ΑΗΚ: Ναι χρειάζεται upgrade το δίκτυο αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Χριστίνα Παπαδοπούλου, Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το δίκτυο της ΑΗΚ χρήζει αναβάθμισης ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου φιλοξενήθηκε την Δευτέρα (17/10) στην εκπομπή Business Hour by Brief και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία που πρέπει να υπάρξει από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνει και η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Ταυτόχρονα η κ. Παπαδοπούλου μίλησε και για την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. «Με την επιδότηση αυτή, καλύπτεται η αύξηση που θα επέφερε η επαναφορά του ΦΠΑ στα κανονικά επίπεδα και παράλληλα υπάρχει επιδότηση της αύξησης του κόστους ενέργειας», σημείωσε, αναφέροντας και ποιους χρήστες καλύπτει.

Σε σχέση με τις τιμές ηλεκτρισμού, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ δήλωσε πως οι λογαριασμοί του Οκτώβρη είναι μειωμένοι κατά 19%.  

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της κ. Παπαδοπούλου

- Κ. Παπαδοπούλου ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Πόσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις επωφελήθηκαν;

Σύμφωνα με τα μέτρα της πολιτείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου, στηρίζουν όλους τους οικιακούς, μικρούς εμπορικούς, μικρούς βιομηχανικούς χρήστες και τη διατίμηση για άρδευση. Υπήρχε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από την 1η του χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τώρα με τα νέα μέτρα όπως έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει χορηγία του υπουργείου Οικονομικών και εμφανίζεται στους λογαριασμούς των πελατών. Με την επιδότηση αυτή, καλύπτεται η αύξηση που θα επέφερε η επαναφορά του ΦΠΑ στα κανονικά επίπεδα και παράλληλα υπάρχει επιδότηση της αύξησης του κόστους ενέργειας. Γίνεται με κλιμακωτό τρόπο στη βάση της κατανάλωσης των πελατών ούτως ώστε να προωθείται και η εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πρώτες 400Kw επιδοτείται η αύξηση του κόστους ενέργειας μέχρι το 85%, οι υπόλοιπες 200Kw καλύπτεται η αύξηση μέχρι το 75% και οι άλλες 200Kw καλύπτεται η αύξηση μέχρι 50%. Πέραν των 800Kw δεν υπάρχει επιδότηση.

Οι οικιακοί πελάτες είναι γύρω στις 450 χιλιάδες.

- Ποιος επωμίζεται αυτό το κόστος της επιδότησης; Αν δεν κάνω λάθος και αν κάνω διορθώστε με, αλλά το μέτρο με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το είχε επωμιστεί η ΑΗΚ; Τι ισχύει τώρα με το νέο μέτρο;

Τον ΦΠΑ τον εισπράττει η ΑΗΚ για τα ταμεία του κράτους. Δεν είναι χρήματα τα οποία καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ. Και με τον μειωμένο ΦΠΑ που είχαμε από την 1η του χρόνου το κόστος το επωμίστηκε η πολιτεία.
Τώρα με την χορηγία του ΥΠΟΙΚ, και αυτό το ποσό που επιστρέφεται στους πελάτες, το επωμίζεται το κράτος.

- Με τις τιμές ηλεκτρισμού τι θα γίνει; Περιμένουμε ότι θα πέσουν οι τιμές;

Από την 1η Οκτωβρίου λόγω του ότι σημειώθηκε μείωση στο κόστος καυσίμου τους προηγούμενους μήνες, καταγράφηκε μείωση στις τάξεις του 5%, σε σχέση με ένα μήνα προηγουμένως. Λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα της πολιτείας, οι λογαριασμοί είχαν μειωθεί τον Σεπτέμβριο γύρω στο 14,5%. Οι λογαριασμοί του Οκτώβρη είναι μειωμένοι κατά 19%.

Τα μέτρα του κράτους και η πρόσφατη μείωση του κόστους καυσίμου συμβάλλουν στη μείωση των τιμολογίων των πελατών.

Εάν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στο κόστος καυσίμου, το 19% θα αυξηθεί και η μείωση θα είναι ακόμη πιο αισθητή. Εάν όμως ξεκινήσουν να υπάρχουν αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, δυστυχώς, αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τα τιμολόγια.

- Να πούμε και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο Τσαρλς Έλληνας ανέφερε πως το σύστημα της ΑΗΚ είναι πεπαλαιωμένο και δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 20% ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι ισχύει τελικά και ποιες είναι οι κινήσεις της ΑΗΚ προς αυτό το ζήτημα;

Το δίκτυο της ΑΗΚ χρήζει αναβάθμισης. Για να αναβαθμιστεί το δίκτυο διανομής και μεταφοράς πρέπει να υπάρχει από κοινού ένας ορθός προγραμματισμός. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, ούτως ώστε να καθοριστούν οι περιοχές στις οποίες ενδείκνυται να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ΑΗΚ δεν μπορεί να προχωρεί και να αναβαθμίζει το δίκτυο μεταφοράς και διανομής της οπουδήποτε σκεφτεί. Το κόστος είναι τεράστιο.

Άρα εάν συμφωνηθούν από κοινού οι περιοχές στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς θα ζητήσει από την ΑΗΚ να προχωρήσει στην αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς και διανομής. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια. Όντως το δίκτυο σε ορισμένες περιοχές είναι κορεσμένο, αλλά δεν μπορεί να αναβαθμιστεί.

- Έχετε προσέξει καθόλου μείωση στη ζήτηση ενέργειας σε σχέση με αντίστοιχους περσινούς μήνες; Δείχνουν να προσέχουν οι Κύπριοι πλέον στην κατανάλωση ενέργειας;

Φαίνεται ότι ο κόσμος προσέχει και πλέον χρησιμοποιεί την ενέργεια με φειδώ. Ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται τη σημασία του να ρυθμίζει το κλιματιστικό σε μια θερμοκρασία ούτως ώστε να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνας Παπαδοπούλου

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
24567