541 κυπριακές επιχειρήσεις απάντησαν: Πώς τα πήγαν εν μέσω COVID

«Ελπίζω και εύχομαι να μην επανέλθουμε σε συνθήκες ψυχρού πολέμου», σημείωσε o ΓΓ της ΠΟΒΕΚ στην Business Hour By Brief

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Την ευχή να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας με διάλογο, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος  Κουρσάρης   στην εκπομπή Business Hour By Brief, σημειώνοντας πως οι συρράξεις πληγούν πρώτα αυτούς που συμμετέχουνν και στην πορεία επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. «Ελπίζω και εύχομαι να μην επανέλθουμε σε συνθήκες ψυχρού πολέμου», σημείωσε. 

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ σχολίασε την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τον τρόπο που επηρεάζεται η Κύπρος. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως επειδή η Ρωσία αποτελεί την δεύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν μπουν σε μια ομαλότητα το συντομότερο, τότε θα είναι καίριες οι επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία και στο τουριστικό μας ρεύμα. 

«Μέσα στις συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, προστέθηκε και αυτό το ζήτημα, ενισχύοντας τις ανησυχίες μας», σημείωσε.

Tα σημαντικότερα συμπεράσματα από την έρευνα

Ο κ. Κουρσάρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief,  ώστε να αναλυθούν τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα τεκμηρίωσε μια πραγματικότητα που κυριαρχούσε την διετία 2020-2021, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ. 

Όπως ανέφερε, στην έρευνα συμμετείχαν μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, 541 επιχειρήσεις,  από όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο, μεταφορές, υπηρεσίες, κ.α. «Είναι μια αξιόπιστη έρευνα η οποία διερεύνησε 4 παραμέτρους», σημείωσε, όπως:

  1. Οι αλλαγές οι οποίες επήλθαν λόγω πανδημίας

  2. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων

  3. Οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα και τι ζητούν οι επιχειρήσεις

  4. Τα στοιχεία που αφορούν τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.


Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι μένουν

Βασικό συμπέρασμά από την έρευνα, κατά τον κ. Κουρσάρη είναι ότι 82% των επιχειρήσεων δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης που έλαβε σε σχέση με την στήριξή τους, εννοώντας τα ενοίκια τους, την ενέργεια και τα καύσιμα και άλλα ζητήματα. «Περίμεναν πολύ περισσότερα», πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης.

Σε αντίθεση με τους υπαλλήλους, ανέφερε, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης. Ειδικότερα, ο κ. Κουρσάρης σημείωσε πως η έρευνα κατέδειξε ότι δεν είχαμε σημαντική αύξηση ανεργίας με μαζικές απολύσεις με τις επιχειρήσεις να συγκρατούν τους εργαζομένους τους με αυτά τα σχέδια. «Αντιθέτως είχαμε κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, με ένα τεράστιο ποσοστό να συνεχίζει να επιβιώνει κάτω από αυστηρές πιέσεις», πρόσθεσε. 

Το επόμενο βήμα της έρευνας και οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση

Η έρευνα αυτή στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία, Εργασίας και Οικονομικών και Εμπορίου, σημείωσε, για να αποτελέσει μια βάση διαλόγου ούτως ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Όπως επεσήμανε δεν γίνεται να μην υπάρξει περεταίρω απευθείας στήριξη σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τομέας εκδηλώσεων και οι χώροι εστίασης και διασκέδασής, ανάμεσα σε άλλους.
Επιδίωξη της ΠΟΒΕΚ με τους αρμόδιους υπουργούς και την εκτελεστική εξουσία, είναι αφού η μελέτη τεκμηριωμένα έχε δείξει τις αδυναμίες τις ελλείψεις που υπάρχουν στην οικονομία και έχει αναδείξει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητά. Για παράδειγμα, σημείωσε, να παρέμβει σε σχέση με τα ζητήματα τραπεζών, να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων με γρήγορο και βιώσιμο για τις επιχειρήσεις τρόπο. Υπάρχει το θέμα των επιτοκίων, των υπερχρεώσεων, να παρέμβει στα ενεργειακά θέματα και στα καύσιμα και να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. 

Η εκτίμηση για το μέλλον των επιχειρήσεων 

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, επικρατεί μία μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με το εμπόριο και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ακρίβεια, πρόσθεσε, επηρεάζει όλους τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις.

 Για παράδειγμα, σημείωσε, παθαίνουμε «ηλεκτροπληξία» μπροστά στους  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. «Είναι τόσο αυξημένοι που ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί – μάλλον μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια-, επηρεάζει την αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επηρεάζεται και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων. «Είναι πολύ σημαντικό το κόστος ενέργειας όπως και των καυσίμων», σημείωσε. Το φαινόμενο που παρατηρείται με κάποιους που προμηθεύονται με καύσιμα από τα κατεχόμενα, δεν επιλύει αλλά προσθέτει στο πρόβλημα που παρατηρείται ήδη.
Χρειάζονται πρακτικές λύσεις, σημείωσε σε σχέση με την ενέργεια και τα καύσιμα, εκ μέρους της κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τις εξώσεις  και τα ενοίκια καθώς εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας και των καθυστερήσεων στην καταβολή τους. Δυστυχώς, πρόσθεσε υπάρχουν ιδιοκτήτες που λειτουργούν εκβιαστικά και προβαίνουν σε εξώσεις.

Ευέλικτες οι μικρές επιχειρήσεις

Επιπλέον, τόνισε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ευέλικτες και μπορούν να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις. 
Μέσα στην πανδημία, αυξήθηκαν σε τεράστιο βαθμό οι διαδικτυακές πωλήσεις, χρησιμοποιήθηκαν οι υπηρεσίες delivery και take away και γενικότερα καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Εισηγήθηκε ακόμη, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να χρησιμοποιήσει σχετικά προγράμματα για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την στροφή τους στην ψηφιακή τους αναβάθμιση για να μπορέσουν να εργαστούν στο νέο περιβάλλον.

Διαφωνούν με τον έλεγχο safe pass
 
Σε σχέση με τις χαλαρώσεις μέτρων ,σημείωσε πως παραμένει στην ευθύνη των επιχειρήσεων ο έλεγχος του safe pass κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Για παράδειγμα ο επιχειρηματίας καλείται να εργοδότη ένα άτομο για αυτή την αρμοδιότητα και από την άλλη καραδοκεί ένα τσουχτερό πρόστιμο για τις επιχειρήσεις αν παρεισφρήσει ο οποιοσδήποτε. «Εμείς λέμε πως αυτή η ευθύνη πρέπει να μεταφερθεί στους ίδιους τους πολίτες ώστε ο επιχειρηματίας να αποφύγει αυτό το επιπλέον κόστος», σημείωσε.  
Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσουν οι χαλαρώσεις και τα σχετικά διατάγματα για να μπούμε σε μια κανονικότητα.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief: