Αβέρωφ: Δεν τραβάω πίσω με τις χρεώσεις τραπεζών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να τελειώσει μέχρι την Παρασκευή
  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, την Παρασκευή συναντάται με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
  • Αβέρωφ: «Έβαλα πλάτες για στήριξη των Τραπεζών. Δεν το έκανα για τους τραπεζίτες, αλλά για την οικονομία».

Με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου συναντήθηκε σήμερα (12/11) στα γραφεία του κόμματος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία της χώρας, ενώ μετά το πέρας αυτής ο κ. Νεοφύτου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τόσο για το περιεχόμενο της συνάντησης όσο και για το ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών.

Όπως ανέφερε, «είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του θέματα που αφορούν την οικονομία του τόπου και γνωρίζω πάρα πολύ καλά πως δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή οικονομία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, χωρίς ισχυρό και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα». 

Επαναλάβαμε, συνέχισε, «τη θέση μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως θα στηρίξουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη η σταθερότητά του με τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας γενικότερα». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Δεν θα χρεώνονται οι Συνταξιούχοι στις Τράπεζες  <<<

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, «τονίσαμε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών ότι τη στιγμή που σωστά που για την κάθε μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση υπάρχει η υποχρέωση για την κοινωνική ευθύνη, δεν μπορεί οι μεγαλύτεροι οικονομικοί οργανισμοί στον τόπο που είναι οι χρηματοπιστωτικοί και οι τράπεζες να μην έχουν το αίσθημα αλλά και να νιώθουν και την υποχρέωση για την κοινωνική τους ευθύνη. Για το σύνολο της κοινωνίας». 

«Αυτά ήταν τα θέματα που μας απασχόλησαν και ο διάλογος μας, οι συζητήσεις μας, οι ανταλλαγές απόψεων θα συνεχίσουν και με το Σύνδεσμο Τραπεζών. Την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε διευθετήσει συνάντηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη όπου θα ανασκοπήσουμε την πορεία τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας τομέα και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, από τη μια για τη στήριξη της οικονομίας από την άλλη με τις παρεμβάσεις μας να προστατεύσουμε αυτούς που χρειάζονται την προστασία τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών κομμάτων», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει αναγνώσει ορθώς τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «να είμαι ξεκάθαρος σε εσάς, πως δεν συζήτησα σήμερα το εξιδεικευμένο θέμα μιας συγκεκριμένης τράπεζας. Και δεν αφορά το Σύνδεσμο Τραπεζών η τιμολογιακή πολιτική οποιασδήποτε τράπεζας έστω κι αν αυτή είναι μέλος του Συνδέσμου Τραπεζών», εξήγησε. 

Όμως, τόνισε, για το θέμα των χρεώσεων «παραμένουν όπως έχω διατυπώσει τις θέσεις μου την περασμένη εβδομάδα και τις επαναλαμβάνω και σήμερα. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το διευκρινίζω δεν έχει σχέση η περαιτέρω συζήτηση του θέματος με το τι μιλήσαμε με το Σύνδεσμο Τραπεζών. Είπα τους δυο άξονες», είπε. 

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ για Χρεώσεις Τραπεζών - Πρέπει να παρέμβει η Κυβέρνηση <<<

Οι θυσίες των καταθετών και τα bail out
Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεώσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως, «διαβάζω τα σχόλια, άρθρα και τοποθετήσεις, συναδέλφων σας ότι είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, είναι σωστό να γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικό αρχηγό ή πολιτικά κόμματα, ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική ενός ιδιωτικού οργανισμού;», διερωτήθηκε.

Το δεύτερο, συμπλήρωσε είναι, «μα γιατί δεν κοιτάζουμε άλλους τομείς που έχουν μεγάλα έξοδα. Θα δώσω τις απαντήσεις γιατί σεβασμός στην οποιαδήποτε άποψη αλλά όταν ο λόγος δεν έχει αντίλογο δεν ωφελεί τη Δημοκρατία». 

«Ναι οι τράπεζες είναι ιδιωτικοί οργανισμοί κι αν πάρουμε την αρχή ότι ό,τι είναι ιδιωτικό δεν είναι ιδιωτικό δεν μπορείς να παρεμβαίνεις, πόσο ιδιωτικές είναι οι τράπεζες;», διερωτήθηκε περαιτέρω και τόνισε: «Χωρίς τις θυσίες των καταθετών, χωρίς τις θυσίες των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων, και χωρίς τη συνδρομή του Κύπριου φορολογούμενου, γιατί πέρα από bail in μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα, υπήρξαν και τουλάχιστον τρία bail out για τις τράπεζες. Που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ο φορολογούμενος στήριξε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αλλού αυτά τα επιχειρήματα που ενδεχομένως να εκπηγάζουν και εκπορεύονται από τις τράπεζες», υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Κληθείς να επεξηγήσει τα τρία bail out, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για το Συνεργατισμό το 2013 που δέχθηκε bail out. «Το δεύτερο, η συγχώνευση του Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα δεν ήταν ένα δεύτερο και ίσως μεγαλύτερο bail out; Το τρίτο, έστω και νομοτεχνικό, η απόφαση της Βουλής να μετατρέψει το deferred tax σε tax credit, τι άλλο ήταν;», διερωτήθηκε.

«Είπα τουλάχιστον τρία γιατί ακόμη και το Εστία είμαι από τους λίγους που βγήκα δημόσια εξ υπαρχής έστω κι αν δεν λειτούργησε ή δεν λειτουργεί όσο θα θέλαμε, είναι κι αυτό μέρος αυτού του σχεδίου, bail out. Άρα να μην εκπορεύουν κάποιες τράπεζες τέτοια επιχειρήματα, ταπεινά το λέω, έωλα. Κι όχι σε εμάς. Έστω και τώρα καλώ ξανά να αποσύρουν τις αποφάσεις τους. Θα είναι προς τιμήν τους να δείξουν την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία, την ώρα που δεν το κρίνω – δική τους απόφαση ήταν – να εκταμιεύσουν πάνω από 100 εκατ., για τα σχέδιά τους για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις. Δικαίωμά τους, δεν κρίνω την απόφασή τους, ιδιωτικοί οργανισμοί είναι, όχι την επομένη να διπλασιάζουν και να τριπλασιάζουν χρεώσεις τους που χτυπούν στο ψαχνό τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας», υπογράμμισε ακόμη.

>>> Διαβάστε ακόμη: Επιτροπή Οικονομικών σε Τράπεζες - Αναθεωρήστε τις χρεώσεις σας <<<

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει τρόπος άσκησης πίεσης αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στο κάλεσμα του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «είπα ότι δεν γνωρίζει κανείς τη δύναμη του νομοθέτη. Και το είπα πριν μερικές μέρες και θα το επαναλάβω. Δεν είμαι εξ εκείνων που χρησιμοποιώ τη δύναμη του νομοθέτη για να εκβιάσω. Αλλά για κάποιους να συνετιστούν. Θα πω κι αυτό που είπα πριν μερικές μέρες. Δεν θα τους κάνω το χατίρι να προβώ σε νομοθετικές ρυθμίσεις εξόφθαλμα αντισυνταγματικές όπως πολλές φορές στο παρελθόν η Βουλή, όχι το κόμμα μου, έχουν προβεί. Γιατί το μεγαλύτερο χατίρι που κάνεις σε κάποιον, είναι να προχωρείς δήθεν να τον συνετίσεις και να ψηφίζεις αντισυνταγματικά νομοθετήματα και να κάνει πάρτι. Μαζί μου δεν θα συμβεί αυτό», διεμήνυσε ο κ. Νεοφύτου.
 
