Αγόρασε φθηνότερο κλιματιστικό μέσω του Συνδέσμου Καταναλωτών

Συλλογική αγορά κλιματιστικών θα ρίχνει την τιμή για τους πολίτες - Έρχεται σχέδιο και για φθηνότερα φωτοβολταϊκά

Κλιματιστικά και φωτοβολταϊκά, σε χαμηλότερες τιμές θα μπορούν να αγοράσουν οι πολίτες στην Κύπρο, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CLEAR-X που υλοποιεί ο  Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.  Το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά εκστρατεία συλλογικής αγοράς κλιματιστικών και φωτοβολταϊκών. Έτσι λόγω της συλλογικής αγοράς, το κόστος θα είναι αρκετά μειωμένο.

Η Brief επικοινώνησε με τον Δρ. Σταμάτη Ρωσσίδη, επικεφαλή του προγράμματος CLEAR-X και μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ο οποίος μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα. 

Όπως μας ανέφερε, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει το σχέδιο για συλλογική αγορά κλιματιστικών. Ουσιαστικά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Ιανουαρίου μέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες και θα λειτουργήσει η ειδική ιστοσελίδα www. klimatistika.cy που δημιουργείται για αυτό το σκοπό. 

Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν εγγραφή στη σελίδα όπου αυτόματα θα λάβουν μέρος σε μια μη δεσμευτική αίτηση συμμετοχής στη συλλογική αγορά.

Σε αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όσοι κάνουν εγγραφή θα πάρουν email με την προσφορά, τα κλιματιστικά και τις τιμές δηλαδή από τις εταιρείες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν κλιματιστικά θα το δηλώνουν στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικώς στο Σύνδεσμο Καταναλωτών και θα λαμβάνουν ένα ειδικό κουπόνι (voucher). Θα παρουσιάζουν αυτό το κουπόνι στην εταιρεία κατά την αγορά των κλιματιστικών και θα λαμβάνουν την σχετική μειωμένη τιμή που θα προσφέρεται από το σχέδιο. Στην τιμή θα συμπεριλαμβάνεται και η εγκατάσταση του κλιματιστικού.

Όλα τα κλιματιστικά που συμπεριλαμβάνονται στην εκστρατεία, έχουν πετύχει υψηλή βαθμολόγηση στις συγκριτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών. Ως εκ τούτου τα κλιματιστικά θα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ενεργειακή απόδοση και θα έχουν και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών σύγκρισης κλιματιστικών που έχουν πραγματοποιηθεί θα είναι διαθέσιμα και θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους καταναλωτές στην ιστοσελίδα www. klimatistika.cy

Οι συλλογικές αγορές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών είναι μία συνήθης μέθοδος που ακολουθείται από τις οργανώσεις καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα και οφέλη στους καταναλωτές και τυγχάνει επίσης της πλήρης υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται ότι δεν θα υπάρχουν οποιαδήποτε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. 

Και φθηνότερα φωτοβολταϊκά 

Μέσα στον Μάιο αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί παρόμοιο σχέδιο και για αγορά φωτοβολταϊκών. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια το σχέδιο αυτό να υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής με δόσεις λόγω του ψηλού κόστους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν όπως προαναφέραμε την Τρίτη 23/1. 

Στο σχέδιο συμμετέχουν έξι οργανώσεις καταναλωτών από τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι όπως μας είπε ο κ. Ρωσσίδης, το πρόγραμμα λειτούργησε ήδη σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σύμβαση χρηματοδότησης No 101033682

Τι είναι το CLEAR-X;

Το CLEAR-X είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” με στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν και να εγκαθιστούν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σπίτια τους.

Τι ακριβώς κάνει το CLEAR-X;

Στο επίκεντρο του CLEAR-X βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα συλλογικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, όπως ηλιακά πλαίσια και αντλίες θερμότητας. Ένα έως δύο προγράμματα ανά χώρα θα εφαρμοστούν στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία για ένα ολόκληρο έτος.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να εγγραφούν στις εκστρατείες συλλογικής αγοράς και να καθοδηγηθούν κατά τη διαδικασία αγοράς. Μέσω δοκιμών προϊόντων, όλες οι συσκευές θα έχουν επαληθευτεί ως μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς. Ο καταναλωτής θα
επωφεληθεί επίσης από χαμηλότερη τιμή, χάρη στη φύση της συλλογικής αγοράς.

Στόχοι του έργου στις 6 χώρες:

  • 38,000 εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • €27 εκατομμύρια ευρώ συνολικές επενδύσεις από τους καταναλωτές
  • 18.2 GWh πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά έτος

Σωτήρης Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου
 
24969