5η η Κύπρος στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων με μισό δις ευρώ

Απορρόφησε το 90% των διαθέσιμων πόρων – Στοχεύει στο 100% μέχρι τον Δεκέμβριο 2023, λέει η Ανθή Φιλιππίδου

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Όλο και πιο ψηλά ανεβαίνει η Κύπρος στην κατάταξη σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων Πολιτικής Συνοχής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν στις 5 Ιανουαρίου 2023, η Κύπρος κατατάσσεται στις 5 πρώτες χώρες από τις 28, απορροφώντας μέχρι στιγμής το 90% των διαθέσιμων πόρων για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, δηλαδή περίπου μισό δισ. ευρώ και ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ για απορρόφηση κονδυλίων είναι στο 78%. 

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Εσθονία, τρίτη η Πολωνία, τέταρτη η Λιθουανία και 5η με περίπου 90% η Κύπρος, με μηδαμινή διαφορά στο ποσοστό από τις υπόλοιπες 4. 

Όπως δήλωσε στην Brief η Διευθύντρια Πολιτικής Συνοχής και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, Ανθή Φιλιππίδου, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα βρίσκουν την Διαχειριστική Αρχή των Προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής απόλυτα ικανοποιημένη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως με το πέρας της προγραμματικής περιόδου την 31η Δεκεμβρίου 2023, η Κύπρος θα απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων που κατανεμήθηκαν. 

Η κα. Φιλιππίδου σημείωσε παράλληλα πως σημαντικό μέρος των κονδυλίων δαπανήθηκε το 2020 και 2021 για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας όσο και δράσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας (αγορά εμβολίων). 

Η Διευθύντρια Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στην υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κυπρίων πολιτών. 

Όπως επεξήγησε αυτά αφορούν έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό και τεχνολογική αναβάθμιση, προώθηση καινοτόμων προϊόντων και ψηφιακή αναβάθμιση), ανάπτυξης μεταφορικών υποδομών (κάθετος δρόμος Λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού Πάφου), έργα προστασίας του περιβάλλοντος (διαχείριση περιοχής NATURA 2000 στον Ακάμα, μείωση και ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων), έργα κλιματικής αλλαγής (αντιπλημμυρικά έργα και έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση), ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (σύστημα πληροφορικής για το ΓεΣΥ) αλλά και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων των τοπικών αρχών (Πλατεία Ελευθερίας).  

«Οι δείκτες απορρόφησης και οι καλές επιδόσεις δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας παραμένουν πολλές και πολυδιάστατες, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ετοιμαστεί το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής “ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027” με συνολικές δημόσιες δαπάνες €1,8 δις οι οποίες θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε καταληκτικά. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τα ποσά, από το 2004 που εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ μέχρι και το τέλος του 2021 ήμασταν καθαρός αποδέκτης κονδυλίων ύψους 461 εκ. ευρώ, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως προγραμματική περίοδος απορρόφησης 2014-2020 ολοκληρώνεται στις 31η Δεκεμβρίου 2023.

Χαράλαμπος Ζάκος