Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα για τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού - Αεροδρόμια & Ξενοδοχεία στην ατζέντα

«Πράσινο φως» ανάβει η επιδημιολογική ομάδα στους σχεδιασμούς τόσο για το σχέδιο δράσης της επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, όσο και την επαναδραστηροποίηση των ξενοδοχείων που θα αποδαφασιστούν σήμερα 22/5 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναμένεται μάλιστα ότι το ΥΣ θα ασχοληθεί με το θέμα του τουρισμού το οποίο ουσιαστικά καταπιάνεται με δύο κύρια πλαίσια. Το ένα πλαίσιο αφορά το άνοιγμα των αεροδρομίων και το δέυτερο το άνοιγμα των ξενοδοχείων.

Κύριος στόχος, η εικόνα λειτουργίας μιας απολύτως ασφαλούς τουριστικής βιομηχανίας για επισκέπτες, απασχολούμενους και την κοινωνία γενικότερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η επιτυχής διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Κύπρο, την προβάλλει ως ιδανικό τουριστικό προορισμό. Μένει να είναι και ο πλέον ασφαλής.

Τι γίνεται με τα αεροδρόμια – Η διαδικασία «ανοίγματος»
Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief οι αρμόδιοι προσανατολίζονται σε δύο φάσεις για το άνοιγμα των αεροδρομίων.

Ειδικότερα, το πρώτο άνοιγμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιουνίου και θα αφορά ταξίδια επαγγελματικά/επιχειρηματικά Κύπριων πολιτών προς διάφορες χώρες, οι οποίες θα ανακοινωθούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, στη δέυτερη φάση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογηθεί μια εβδομάδα ή 10 ημέρες μετέπειτα,  θα αφορά τουριστικούς λόγους.

Επεξηγηματικά, 9 Ιουνίου θα ανοίξουν τα αεροδρόμια και 15-20 Ιουνίου η Κύπρος θα αρχίσει να δέχεται τουρισμό από το εξωτερικό.

>>>Νεότερη εξέλιξη - Επιβεβαίωση για άνοιγμα σε δύο φάσεις<<<

Για που ταξιδεύουμε και από που δεχόμαστε τουρίστες;
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, παρουσίασε προ μερικών ημερών ένα κατάλογο με τις χώρες οι οποίες είναι οι προορισμοί για συνδεσιμότητα με τη Λάρνακα.
Πρόκειται για περίπου 20 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετικά επιδημιολογικά στοιχεία - παρόμοια της Κύπρου, όπως  όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, κάποιες αραβικές και σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στην Brief την Τετάρτη (20/5) ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ζητήθηκε από την Επιδημιολογική Ομάδα να καταγραφεί η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Η επιδημιολογική εικόνα για την κάθε χώρα, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αναλυτικά.

Έπειτα οι χώρες αυτές θα κατηγοριοποιηθουν σε δύο ομάδες, δηλαδή τις χώρες με παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με της Κύπρου και αυτές με χειρότερη εικόνα από τη δική μας.

Πιστοποιητικό υγείας:
Όπως δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, «επιβάτες από χώρες με την ίδια επιδημιολογική εικόνα με Κύπρο δεν θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εξέτασης. Θα τους γίνεται καταγραφή θερμοκρασίας από τις θερμοκάμερες και αν εντοπιστούν συμπτώματα σε κάποιο επιβάτη θα του γίνεται το τεστ», εξήγησε περαιτέρω.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως, «αν το Υπουργικό αποφασίσει και πτήσεις από χώρες με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από Κύπρο, τότε η δική μας σύσταση είναι οι επιβάτες από αυτές τις χώρες να προσκομίζουν πιστοποιητικό εξέτασης».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία;
Για περισσότερες πληροφορίες για τον ξενοδοχειακό τομέα η Brief επικοινώνησε με τον Χάρη Λοιζίδη, Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος μας είπε ότι μελετώνται διάφορα σενάρια, για το άνοιγμα των ξενοδοχείων.

Ενδεχομένως, μας είπε, να ανοίξουν και τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την κυβέρνηση.

Επιπλέον φαίνεται ότι ίσως δώσουν δικαίωμα σε κάποια ξενοδοχεία αν επιθυμούν να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα για να δουλέψουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μας ανέφερε.

Κληθείς να μας απαντήσει για την νέα εικόνα των ξενοδοχείων, μας είπε ότι πρέπει να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους τηρώντας όμως το πρωτόκολλο υγιεινής. Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν θέλουμε κάποιος να αισθάνεται ότι πήγε σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο», αντιθέτως πρέπει να αισθάνεται ότι είναι σε ξενοδοχείο και να λειτουργεί έτσι ώστε να προσφέρει και ευχάριστες διακοπές».

Αναφορικά με την έκδοση του πρώτου πρωτοκόλλου υγείας που έχει στα χέρια του, μας διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ λογικό.

«Θα έχουμε μπουφέ, θα λειτουργούν τα πάντα, αλλά θα διατηρώνται οι αποστάσεις και όλες οι υγειονομικές οδηγίες.

Ένα παράδειγμα που μας έδωσε είναι ότι στην αναμονή του μπουφέ θα ακολουθούνται διαδικασίες για αποφυγή συνωστισμού, καθως επίσης επιδίωξη είναι να υπάρχει άτομο για το σερβίρισμα, ωστέ η χρήση των λαβίδων και άλλω σκευών να γίνονται απο ένα άτομο.

