Αγαθοκλέους: Χάθηκε η ευκαιρία για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Ποιες οι επιπτώσεις σύμφωνα με τον νομικό Ηρακλή Αγαθοκλέους, της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που δεν ψήφισε Βουλή

Καλεσμένος στο Business Hour By Brief βρέθηκε ο νομικός και υποψήφιος Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λεμεσό, Ηρακλής Αγαθοκλέους, μιλώντας για την απουσία της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης από τη χθεσινή Ολομέλεια, τη σημασία που έχει για τους πολίτες ο εκσυγχρονισμός της αλλά και το Βρετανικό Σύστημα στα δικαστήρια που θα έπρεπε να έχουμε ως πρότυπο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην σύσταση Σχολής Διακαστών στην Κύπρο, κάτι που όπως υποστηρίζει θα συνάδει με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή δικαιοσύνης καθώς οι δικαστές θα είναι πιο προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών υποθέσεις.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Βusiness Hour By Brief:

- Τι σημαίνει η απουσία της μεταρρύθμισεις από την συζήτηση της Βουλής;

Παρόλο που έχουν σχεδιαστεί κάποια νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, από την κυβέρνηση, με σκοπό να δοθούν λύσεις στην καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα στην απόδοση της, ούτως ώστε ο κόσμος να αρχίσει να αισθάνεται ότι ζει σε ένα κράτος δικαίου, ότι υπάρχουν λύσεις μέσω της δικαιοσύνης. Ότι μπορούν να αποταθούν στο δικαστήριο και να βρει «το δίκιο του»
Δυστυχώς με την παράλειψης συμπερίληψης του στη βουλή την Πέμπτη (22/4) το μόνο που θα πετύχουμε είναι παράταση και δεν ξέρω κατά πόσο θα οδηγηγηθούμε σε άμεσα συζήτηση του νομοσχεδίου.
Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον, με τη σύσταση της νέας Βουλής, γιατί η ευκαιρία αυτή χάθηκε.


- Πως επηρεάζει τις υποθέσεις και του πολίτες η καθυστε΄ρηση της μεταρρύθμισης;
Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα δικαστήρια. Όταν κάποιος προχωρά μια υπόθεση στο δικαστήριο για να βρει το δίκιο του και παιρνούν τα χρόνια χωρίς να αποδίδεται δικαιοσύνη ο ίδιος αρχίζει να νιώθει δυσπιστία και δικαίως, ως προς την αξιοπιστία της δικαιοσύνης σήμερα.
Με την καθυστέρηση, οι υποθέσεις γίνονται χρονοβόρες, τα έξοδα μεγαλώνουν συνεπώς και δημιουργείται ένα αρνητικό σκηνικό.  Πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα, να απαμβλυνθεί το θέμα με την καθυστέρηση και να είναι πιο αξιόπιστο το σύστημα για τον πολίτη, ώστε να νιώθει εμπιστοσύνη και ότι θα βρει το δίκιο του σε αυτό που ζητά.


-ΚύριεΑγαθοκλέους είστε αρκετά καιρό νομικός και έχετε εμπειρία στον τομέα της Διακιοσύνης. Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο;
To σημαντικότερο πρόβλημα, όπως προανέφερα είναι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Δυστυχώς τα δικαστήρια μας καθυστερούν πολύ να επιλύσουν τις υποθέσεις Υπάρχει, ακόμη, πρόβλημα με τις υποδομές των δικαστηρίων καθώς ακόμη και να προσλάβουμε νέους δικαστές, δυστυχώς, από την πείρα που έχω, δεν θα έχουμε χώρο να τους στεγάσουμε, συνεπώς θα έχουμε πρόβλημα στην λειτουργικότητα. Το άλλο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι πρέπει να γίνει και μια περαιτέρω μόρφωση των Δικαστών, σαν Σχολή Δικαστών, έτσι ώστε να επιμορφώνονται και να μπορούν να αντιμετωπίζουν την κάθε υπόθεση με ενισχυμένα προσόντα και εμπειρία. Βλέπουμε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα που διαθέτουν Σχολή Δικαστών. Θεωρώ ότι θα γίνει και πιο αξιόπιστο καθώς η νοοτροπία του κόσμου ότι μπαίνει κάποιος δικαστής χωρίς να έχει την ειδικότητα ή τη σωστή προετοιμασία, τουλάχιστον με τη σχολή θα υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.
Να αναφέρω ακόμη, ότι καθυστέρησα σήμερα για την παρουσία μου στην εκπομπή σας γιατί βρισκόμουν στο Δικαστήριο των βρετανικών Βάσεων. Τα δικαστήρια των Βάσεων εργάζονται εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. Οι υποθέσεις δεν μακρηγορούν, ειδικά το ποινικό κδίκαιο, με το που θα βρεθεί μια ημερομηνία για ακρόαση αυτό γίνετεαι σε σύντομο χρόνο, άρα θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό σαν πρότυπο το πως δουλεύουν τα δικαστήρια στις Βάσεις, γιατί και εμάς το Δίκαιο μας είναι με πρότυπο των Βρετανών.


- Υπάρχει δικαιοσύνη στην Κύπρο;
Υπάρχει, χρήζει όμως αρκετήςβελτίωσης. Πρέπει να γίνουν καινοτόμες αλλαγές, πρέπει να επικαιροποιήσουμε τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να το πετύχουμε μέσω της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης σήμερα. Δεν αντιλέγω ότι θα υπάρχουν προβλήματα, όμως χρειάζεται να το δουλέψουμε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες, τα προβλήματα για να μπορέσουν όσοι είναι κοντά στον τομέα της δικαιοσύνης, να βρεθούν οι ρυθμίσεις. Το να μην προχωράμε σε μεταρρύθμιση γιατί μπορεί να δημιουργηθεί τον ένα ή το άλλο πρόβλημα, είναι πιο λάθος από το να βρούμε τις αδυναμίες, συνεπώς πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη μεταρρύθμιση ώστε να δούμε πως θα μπορεί να βρεί πιο σωστές λύσεις για να βελτιώσουμε την εικόνα, τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης.

- Αναφορικά με τον χρόνο απονομής, πόσος περίπου είναι ο μέσος χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης;
Σύμφωνα με την πείρα μου από τα Δικαστήρια Λεμεσού, για αστικές υποθέσεις κυμαίνονται από 5-7 ακόμη και 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί η πρωτόδικη διαδικασία.
Όσον αφορά τις ποινικές, στη Λεμεσό κυμαίνονται γύρω στα 1.5-2 χρόνια. Στις ποινικές βέβαια υπάρχει και το θέμα ότι κάποιος κατηγορείται και πρέπει να λυθεί πιο άμεσα.


- Υπάρχει προτεραιότητα σε υποθέσεις;
Αν κάποια υπόθεση περιλαμβάνει κάποιον μάρτυρα από το εξωτερικό τότε μπορεί να δοθεί κάποια προτεραιότητα αλλά, δυστυχώς, οι δικαστές μας τηρούν την σειρά με τον μητρώο του πρωτοκολλητίου, δηλαδή με τον αριθμό και αρχαιότητα της κάθε υπόθεσης, όμως εξ όσων γνωρίζω στη Λευκωσία είναι ακόμη περισσότερο το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια ακροαματική διαδικασία.
Πάραυτα υπάρχει αισθητή μείωση των αγωγών με τα χρόνια, απλώς δεν βλέπουμε να υπάρχει βελτίωση στον χρόνο. Ο χρόνος παραμένει ίδιος ή παρατείνεται αντί να είναι πιο σύντομος.


- Είστε και υποψήφιος στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές με τον ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Ποια είναι η πρώτη πρόταση νόμου σε περίπτωση εκλογής σας.
Σίγουρα θα δείξω ενδιαφέρον να μπω στην Επιτροπή νομικών ούτως ώστε να έχω ενεργή δράση στον τομέα μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης . Θα ήταν όμως πρόωρο και λίγο λάθος να πω ποια θα ήταν η πρώτη μου πρόταση. Αναλόγως των επιτροπών που θα μπώς, σίγουρα θα έχω στις προτεραιότητες μου στην κάθε επιτροπή και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος μου αλλά και των άλλων κομμάτων θα κάνω ότι μπορώ για να βελτιώσω τις υφιστάμενες προτάσεις νομοσχεδίων είτε με το ίδιο το άτομο μου να προχωρήσω σε καταχώρηση νέων νομοσχεδίων. Έχω υπόψη μου σχεδίων που χρήζουν αλλαγών όμως θα περιμένουμε να εκλεγώ και σε ποιες επιτροπές θα μπω.

- Το μήνυμα σας για τις εκλογές φέτος ως καταληκτικό σχόλιο;
Είναι πρωτόγνωρες φέτος οι εκλογές, και ο προεκλογικός αγώνας και για εμάς τους νέους σε αυτόν τον τομέα αλλά και για τους παλιούς. Από τη μια δεν έχουμε την εμπειρία του πως να τρέξουμε προεκλογικά.
Την ίδια ώρα ο κόσμος πρώτη φορά είναι σε τόση αντίδραση για το πολιτικά προσκήνιο λόγω των κρουσμάτων διαφθοράς που υπήρχαν..Πρέπει όμως ο κόσμος να αντιληφθεί ότι με το να απέχει δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό ούτε θα δώσει κάποιο μήνυμα η αποχή. Πρέπει οι πολίτες να προχωρήσουν στις κάλπες να εξασκήσει το δικαίωμα του εφαρμόζοντας τα δικά του κριτήρια για το ποιους θεωρεί ικανούς ή ποιο κόμμα τον εκφράζει και να ψηφίσει ώστε να συμβάλει και αυτός στην προσπάθεια για αλλαγή και βελτίωση.

Δείτε όσα ανέφερε στο Βusiness Hour By Brief:

Ξ.Π