Αιγοπροβατοτρόφοι: Κάνουν δικό τους τυροκομείο για χαλλούμι ΠΟΠ

Θα το ανεγείρουν σε περιοχή της Αθηαίνου, όπου η τοπική ομάδα παραγωγών εξασφάλισε τεμάχιο γης προς βιομηχανική χρήση

Με τη δημιουργία ενός δικού τους τυροκομείου προχωρούν οι επτά ομάδες παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων. Η απόφασή τους όχι μόνο είναι ειλημμένη αλλά άρχισε να υλοποιείται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, έχουν ήδη βρει τον χώρο όπου θα ανεγερθεί.

Πρόκειται για περιοχή της Αθηαίνου όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων και στην προκειμένη περίπτωση γαλακτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η τοπική ομάδα αιγοπροβατοτρόφων έχει ήδη εξασφαλίσει συγκεκριμένο τεμάχιο γης, που θα αξιοποιηθεί από όλο τον κλάδο.

Πρόκειται ωστόσο για μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αναλόγως του πότε θα εξασφαλιστεί ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό για τη μεγάλη αυτή επένδυση, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση ενός πλάνου στελέχωσης και διαχείρισης μιας τέτοιας επιχείρησης, μαζί με την εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος, στη βάση τεχνοκρατικών αναγκών.

Έτοιμοι για μέτρα αντίδρασης

Μέχρι τότε, οι αιγοπροβατοτρόφοι εκτιμούν πως το σημερινό τους πρόβλημα επιβίωσης μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αύξηση της ποσόστωσης του γάλακτος που παράγουν για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, ζητώντας εφαρμογή του 50% συν, από τον Ιούλιο του 2024, καθώς επίσης την πραγματοποίηση αποτελεσματικών και συχνών ελέγχων, όπως σημειώνουν.

Περιμένουν ως εκ τούτου, από το Υπουργείο Γεωργίας και το Προεδρικό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα τους για λήψη αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, πριν από τις 23 Οκτωβρίου που έχουν προγραμματισμένη τη διαμαρτυρία τους και την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιχάλης Λουκά
 

Μιχάλης Λουκά