Ερωτηθείς, ακόμη, αν τέθηκαν αυτοί οι προβληματισμοί και ενώπιον του Συνδέσμου Τραπεζών από τον κ. Νεοφύτου, ο τελευταίος απάντησε αρνητικά και τόνισε σχετικά ότι «πρώτον, είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών, τη οποία ζήτησα για τα δυο ζητήματα που έχω πει. Αλλά αυτό το ζήτημα είναι ένα θέμα που δεν το αποσύρω από τη δημοσιότητα, το προτάσσω, θα επιμένω και θα κερδίσουμε. Θα κερδίσουμε για τους πολίτες», είπε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Κάποιοι παρεξήγησαν την υπευθυνότητά μας»
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, εννοώντας τον κ. Νεοφύτου ότι ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πρωτοστάτησε στο νομοθετικό Σώμα μαζί με άλλον ηγέτη κοινοβουλευτικής ομάδας για έγκριση μνημονιακών νομοσχεδίων και νομοσχεδίων που αφορούσαν ενίσχυση των εργαλείων για μείωση των κόκκινων δανείων, πρωτοστατεί σήμερα για ακύρωση των αυξήσεων των χρεώσεων των τραπεζών και ότι γεννάται το ερώτημα, που ήταν τόσο καιρό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όταν ήδη είχαν επιβληθεί απρόσιτες και αλόγιστες χρεώσεις, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Θα το επαναλάβω αυτό που είπα πριν τέσσερις μέρες». 

«Κάποιοι ίσως να παρεξήγησαν την υπευθυνότητά μας. Και δεν το μετανιώνω. Έβαλα πλάτες για τη στήριξη της οικονομίας, και στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πολύ συνειδητά. Γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δεν το έκανα για τους τραπεζίτες. Το έκανα για την οικονομία. Κι αν δεν υπήρχαν υπεύθυνες τοποθετήσεις εντός κι εκτός Βουλής, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για μια οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν θα μιλούσαμε για ένα τραπεζικό σύστημα που χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν αλλά είναι σε ένα σταθερό δρόμο», εξήγησε. 

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «ναι, στο να δίδεις τα εχέγγυα να προστατευθούν οι καταθέτες, είναι υποχρέωση του κάθε νομοθέτη. Γιατί τα δάνεια και τα δανεικά δεν είναι από τα λεφτά των τραπεζιτών. Οι τραπεζίτες δανείζουν τις καταθέσεις του κόσμου. Και έχουν ευθύνη κι εκείνοι και η πολιτεία πώς να προστατεύσεις τους καταθέτες. Και είναι αυτό το μήνυμα που δεν πέρασε στην κοινωνία μας. Δεν έχει κανέναν που θέλει να τιμωρήσει τον οποιονδήποτε. Εμείς θεωρούμε πως έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους καταθέτες. Κι αν κάποιοι μιλούν και μιλώ εκ μέρους κάποιων στην αντιπολίτευση που από τη μια δείχνουν να κατανοούν τους κουρεμένους καταθέτες αλλά από την άλλη θέλουν και κανείς να μην πληρώνει τα δάνειά του, αυτό είναι αλληλοσυγκρουόμενο. Δεν μπορείς από τη μια να προστατεύεις την κατάθεση και από την άλλη να δημιουργείς είτε ένα πολιτικό κλίμα είτε μια κοινωνική κουλτούρα είτε μέσα από νομοθεσίες, ουσιαστικά να στέλνεις το μήνυμα ότι κανείς δεν χρειάζεται να πληρώνει τις υποχρεώσεις του», εξήγησε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τι θα συζητήσει με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Σε ερώτηση τι θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι θα συζητηθεί η πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και η πορεία της οικονομίας γενικότερα. «Είπα και στην αρχή ότι δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο οικονομικό, που μπορεί να στηριχθεί, να είναι σταθερό χωρίς χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ζήσαμε το 2013», τόνισε.  
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ανεξάρτητα αν ο Διοικητής ως εποπτική Αρχή δεν είναι αρμόδια όσο αφορά την τιμολογιακή πολιτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν θα είναι μια ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για το επίμαχο θέμα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «εύχομαι να μην είναι καν στην ατζέντα μου αυτό το ζήτημα και να έχει επιλυθεί μέχρι την Παρασκευή».

 
20086
Thumbnail