7.500 οι υψηλά αμειβόμενοι που προσέλκυσε η Κύπρος για δουλειά

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για το νέο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και ταλέντων της κυβέρνησης που έφερε μέχρι σήμερα 7.500 υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους στην Κύπρο, μίλησε στην εκπομπή Business Hour by Brief, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης. «Οι εταιρείες αυτές απασχολούν, από την 1/1/22 μέχρι σήμερα, γύρω στους 7.500 εργαζόμενους που είναι ψηλά αμειβόμενοι. Με την συνοδεία της οικογένειας τους, αυτός ο αριθμός φτάνει περίπου στις 15.000 κόσμο», σημείωεσε.

Όπως ανέφερε, το εν λόγω σχέδιο φέρνει όχι μόνο έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και εμπειρογνωμοσύνη, καθιστώντας την Κύπρο κέντρο επιχειρηματικών επενδύσεων, ανάμεσα σε άλλα. Εξάλλου, τόνισε ανοίγονται θέσεις εργασίας οι οποίες είναι υψηλά αμειβόμενες, με μισθούς οι οποίοι δαπανόνται εντός Κύπρου.

Διαβάστε την συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη:


- Θα θέλαμε αρχικά να δούμε κάποια στοιχεία από τη Νέα Στρατηγική για Προσέλκυση Επιχειρήσεων και Ταλέντων. Πόσες αιτήσεις είχαμε το 2021 για εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, πόσες έχουμε φέτος και τι σημαίνουν αυτά τα στοιχεία; Επιτυγχάνονται οι στόχοι του σχεδίου;

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον μηχανισμό ταχείας δραστηριοποίησης, η οποία είχε ως σκοπό να διευκολύνει εταιρείες σε συγκεκριμένο κλάδο, κυρίως στους τομείς τεχνολογίας, όπως it, φαρμακευτικής και εταιρείες καινοτομίας.

Η προσπάθεια αυτή είχε τεράστια επιτυχία και είχαμε και μεγάλο αριθμό εταιρειών που ήρθαν εκείνη την περίοδο στην Κύπρο.

Βλέποντας η κυβέρνηση την μεγάλη ζήτηση που είχε η Κύπρος για επενδύσεις, αναθεώρησε την πολιτική της και από 1/1/2022 ο μηχανισμός έχει εμπλουτιστεί με πρόσθετα στοιχεία τα οποία διευκολύνουν πρόσφατα τις επιχειρήσεις. Αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν με το φορολογικό καθεστώς, με διευκόλυνση όσον αφορά την διαμονή σε ξένους ως Κύπριους. Για παράδειγμα ενώ απαιτείτο 7 χρόνια για να μπορέσει να αποκτήσει ένα Κυπριακό Διαβατήριο, υπάρχει σε διαδικασία στην Βουλή τώρα, ώστε να δίνεται στα 5 χρόνια σε αυτούς που έρχονται και μένουν στην Κύπρο. Επίσης έχει επεκταθεί η δραστηριοποίηση των εταιρειών και έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους τομείς. Επίσης δεν περιορίζεται στο ποσοστό εργαζομένων όπως ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο περιορίζονταν στα 200 άτομα. Τώρα μπορούν να έχουν όσους εργαζομένους θέλουν φτάνει να πληρούν κάποια μισθολογικά κριτήρια. Επίσης με το κριτήριο ότι στα 5 χρόνια θα υπάρχει ένα ποσοστό 30% των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές που θα είναι Κύπριοι.

Έτσι ο στόχος είναι σιγά σιγά οι εταιρείες αυτές να απασχολούν και να ενσωματώνουν στις επιχειρήσεις τους και Κύπριους εργαζόμενους.

Όσον αφορά τα στοιχεία, υπάρχει μια τεράστια ζήτηση από εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Περίπου 1060 εταιρείες ξένων συμφερόντων έχουν εγγραφεί στην Κύπρο. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λίβανο, την Ουκρανία, Ρωσία, Ισραήλ και Λευκορωσία. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό που δείχνει βεβαίως πόσο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός έχει γίνει η Κύπρος.

Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές απασχολούν, από την 1/1/22 μέχρι σήμερα, γύρω στους 7.500 εργαζόμενους που είναι ψηλά αμειβόμενοι. Με την συνοδεία της οικογένειας τους, αυτός ο αριθμός φτάνει περίπου στις 15.000 κόσμο.


 -Τι είναι αυτό που ελκύει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ξένων επιχειρήσεων να επιλέξει την Κύπρο για βάση τους; 

Γενικά η Κύπρος έχει ένα ελκυστικό περιβάλλον όσον αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, λογιστικές, δικηγορικές. Υπάρχει ένα φορολογικό καθεστώς των εργαζομένων το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά, το αφορολόγητο μέχρι τις €55.000 (προηγουμένως ήταν μέχρι τις €100.000). Όλα αυτά είναι πρόσθετα με όσα προανέφερα που αφορά κυρίως το φορολογικό καθεστώς αλλά και της υπηκοποίησης που βρίσκεται τώρα στην Βουλή. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που κάνουν κάποιο ξένο να θέλει να έρθει στην Κύπρο όπως και οι μικρές αποστάσεις, ο καιρός. Είναι στοιχεία που προσμετρούνται για να έρθει κάποιος στην Κύπρο.

- Γενικότερα τα οφέλη ποια είναι για την Κύπρο;

Πέραν του ότι απασχολούνται αυτές οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, σκεφτείτε τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει για την χώρα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρουν σπίτια, κυκλοφορούν στους δρόμους, η διατροφή τους… Επομένως έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου η ενεργοποίηση και διαβίωση τους στην χώρα μας.

-Υπάρχουν στοιχεία για τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτό το Σχέδιο;

Όχι ακριβώς. Πέραν των θετικών που έχω αναφέρει να σημειώσω ότι πρόκειται για υψηλά αμειβόμενα άτομα, των οποίων μεγάλο μέρος των αμείβων τους δαπανάται εντός της χώρας.

- Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται κυρίως οι εταιρείες αυτές; Αν μπορείτε να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία…

Πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, λογισμικές υπηρεσίες και πρόσφατα έχει τεράστια ζήτηση ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο προσπαθούμε να διευκολύνουμε με όλα τα μέσα έτσι ώστε να αναπτυχθούν επενδύσεις. Ιδίως σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης που βρισκόμαστε τώρα και χρειάζεται να ενισχύσουμε τον τομέα των ΑΠΕ για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα συμβατικά μέσα  ενέργειας και να αξιοποιήσουμε τις ηλιακές δυνατότητες που έχουμε από τον ήλιο.

- Πρέπει οι εταιρείες αυτές δηλαδή να ανοίξουν γραφεία, να δραστηριοποιούνται κανονικά στην Κύπρο;

Βασική προϋπόθεση των εταιρειών αυτών είναι να έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο, με δικά τους ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα γραφεία στην Κύπρο.

- Για ποια πόλη υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Λεμεσό η οποία ωστόσο φαίνεται να είναι αρκετά ακριβή για κάποιους που έρχονται. Υπάρχει όμως ζήτηση. Επίσης και στην Λευκωσία υπάρχουν αρκετές εταιρείες. Μια υποσχόμενη ανάπτυξη των εταιρειών αυτών στην Λάρνακα που θεωρούν ακόμα οικονομικά προσεγγίσιμη για την οποία αρκετές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

-Ένα τελευταίο σχόλιο για αυτό το Σχέδιο;

Είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να καταστεί ένα σημείο ανάπτυξης των επενδύσεων και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πρωτοβουλία αυτή και να βλέπουμε και τις ανάγκες που έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, ώστε να τις ικανοποιήσουμε είτε είναι γραφεία ή ότι άλλο χρειάζονται. Προς αυτό στοχεύουμε να κάνουμε μια μελέτη για να δούμε αυτοί οι άνθρωποι μετά από 2-3 χρόνια αν είναι ικανοποιημένοι, τι ανάγκες έχουν για να δούμε τι πρόσθετες ανάγκες υπάρχουν ώστε να τις ικανοποιήσουμε.

Επίσης υπάρχει μια αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει υπό την ευθύνη του το Τμήμα Μετανάστευσης και γενινκά με το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Όλοι όσοι εμπλέκονται λειτουργούν αρμονικά για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις.

Δείτε την συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη: