυπνο τρόπο με τεχνητή νοημοσύνη κάτι το οποίο θα έχει αρκετά οφέλη και θα μειώσει τους χρόνους αναμονής που παρατηρούνται ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής».

Πότε αναμένεται να δούμε «έξυπνα φώτα» και σε άλλα σημεία;

«Υπολογίζουμε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προκυρήξουμε την προσφορά για τα υπόλοιπα 140 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό. Όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες μέσω του συστήματος που θα υπάρχει και των αισθητήρων που θα εγκατασταθούν θα επικοινωνούν μεταξύ τους σε κάθε πόλη και θα αποφασίζει το σύστημα με έξυπνο τρόπο πόσο χρόνο θα δώσει προτεραιότητα σε κάθε σηματοδότη. Είναι και μια από τις προτάσεις που έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικοτητας που ουσιαστικά έχουν να κάνουν με τη ψηφιοποίηση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας μέσω της δημιουργίας ενός κέντρου όπου θα παρακολουθείται η κυκλοφορία και θα ελέγχεται μέσω διαφόρων έξυπνων συστημάτων η διαχείριση της τροχαίας κίνησης». 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Υπουργός στο Business Hour By Brief: