7 κοινότητες για να αγοράσεις οικόπεδο για επένδυση (ΤΙΜΕΣ)

Σε ποιες κοινότητες, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα και τιμές, αξίζει να επενδύσεις μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παυλίδη, Ιδρυτή της Εταιρείας CP PAVLIDES L.L.C (ρυθμιζόμενη από την RICS)

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η αγορά και η κατοχή ακινήτων είναι μια επενδυτική στρατηγική που μπορεί να είναι ικανοποιητική και επικερδής αλλά αρκετοί άνθρωποι έχουν ενδοιασμούς, ιδίως λόγω του ότι θεωρούν ότι χρειάζονται ένα μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν αλλά και λόγω του ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις αν δεν είναι σίγουροι ότι θα επενδύσουν στην σωστή περιοχή.

Τα οφέλη της επένδυσης σε ακίνητα όμως είναι πολλά αφού αν επιλέξεις τα σωστά περιουσιακά στοιχεία στην σωστή περιοχή για να επενδύσεις, μπορείς να απολαύσεις μεγάλα κέρδη και να αξιοποιήσεις τα ακίνητα για να χτίσεις πλούτο.

Αλλά, όπως και με όλες τις επενδύσεις, έτσι και στα ακίνητα είναι δύσκολη απόφαση να επιλέξεις σε ποια περιοχή συμφέρει να επενδύσεις τα λεφτά σου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιες περιοχές της Κύπρου θεωρούνται αξιόλογες για επένδυση;

Η Brief ερευνώντας το όλο ζήτημα επικοινώνησε με τον κ. Κωνσταντίνο Παυλίδη, Εκτιμητή Ακινήτων και Ιδρυτή της εταιρείας CP PAVLIDES L.L.C (ρυθμιζόμενη από την RICS), ο οποίος μας ανέφερε πως επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε περιοχές που αν και δεν έχουν μεγάλη ζήτηση τώρα, έχουν προοπτικές να αναπτυχθούν στο μέλλον λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η πρόσβαση, η εγγύτητα στο αστικό κέντρο, τις υπηρεσίες κ.α.

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, «οι τιμές σε αυτές τις περιοχές με αντικειμενικά κριτήρια είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψην ότι προσομοιάζουν τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και ψηλότερες τιμές».

Αυτές οι περιοχές ουσιαστικά έχουν προοπτικές να επωφεληθούν από το ευχάριστό φυσικό περιβάλλον, την καθιέρωση της εργασίας από το σπίτι, τις επιχορηγήσεις που δίνονται για διαμονή στην ύπαιθρο και την βελτίωση στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

Ερωτηθείς να μας δώσει μερικά παράδειγμα τέτοιων περιοχών στην Κύπρο ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι καλές επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε περιοχές κοντά στη Λευκωσία, όπως Ποταμιά, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Βυζακιά, Καλό Χωριό Ορεινής, κτλ. Επίσης, συγκριτικά χαμηλές τιμές παρουσιάζουν περιοχές κοντά στη θάλασσα όπως το Κίτι, Πεντάκωμο και Νέα Δήμματα.

Όπως, τόνισε ο κ. Παυλίδης, οι προοπτικές αυτών των περιοχών είναι μακροπρόθεσμες. Για μεσοπρόθεσμες αποδόσεις υπάρχουν περιοχές που είναι εντός πόλεων και σε ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές.

μηφ

Ενδεικτικές τιμές χωραφιών και οικοπέδων

Όσο αφορά το πόσο στοιχίζει να αγοράζεις χωράφι σε αναπτυσσόμενες περιοχές της Κύπρου, ο κ. Παυλίδης μας έδωσε μερικές ενδεικτικές τιμές ζήτησης από ιστοσελίδες κτηματομεσιτικών γραφείων και εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που ισχύουν σήμερα.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Για παράδειγμα, ένα οικιστικό χωράφι με δρόμο, έκτασης 6,355 τ.μ., στη Βυζακιά έχει τιμή ζήτησης 67,000 ευρώ, με την τιμή να είναι 10.5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ένα οικόπεδο στο Καλό Χωριό Ορεινής έχει τιμή ζήτησης 40,000 ευρώ (61.ευρώ ανά τ.μ.). Ένα οικόπεδο στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου έχει τιμή ζήτησης 35,000 ευρώ (61.ευρώ ανά τ.μ.). Επίσης, ένα οικιστικό χωράφι με δρόμο, έκτασης 1,003 τ.μ., στην Ποταμιά έχει τιμή ζήτησης 100,000 ευρώ με την τιμή να ανέρχεται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ένα οικόπεδο κοντά στην θάλασσα στο Κίτι, με έκταση 1,274 τ.μ., έχει τιμή ζήτησης 130,000 ευρώ με την τιμή να είναι στα 102.0 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένα χωράφι χωρίς πρόσβαση στο Πεντάκωμο, έκτασης 1,673 τ.μ., έχει τιμή ζήτησης 65,000 ευρώ με την τιμή να είναι στα 39 ευρώ ανά τ.μ, ενώ τιμή ζήτησης 465,000 ευρώ έχει χωράφι έκτασης 9,261 τ.μ. στα Νέα Δήμματα, με την τιμή να είναι στα 50ευρώ ανά τ.μ.

Κυπριάνα Σταύρου