Ακόμη μια άλλη παράμετρος στο πρωτόκολλο θα είναι για τη χρήση ασανσερ να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Μας εξήγησε ότι η καθαριότητα σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια θα γίνονται με πιο επίμονους καθαρισμούς.

Ειδικότερα τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά το ξενοδοχείο αφιλόξενο».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Εν κατακλείδι
Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, εαν τα αεροδρόμια ανοίξουν στις 9 Ιουνίου, θα μπορέσουν και τα ξενοδοχεία να ανοίξουν, προκειμένου να οργανωθούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες. Πηγές της Brief ανέφεραν ότι τα ξενοδοχεία της Κύπρου αναμένονται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου να υποδέχονται εσωτερικό τουρισμό και γύρω στις 15-20 Ιουνίου εξωτερικό τουρισμό. 

Συνεπώς, τα βλέμματα όλων βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο τώρα. Δεν είναι εύκολο στοίχημα η επανεκκίνηση του τουρισμού και γίνονται προβλέψεις για πολλά διαφορετικά σενάρια. Το σίγουρο είναι ότι ακολουθεί ακόμα ένα δύσκολο μίλι, που θα για να διανυθεί πρέπει να τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτουν οι Αρχές. 
 

Ξένια Προδρόμου
 
9017
Thumbnail

Τον μήνα Ιούνιο στην Επαρχία Πάφου αναμένεται να λειτουργήσουν δέκα (10) ξενοδοχειακές μονάδες  από τις πενήντα επτά (57)  που διαθέτει η Επαρχία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως τα πλείστα εξ αυτών των δέκα ξενοδοχείων, θα επαναλειτουργήσουν περί τις 20 Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των πτήσεων προς την Κύπρο, χωρίς να χρειάζονται τεστ οι επισκέπτες κάποιων χωρών, ενώ  λίγες μονάδες, όπως είπε, θα ανοίξουν το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος δηλαδή στις 5 Ιουνίου.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη το γεγονός ότι από τα ξενοδοχειακά καταλύματα που θα ανοίξουν τον Ιούνιο,  υπάρχει ποικιλία τύπου ξενοδοχείων και βαθμίδων, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό ο πελάτης να έχει την δυνατότητα να επιλέξει,ώστε να ικανοποιούνται όλα τα γούστα και τα βαλάντια των πελατών.    

Επεσήμανε ωστόσο,  πως οι ξενοδόχοι της Πάφου βρίσκονται σε αναμονή για να δουν πότε θα ανοίξουν και άλλα ξενοδοχεία εντός του Ιουλίου. Ακολούθως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου τόνισε πως αναμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, προσθέτοντας πως τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν κλιμακωτά  αναλόγως και της τουριστικής κίνησης. 

Καλή εξέλιξη συνέχισε ήταν και η έναρξη των πτήσεων της  ουγγρικής Wizz Air που θεωρείται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας .

O κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρωτόκολλο που έχουν λάβει από το Υφυπουργείο Τουρισμού  και που διέπει τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Είναι είπε, “μέσα στα πλαίσια που αναμέναμε”, σημειώνοντας πως “πρόκειται για ένα ισορροπημένο πρωτόκολλο που επιτρέπει τους εργαζόμενους και τους πελάτες να βρίσκονται  στο ξενοδοχείο με ασφάλεια αλλά και ταυτόχρονα να νιώθει ο πελάτης ότι είναι σε ξενοδοχείο και όχι σε νοσοκομείο”.

Πρόσθεσε,  πως οι ξενοδοχειακές μονάδες άρχισαν να προετοιμάζονται βάση του πρωτοκόλλου αυτού,  σημειώνοντας πως σίγουρα αυτό εξυπακούει επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος το οποίο πρέπει να απορροφήσουν οι ξενοδόχοι αλλά ταυτόχρονα αναγκαίο προκειμένου να παρασχεθεί η απαιτούμενη ασφάλεια προς τους πελάτες και τους εργαζόμενους.

Aυτό που αναμένουμε να δούμε συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης είναι “ πως θα καταλήξει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας”.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως οι ξενοδόχοι της Πάφου επικεντρώνονται στην προώθηση των ξενοδοχείων, ούτως ώστε, όπως είπε, να μπορέσουν οι τουριστικοί πράκτορες, να ξεκινήσουν να στέλνουν τουρίστες. Εκτίμησε ωστόσο, πως δεν αναμένεται σημαντική κίνηση στην Κύπρο πριν τον Ιούλιο.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης έστειλε το μήνυμα πως είναι σημαντικό όλη η τουριστική βιομηχανία να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχει πλέον ο τουρίστας αφού εκτός από το να περνά καλά και να έχει ευχάριστες διακοπές πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που να του διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία του.

ad2mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτή είπε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σαν βιομηχανία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι επειδή τα ξενοδοχεία έχουν γνώση από προγράμματα ασφάλειας και υγείας, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. 

Σημείωσε δε, πως λόγω και της αυξημένης σημασίας που θα έχει το θέμα της ασφάλειας, τα ξενοδοχεία θα είναι ο καλύτερος τόπος για να πάει κάποιος για διακοπές, αφού διαθέτουν το προσωπικό, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα να επενδύσουν στα συστήματα ασφάλειας που χρειάζονται εν αντίθεση με τα μη αδειούχα καταλύματα.

(ΚΥΠΕ)

article 1