78.378 πολίτες έστειλαν το ΙΒΑΝ τους στη Ζέτα για επίδομα

Το ύψος των επιδομάτων, οι αιτήσεις που έγιναν και πότε θα καταβληθούν

«Βροχή» αιτήσεων από εν δυνάμει δικαιούχων των Σχεδίων που έχει θέσει σε εφαρμογή λόγω κορωνοϊού, δέχεται τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Brief, μέχρι χθες (31/3) στις 10.00 το πρωί (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), είχαν υποβληθεί 78.378 δηλώσεις στοιχείων Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN), για τα ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασία, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΣΧΕΔΙΑ ΕΔΩ <<<

Επιπρόσθετα, είχαν υποβληθεί οι ακόλουθοι αριθμοί αιτήσεων:

Όπως μας αναφέρθηκε, πάντως, η υποβολή αιτήσεων είναι συνεχής, ενώ σημαντικό αριθμό κλήσεων δέχεται το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Εργασίας, και από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες ή να ζητήσουν διευκρινήσεις για τα Σχέδια, τους όρους και προϋποθέσεις τους, καθώς άλλες λεπτομέρειες, όπως παραδείγματος χάριν το ύψος των επιδομάτων.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 14 μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους <<<

Το ύψος των επιδομάτων
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πληροφορίες που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για κάθε ένα από τα Σχέδια που έθεσε σε εφαρμογή, το κατώτατο και το ανώτατο ύψος του επιδόματος για κάθε ένα από αυτά έχει ως εξής:

1/ Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών: Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται με με βάση τον μισθό του Ιανουαρίου 2020 ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τελευταίο μισθό 2020, με βάση τον τελευταίο μισθό για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία εντός των τελευταίων 9 μηνών στο μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

  • Για τα πρώτα €1.000 του μηνιαίου μισθού, υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 60% για το μέρος αυτό του μισθού και για το μέρος του μισθού από €1.000 μέχρι €2.000 υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 40%. Το μέγιστο ύψος επιδόματος για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.000.
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες τα ανωτέρω ποσοστά αυξάνονται σε 70% και 50% αντίστοιχα και το μέγιστο ύψος επιδόματος για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.200. 
  • Περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών που ο τελευταίος μηνιαίος μισθός υπερβαίνει τις €2.500 θα εξεταστούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Σημειώνεται πως, σε κάθε περίπτωση το παρεχόμενο επίδομα θα υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών για τις οποίες καθίσταται ο αιτητής/τρια δικαιούχος.

2/ Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων, το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214.

3/ Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο πλαίσιο του Σχεδίου Μερικής Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων, το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει, επίσης, τα €1.214.

Διευκρινίζεται πως, το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για τις περιπτώσεις 2 και 3 δεν παρέχεται για καμία περίοδο για την οποία ο εργοδοτούμενος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, ειδικό επίδομα ασθενείας, επίδομα ασθενείας, επίδομα ειδικής άδειας ή άλλες παρόμοιες παροχές από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4/ Ειδικό Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων: Το Ειδικό Επίδομα Αυτοτελώς Εργαζομένων (εβδομαδιαίο) θα ισούται με το 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των €300 αν αφορά περίοδο τεσσάρων βδομάδων και με ανώτατο όριο τα €900 αν αφορά περίοδο τεσσάρων βδομάδων.

5/ Ειδικό Επίδομα Ασθενείας: Το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για αυτοτελώς εργαζόμενους για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214.

Σημειώνεται πως, το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας δεν παρέχεται για περίοδο για την οποία ο αιτητής λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, ειδικό ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα
Σε ό,τι αφορά την καταβολή των επιδομάτων, όπως πληροφορείται η Brief, στο Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί σχεδιασμοί για την όσον το δυνατόν πιο σύντομη καταβολή.

Στόχος του Υπουργείου, όπως μας αναφέρθηκε, είναι να καταβληθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους μέχρι τις 14 Απριλίου 2020, δηλαδή μέχρι την Μεγάλη Τρίτη.

Μάριος Αδάμου