Το αδιαχώρητο σε υπεραγορές-Τι ψωνίζουν & τι γίνεται με αποθέματα

H κατάσταση που επικρατεί στις υπεραγορές λόγω του κορωνοϊού 

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο λόγω του  κορωνοϊού, αφού ολοένα και περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνιση τους.

Σε μια προσπάθεια για να μειωθούν οι πιθανότητες για περισσότερα κρούσματα το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα όπου σε 7 χώρους δεν θα μπορούν να συγκεντρώνονται πέρα των 75 ατόμων συνολικά.

>>>Διαβάστε ακόμη: Διάταγμα: Απαγορεύεται να μαζεύεστε σε 7 χώρους<<<

Αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκλήθηκε τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από το διάταγμα, χάος έχει προκληθεί και στις υπεραγορές με τον κόσμο να τρέχει στα μαγαζιά για να αγοράσει προϊόντα, έτσι ώστε να περιορίσει τις εξόδους του.

Τι προϊόντα αγοράζονται περισσότερο; Yπάρχουν αποθέματα ή έχουμε ελλείψεις; Γίνονται καθυστερήσεις στην άφιξη προϊόντων στα λιμάνια; Λαμβάνουν μέτρα οι υπεραγορές;

Τι αγοράζει ο κόσμος – Υπάρχουν αποθέματα;

Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου από την Τρίτη (10/3) το βράδυ στις υπεραγορές κάτι το οποίο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, δηλώνει στην Brief, ο κ. Μάριος Αντωνίου, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Σύνδεσμου Λιανικού Εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου μας αναφέρει ότι ο κόσμος αγοράζει «γεμάτα καλάθια ψωνίσματος, με ζήτηση να έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως ξηρά τροφή μακράς διαρκείας, όσπρια, μακαρόνια, γάλα μακράς διαρκείας, είδη καθαρισμού,αντισηπτικά και εμφιαλωμένο νερό. Αυτά είναι στην πρώτη γραμμή.»

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποθέματα ενώ δεν υπάρχουν ούτε κάποιες ελλείψεις στην παρούσα φάση: «Δεν υπάρχει ακόμα κάποια έλλειψη σε κάποιο προϊόν στην αγορά και υπάρχουν αποθέματα μέχρι αυτήν την στιγμή. Απλώς επειδή οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες από αυτά τα είδη, χρειάζεται χρόνος για να αναπληρωθούν από τις υπεραγορές στο ράφι. Μέχρι να δουλέψει η εφοδιαστική αλυσίδα, να βάλει άλλες παραγγελίες, να τις παραλάβει και να τις ανεβάσει στο ράφι, χρειάζεται κάποιος χρόνος.»

Ακόμα και στα αντισηπτικά των χεριών για τα οποία γίνεται χαμός, μας αναφέρει ο κ. Αντωνίου, υπάρχει η κυπριακή βιομηχανία που τα παράγει συνέχεια και ασταμάτητα και «άρα μπορεί κάποιος, αν δεν βρει όταν πάει στην υπεραγορά, μετά από 2-3 ώρες θα ξανατοποθετηθεί το προϊόν και θα ξαναγεμίσει το ράφι και θα βρει.»

Σε ερώτηση μας αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σοβαρή έλλειψη σε προϊόντα , ο ΓΓ του Παγκύπριου Σύνδεσμου Λιανικού Εμπορίου μας αναφέρει οτι «δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα οι προμηθευτές γιατί οι υπεραγορές και λιανέμποροι είναι από τους προμηθευτές που προμηθεύονται τα προϊόντα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να ανταποκρίνονται άρα για τώρα δεν υπάρχει φόβος για ελλείψεις.»

Όσο αφορά τώρα αν υπήρξαν καθυστερήσεις στις αφίξεις προϊόντων στα λιμάνια, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι δεν υπήρξε θέμα μέχρι στιγμής, αλλά τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη, λόγω του ότι μέτρα ανακοινώνονται συνεχώς και έτσι διαφοροποιούνται τα δεδομένα.

>>>Διαβάστε επίσης: Αντωνίου: «Πρωτόγνωρη κατάσταση-Φόβοι για κλείσιμο επιχειρήσεων»<<<

Μέτρα υπεραγορών – Σύσταση προς τον κόσμο

Αρκετές υπεραγορές λαμβάνουν πολύ καλά μέτρα προστασίας και υγιεινής, μας αναφέρει ο κ. Μάριος, με πολλές αλυσίδες να έχουν ακόμα τοποθετήσει  στις εισόδους τους χώρους με αντισηπτικά ενώ επίσης απολυμαίνουν τα τρόλεϊ που χρησιμοποιούν οι πελάτες.

Επίσης, μας τονίζει οι υπεραγορές είναι ανοικτές και θα παραμείνουν ανοικτές: «Την Τετάρτη (11/3) επικράτησε και ένα χαός στον κόσμο με το πότε θα κλείσουν οι υπεραγορές. Οι υπεραγορές δεν θα κλείσουν. Ακόμα και στην Ιταλία που υπάρχουν τα πιο αυστηρά μέτρα, ανοικτά έμειναν τα φαρμακεία και οι υπεραγορές. Άρα δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα κλείσουν οι υπεραγορές και να τρέχει ο κόσμος να στοκάρεί προϊόντα στο σπίτι τους.»

Σε σύσταση του προς το κοινό, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που αγοράζουν αντισηπτικά των χεριών ανά δεκάδες και μετά άλλοι καταναλωτές δεν βρίσκουν να αγοράσουν, να αγοράζουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε. Επίσης μας αναφέρει, όπως ο ίδιος έχει πληροφορηθεί, από την Πέμπτη (12/3) έχει τεθεί κάποιος περιορισμός στα αντισηπτικά των χεριών που μπορεί να αγοράσει ένα άτομο και αυτό είναι θετικό «γιατί είναι κρίμα κάποιοι να φεύγουν με 30 και άλλοι να μην μπορούν να βρουν ούτε ένα. Μιλούμε και για ένα προϊόν που δεν θα σου λείψει εύκολα.»

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Τέλος, o κ. Αντωνίου κάνει έκκληση στο κράτος για να ανακοινώνονται τα πλήρη μέτρα ξεκάθαρα για να μην υπάρχει σύγχυση και να προκαλείται περισσότερη αναστάτωση: « Όταν ανακοινώνονται αποφάσεις του Υπουργικού  είναι καλύτερα να ανακοινώνονται τα πλήρες μέτρα για να μην υπάρχει αναστάτωση . Για παράδειγμα την Τετάρτη (11/3) το πρωί, υπήρξε πολύ σύγχυση μέχρι να διευκρινιστεί το διάταγμα για περιορισμό αριθμού ατόμων σε χώρους, μας έπαιρναν τηλέφωνο για το πότε θα κλείσουν οι υπεραγορές και ζητούσαν παράταση. Αυτό έσπειρε πανικό και ανησυχία στον κόσμο. Είναι καλό το κράτος να ανακοινώνει πλήρως τα μέτρα για να μην αφήνει ερωτηματικά αναπάντητα.»
 

Κυπριάνα Σταύρου
 
10720
Thumbnail