Άδειες Κυκλοφορίας: Ανανέωσαν οι μισοί - Άλλες 21 μέρες προθεσμία

Μέχρι πότε θα ανανεώνονται οι άδειες κυκλοφορίας και ποιες οι επιπτώσεις μη ανανέωσής τους

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας και μέχρι στιγμής μόλις 1 στους 2 ιδιοκτήτες οχημάτων το έχουν πράξει, επιβεβαιώνοντας, εκ νέου, πως οι Κύπριοι είναι της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), μέχρι χθες (18/2) είχε ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας για 305.676 οχήματα από το σύνολο των 650.000, περίπου, οχημάτων που αναμένει το Τμήμα ότι θα ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους. Δηλαδή, σε ποσοστό 47%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως, αν και απομένει μεγάλος αριθμός οχημάτων για να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας τους, εντούτοις, το ΤΟΜ είναι ικανοποιημένο με τον ρυθμό ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, αφού αυτός κινείται στα επίπεδα και των προηγούμενων ετών.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η τελευταία ημέρα ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας είναι η Πέμπτη 11.3.2021, και όσες ανανεώσεις θα γίνονται μετά την 11η Μαρτίου, θα επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Διευθυντής ΤΟΜ: «Ανανεώστε έγκαιρα τις άδειες κυκλοφορίας»
Σε δηλώσεις του, πάντως, στην Brief ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων όπως φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει για 3, 6, 9 ή 12 μήνες, σημειώνοντας ότι «για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας για το όχημα και ανανεωμένη ασφάλεια».

Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής του ΤΟΜ τόνισε πως, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2020 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2021 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12Β. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, συνέχισε, οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2020 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2020 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021, υπογραμμίζοντας πως το τέλος επανεγγραφής για οχήματα που θα διαγραφούν είναι 150 ευρώ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε πως σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Πως μπορεί να ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας
Ερωτηθείς με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας ανέφερε πως, «οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ».

Μάριος Αδάμου
 
17421