Αβέρωφ: Πάμε καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2021 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό της περσινής ύφεσης, δήλωσε ο Αβ. Νεοφύτου

«Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας για το 2021 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό της περσινής ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα και οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και οι άψογοι κατ’ εμέ χειρισμοί του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, απέδωσαν», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντησή του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας 

Αυτούσια η δήλωση: 

«Η σταθερότητα μιας χώρας εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω πέραν από μια ώρα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας και την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που πάνε μαζί. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή οικονομία χωρίς ένα σταθερό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θέλω να κάνω μια σημαντική δική μου εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Πάμε καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η οικονομία αντέδρασε πολύ θετικά από το σοκ της παγκόσμιας πανδημίας και είχα πει πέρσι εν μέσω της πανδημίας ότι τη δεδομένη όπως και σε όλες τις χώρες, ύφεση του 2020, θα τη διαδεχτεί μια δυνατή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Και θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: το 2020 είχαμε μια ύφεση του 5,1%. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας για το 2021 θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό της περσινής ύφεσης. Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα και οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και οι άψογοι κατ’ εμέ χειρισμοί του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, απέδωσαν. 

Και εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η Κύπρος ήταν από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που ξένος οίκος, ο πιο αυστηρός, οι Moody's, αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους μας και αυτό έγινε με μια σημαντική επεξήγηση. Από τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την κυβέρνηση που αφορούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το μορατόριουμ δόσεων και οι άλλες αποφάσεις συνυφασμένες για εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, όχι μόνο απέδωσαν αλλά βοήθησαν και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Απλά να θυμίσω ότι πολλά κόμματα τότε της αντιπολίτευσης ψήφισαν ενάντια στο μορατόριουμ των δόσεων.

Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα χρειάζεται πολύ προσοχή. Από τη μια βεβαίως και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες γιατί έχουμε μια κοινωνική υποχρέωση, από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να μην ροκανίσουμε τα θεμέλια της σταθερότητας της χώρας και της οικονομίας θέτοντας ξανά σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είμαι σίγουρος πως και με τη συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των πολιτικών κομμάτων θα βρούμε τη χρυσή τομή για να κρατήσουμε τη χώρα στη σωστή της πορεία».

     

 
17421