Αβέρωφ: Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος γονατίζει μικροβιομηχανίες

Πρέπει μαζί με την Κυβέρνηση να βρούμε λύσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ - Ποιο άλλο πρόβλημα διαπίστωσε

Δύο προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρομεσαίες μικροβιομηχανίες διαπίστωσε σήμερα (24/2) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισκεπτόμενος την Βιομηχανική Περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με βιομήχανους.

Τον ένα πρόβλημα αφορά στο υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο, όπως είπε, γονατίζει τους μικροβιομήχανους, και το άλλο σχετίζεται με την έλλειψη τεχνικού προσωπικού. 

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως, όσο αυξάνεται η ντόπια βιομηχανία τόσο λιγότερη είναι η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές, υποδεικνύοντας ότι, αντί το χρήμα να πηγαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πλούτος θα παραμένει στον τόπο μας.

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ για την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ στη Βιομηχανική Περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς:
 
Τη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον κ. Αρίσταρχο Αρίσταρχου, Επαρχιακό Γραμματέα Λευκωσίας, τον κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς κ. Χριστάκη Μελετιέ και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου καθώς και στελέχη του κόμματος. Ο βιομήχανος κ. Πανίκος Παντελίδης δήλωσε τα εξής για την επίσκεψη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
«Θέλουμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου. Τον ευχαριστούμε για την επίσκεψή του στη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς. Εμείς είμαστε μια σύγχρονη τυπογραφική μονάδα, ο κύριος Αβέρωφ ήρθε εδώ να εντοπίσει κάποια προβλήματα που ίσως να τύχουν καλύτερου χειρισμού. Το κύριο πρόβλημά μας εδώ είναι το κόστος του ετήσιου ενοικίου των βιομηχανικών περιοχών, εδώ στην Κοκκινοτριμιθιά. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μας δει με ένα πιο θετικό φακό. Θέλουμε να μειωθούν τα ενοίκια σε σχέση με ανταγωνιστικές,  βιομηχανικές μονάδες που είναι σε άλλες περιοχές, τουλάχιστον να έχουμε ένα περίπου το ίδιο κόστος ενοικίου. Επίσης θα ήθελα να θίξω την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, νομίζω αυτό με μια καλή προσπάθεια και καλή διάθεση από όλους, μπορούμε να βοηθήσουμε την οικονομία εδώ γενικά της περιοχής. Ευχαριστούμε ξανά τον κύριο Πρόεδρο και τα μέλη της τοπικής επιτροπής και εδώ της βιομηχανικής περιοχής και ελπίζουμε να δείτε θετικά τα αιτήματα μας».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:
 
«Ακόμα μια μέρα στον χώρο των μικροβιομηχάνων. Χαίρομαι που συναντώ πετυχημένους εργοδότες που δημιουργούν και παράγουν θέσεις εργασίας αλλά και συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σε όλες ανεξαίρετα τις μικρομεσαίες βιομηχανίες που έχω επισκεφτεί τους τελευταίους τρεις μήνες, όλες είναι οικογενειακές μικροβιομηχανίες με τους πρώτους εργαζόμενους να είναι ο σύζυγος, η σύζυγος, τα παιδιά και με πολύ προγραμματισμό και παρά κάποια ψηλά κόστη που υπάρχουν στην κυπριακή βιομηχανία, επιβιώνουν και προσθέτουν αξία στην κυπριακή οικονομία. 

Και σήμερα έχω γίνει δέκτης συγκεκριμένων προβλημάτων που μαζί με την κυβέρνηση θεωρούμε πως πρέπει να βρούμε λύσεις. Το θέμα που έχει θιχτεί για να υπάρχει σε παγκύπριο επίπεδο μια ενιαία τιμολόγηση, είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε όπως επίσης και το ψηλό ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κυπριακές εταιρείες είναι σε μειονεκτική θέση έναντι οποιονδήποτε άλλων εταιρειών στο ευρωπαϊκό επίπεδο πέραν του ψηλότερου κόστους της πρώτης ύλης, γιατί οι πλείστες εισάγονται, είμαστε νησί απομακρυσμένο, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αυτό που γονατίζει τις μικρομεσαίες μικροβιομηχανίες του τόπου μας.  Από την άλλη, έντονο και σήμερα στις επισκέψεις μου η έλλειψη τεχνικού προσωπικού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρέπει να το δούμε σοβαρά αυτό το ζήτημα. Πρώτον, οι γονείς πρέπει να  καταλάβουν ότι δεν είναι στίγμα το δικό τους παιδί να πάει στην Τεχνική σχολή αλλά να το βλέπουν ως μια προοπτική το παιδί τους όταν τελειώσει δεν θα είναι άνεργο και οι απολαβές στα τεχνικά επαγγέλματα είναι κατά μέσον όρο ψηλότερες από τα γραφειακά ή άλλα επαγγέλματα της βιομηχανίας ή του τουρισμού ή άλλων τομέων του ιδιωτικού τομέα. Άρα ας δώσουμε σημασία και ως κράτος στην αναβάθμιση των τεχνικών σχολών και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να επανορθώσουμε το λάθος που κάναμε κλείνοντας το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Χρειάζεται ο τόπος μας και τεχνίτες. Μια οικονομία δεν μπορεί να δουλέψει μόνο με δόκτορες και μάστερ και με πτυχία. Χρειάζεται τα τεχνικά επαγγέλματα που τα έχει πολύ ανάγκη η οικονομία, υπάρχουν θέσεις εργασίας και αναγκάζονται οι μικροβιομήχανοι να ζητούν προσωπικό από τρίτες χώρες. Και να μη νομίζουμε ότι το προσωπικό από τρίτες χώρες είναι η προτεραιότητα των εργοδοτών.

Η προτεραιότητα είναι οι Κύπριοι εργαζόμενοι γιατί  είναι πιο παραγωγικοί, πιο υπεύθυνοι, πιο συνετοί. Εξαναγκάζονται γιατί υπάρχει έλλειψη σε αυτούς τους τομείς. Κλείνοντας βάλαμε ένα στόχο, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε η κυπριακή βιομηχανία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Δεν είναι αρκετό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση του 50% και έχει ένα ποσοστό συνεισφοράς 6% στο ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουμε και σε αυτόν τον τομέα μια φυσιολογική χώρα που να έχουμε τουλάχιστον ένα 15%-20% δικές μας παραγωγές από τη δική μας βιομηχανία. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: όσο αυξάνεται η ντόπια βιομηχανία τόσο λιγότερη είναι η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές και αντί το χρήμα να πηγαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, γιατί όταν εισάγεις φεύγει εθνικός πλούτος, χρήμα και πάει στο εξωτερικό, ο πλούτος θα παραμένει στον τόπο μας με αύξηση περισσότερο του ΑΕΠ και δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας».